Hlavní obsah

Transparentní vs. pigmentovaný: Jaký pudr si vybrat?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

I když se dnes moc nenosí, fakt je, že pudr fixuje make-up, aby déle vydržel a zmatnil pleť. Pro majitelky mastné pleti by měl být samozřejmostí. Ale který vybrat? Fixační, nebo vyhlazující (HD) pudr? A jak je správně nanášet, aby vám neudělaly masku a nezvýraznily vrásky?

Článek

I když momentálně vládnou rozzářené looky plné rozjasňovačů  a bronzerů, některé ženy se bez pudru neobejdou. Zvláště ty se smíšeným a mastným typem pleti.

Mít čelo po dvou hodinách od namalování jako zrcátko není nic moc. Jak s pudry zacházet co nejlépe a jaký si vybrat? A věděly jste, že pudr umí i rozjasnit?

Dva druhy pudrů

„Pudry můžeme rozdělit do dvou skupin – fixační a vyhlazující,“ vysvětluje vizážistka Linda Chudomelová. „Fixační, označovaný jako setting powder, dokáže prodloužit výdrž make-upu a zajistí vám perfektní pleť bez lesku po celý den. Vyhlazující, tedy finishing nebo HD powder, slouží ke zdokonalení pleti, proti její pórovitosti a nerovnosti, nejlépe pro potřeby kamery.“ Oba typy pudrů pak mohou být jak transparentní (průhledné), tak pigmentované (barevné).

Na mastnou pleť se vyplatí mít pudry oba. „Fixační vtlačujte labutěnkou metodou vtlačit a pootočit do pleti. Přebytky pudru setřete štětcem. Na druhou vrstvu použijte vyhlazovací, který pleť zdokonalí a zmenší póry. Ve výsledku jsou to pak dvě vrstvy pudru,“ radí Linda Chudomelová. Na suchou pleť  stačí pudr jen jeden, v jedné vrstvě a musíte ho nanášet zlehka.

Foto: Profimedia.cz

Až fotka odhalila to, co nebylo v reálu vidět. Kvůli speciální složce, kterou vyhlazující HD pudry obsahují, zde vypadají Angelina Jolie (44) a Nicole Kidman (52) jako by měly pomoučený obličejFoto: Profimedia.cz

Na den stačí fixační

Pro potřeby denního líčení  bohatě stačí fixační pudr. „A volila bych transparentní variantu pudru. Na pleti je průhledný, neobsahuje žádné pigmenty, takže naprosto splyne s barvou make-upu,“ radí vizážistka Petra Soukupová. Na trhu je najdete v bílé, nažloutlé nebo lehce narůžovělé barvě. Nicméně barvu make-upu opravdu nemění.

„Pigmentované neboli barevné pudry vám poslouží, pokud vás trápí větší nedokonalosti, protože pomohou s maskováním,“ doplňuje Petra Soukupová. Na výběr jsou sypké, ale i kompaktní s labutěnkou, které využijete hlavně na cestách do kabelky.

Zásada číslo jedna? Hledejte pudr co nejjemněji namletý. V obchodě si ho vyzkoušejte na dotek mezi prsty. Díky tomu bude finiš sametový!

Jak pudr správně nanášet?

„Chcete-li větší vrstvu a pořádné zmatnění, sáhněte po hustém štětci. Chcete jen lehce zapudrovat? Vyberte štětec s méně chloupky,“ radí Petra Soukupová. Tak či onak, štětiny štětce by měly být opravdu jemné, opět se řiďte hmatem. Na otázku, jestli je lepší štětec, nebo labutěnka, není jednoznačná odpověď. Podle vizážistek záleží na tom, co vám víc vyhovuje.

„Nebojte se nanášet pudr na celý obličej, ale pokud máte některé části hodně suché, můžete je vynechat. V tom případě to ale chce mít dobrý make-up, který vydrží i bez fixace pudrem,“ doporučuje Linda Chudomelová. „A pozor na vrásky. Při aplikaci make-upu se může stát, že zaleze do vrásek okolo očí nebo rtů. Pudrem to nespravíte, naopak je zafixujete a zvýrazníte. Pořádně tedy make-up znovu rozetřete a až potom přepudrujte,“ dodává Linda Chudomelová.

V současnosti nemusí být pudry stoprocentně matné, prodávají se i s lehkým leskem, ale zároveň zůstává jejich fixační schopnost a budou vyhovovat zejména sušší pleti.

Pudr tedy vybírejte s rozmyslem a čtěte etikety, můžete totiž sehnat i pudr 2v1, který zafixuje i zdokonalí pleť. „Berte to tak, že pudr pohladí vaši pleť – zafixuje make-up, zmatní a pokožka bude vypadat sjednocená po mnohem delší dobu,“ uzavírá téma Petra Soukupová.

Fixační pudry

Foto: Archiv firem

Zleva: Transparentní fixační pudr Hourglass Veil, 1230 Kč, obsahuje částečky, které lámou světlo, a tím dokáže pleť zdokonalit, vyhlazuje póry i vrásky. Fixační transparentní pudr Too Faced, 940 Kč, obsahuje kyselinu hyaluronovou, zdokonalí pleť a zafixuje make-up, obojí koupíte v parfumeriích SephoraFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Transparentní fixační pudr Dermacol, 229 Kč, fixuje make-up a vytváří sametový efekt bez nežádoucí mastnoty, balení obsahuje labutěnku. Transparentní fixační pudr trend it UP, 129 Kč, matuje, fixuje make-up se sametovým finišem, koupíte v drogeriích dmFoto: Archiv firem

Vyhlazující pudry

Foto: Archiv firem

Zleva: Transparentní vyhlazující pudr MAC, 749 Kč. Sypký HD transparentní pudr Make up forever, 1190 Kč, zmatňuje, rozjasňuje a vyhlazuje pleť, koupíte v parfumeriích SephoraFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Dokončující HD pudr NYX, 269 Kč, vyhlazuje nedokonalosti, vrásky a zanechá pleť matnou a rozjasněnou. Transparentní pudr Becca, 990 Kč, zafixuje, ale zároveň umí zdokonalit pleť a rozzářit, koupíte v parfumeriích SephoraFoto: Archiv firem

Podívejte se také na beauty tutoriál: Jak se líčit, když máte přepadlá víčka?

Reklama

Související témata:

Načítám