Hlavní obsah

Tohle jsou 4 tipy, jak si upravit a dochutit vodu, aby byla ještě zdravější!

Foto: puhhha, shutterstock.com

Voda sama o sobě je velmi zásadní živina. Přidáním některých surovin jí ale můžete dodat spoustu cenných vitaminů a minerálů navícFoto: puhhha, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Voda je nejdůležitější živina a měli byste si jí dopřávat dostatek. Máte ale někdy chuť ji trochu zpestřit? Dodat jí něco navíc? Máme pro vás přírodní recepty, které udělají vodu ještě zdravější!

Článek

Bez vody tělo sice přežije pár dní, správně fungovat bez ní ale nevydrží ani pár hodin.

„Snížená výkonnost, bolesti hlavy, ospalost a poruchy koncentrace jsou ty ,lepší‘ příznaky dehydratace,“ uvádí osobní trenér a výživový poradce Radek Pajič z Bomton Power Concept.

Mnohem vážnější to je, když permanentně pijete málo vody. „Dlouhodobý nedostatek může vést k poruše ledvin, včetně tvorby ledvinových a močových kamenů, častějším infekcím močových cest, také může přispívat k rozvoji některých druhu rakoviny a v neposlední řadě úbytek ztráty vody okolo osmi procent tělesné hmotnosti může způsobit i smrt,“ varuje Radek Pajič.

Vody byste měli vypít přibližně dva až tři litry denně. Číslo se samozřejmě zvyšuje, když jsou vedra nebo když sportujete či provozujete fyzicky náročnější aktivity, při kterých se více potíte.

Pro zajímavost, existuje i číslo, které představuje smrtelnou dávku vody. Podle Americké chemické společnosti průměrného člověk zabije, když vypije v krátkém časovém úseku více než šest litrů vody.

Nikde ale není nakázáno, že musíte pít jen obyčejnou čistou vodu. Samozřejmě sladké limonády, džusy, kofeinové nápoje či alkohol určitě nejsou nejlepším způsobem, jak plnit svůj pitný režim. Pokud vám ale samotná voda přijde příliš nudná, klidně ji můžete ochutit.

Tyhle recepty „napřírodno“ jí vůbec neuškodí. Naopak, přinesou vám spoustu zdravotních benefitů!

Voda pro perfektní ranní start

Příprava: Do sklenice s vodou vymačkejte šťávu asi z půlky citronu.

Foto: Daxiao Productions, shutterstock.com

Citrusy podporují obranyschopnost a mají antibakteriální účinkyFoto: Daxiao Productions, shutterstock.com

„Pití vody s citronem na lačno se stává ranním rituálem mnoha lidí. Je to určitě dobře. Kromě toho, že vypitím sklenice vody s citronovou šťávou doplníte po ránu chybějící tekutiny, se také aktivují žaludeční šťávy a napomůže to vylučování. Dále tento nápoj dodá tělu vitamin C pro obranyschopnost a má antibakteriální účinky. Důležité je nepít vodu studenou, ale vlažnou, v zimě klidně i teplou. Citron stejně jako další citrusy mají totiž ochlazující účinek na organismus,“ uvádí instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková ze studia Výživou ke změně.

Voda pro snížení cholesterolu a lepší trávení

Příprava:Do karafy s vodou (objem jeden až jeden a půl litru) nakrájejte jablko na velmi tenké plátky a přidejte na menší kousky nasekanou celou skořici. Vodu nechte hodinu až dvě odstát a pak pijte celý den.

Tento nápoj je vhodný pro ty, kteří trpí vyšším cholesterolem, protože údajně jen půlka lžičky skořice denně pomáhá snižovat hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Foto: SherSor, shutterstock.com

Voda s jablkem a se skořicí nejenže napomůže dobrému trávení, ale také pomůže předcházet ukládání tukůFoto: SherSor, shutterstock.com

Navíc jak jablko, tak skořice podporují správně fungující trávení a urychlují ho. Stejně tak drží na uzdě inzulin, respektive uvolňování inzulinu, což je základní prevence nadměrného ukládání tuků.

Voda proti neřízeným chutím

Příprava: Do karafy (objem by měla mít opět litr až litr a půl) nakrájejte na drobné kousky broskev. Přidejte na špičku lžičky kajenského pepře (mletá chilli paprička). Promíchejte a nechte chvilku odstát. Pijte v průběhu dne po menších doušcích. A samozřejmě vždycky, když vás popadnou chutě.

Broskve obsahují spoustu cenných vitaminů a minerálů, chutnají velmi příjemně sladce, přičemž patří mezi nejméně kalorické ovoce. V kombinaci s chilli vznikne superzdravý nápoj naprosto nečekané chutě, který vám pomůže vyhrát boj s návaly nekontrolovatelných chutí.

Voda pro dlouhodobý detox

Příprava:V hrnci na sporáku převařte vodu. Stačí vařit zhruba tři minuty. Nalejte si ji do termosky a teplou ji pijte v průběhu celého dne.

„Pití tridošícké vody, což je tři minuty převařená voda na sporáku, velmi pomáhá očistit trávicí ústrojí od nánosů, které ve střevech postupně vznikají. Tridošícká voda je také ideální pro ty, kteří nemívají pocit žízně, protože tato kúra ji většinou probudí,“ uvádí Zuzana Komůrková.

Dodržujete pitný režim?

Reklama

Načítám