Hlavní obsah

Trápí vás neustálá bolest? Moderní metody vás jí zbaví!

Foto: thinkstock

Chronické bolesti dokážou člověku udělat ze života peklo. Zkuste některou z moderních metod léčby i vy!Foto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chronické bolesti často vzdorují léčbě a postiženým dělají ze života peklo. Známe moderní metody, které na ně platí: náplasti z chilli papriček, kamera v páteřním kanálu i zásobník léků pod kůží.

Článek

Vzít si prášek? To na některé typy bolesti nestačí. Stále se vracejí a nedovolují nemocnému sedět, spát ani pracovat. Chronické bolesti se nejčastěji vyskytují v oblasti krční páteře, zad a hlavy – může je způsobit drobné poranění pohybového aparátu, o kterém ani nevíte, ale také poškození nervů.

Proč to bolí?

Najít příčinu chronických obtíží je složité. Kostní nebo kloubní změny ukáže rentgen, jak ale zjistit, který nerv je uskřípnutý nebo zanícený? Nejčastěji používaná metoda je dočasná blokace nebo znecitlivění „podezřelého“ nervu lokálním anestetikem: tak se zjistí, jestli byl zdrojem bolesti. Při diagnostice, ale i léčbě lékaři s oblibou využívají páteřní kanál – přírodou vytvořenou cestičku, která umožňuje dostat se rychle a šetrně na správné místo po celé délce páteře.

Představíme vám některé z metod, které současná medicína nabízí.

Epiduroskopie: výlet podél páteře

Epidurální prostor (oblast na konci páteře) je už běžně využíván například pro podávání lokální anestézie. Novinkou je epiduroskopie, metoda, která umožňuje zavést miniaturní kameru přímo do páteřního kanálu. „Můžeme tak zjistit, které části páteře jsou zablokované, vidíme srůsty i známky zánětu. Umíme ale touto cestou i podat lék nebo bolestivé srůsty odstranit,“ říká MUDr. Michal Venglarčík z kliniky EuroPainClinics, specializované na diagnostiku a léčbu všech typů bolesti.

Foto: thinkstock

Rentgen ukáže kostní nebo kloubní změny, ale na skřípnutý nerv či zánět jsou třeba jiné způsoby diagnostikyFoto: thinkstock

Periferní nervová stimulace: strojek pod kůží

Tato technika pomáhá potlačovat bolest, způsobenou periferními nervy (to jsou všechny, které nepatří k mozku nebo míše). Může jít například o takzvaný komplexní regionální bolestivý syndrom, o poškození nervu nohy při operaci žil či při mastektomii nebo o poškození karpálního tunelu. Operatér zavede pacientovi do podkoží tenkou elektrodu spojenou s neurostimulátorem – přístrojem, vytvářejícím elektrické impulsy. Impulsy přeruší spojení mezi „zlobivým“ nervem a mozkem, takže do pacientova vědomí informace o bolesti vůbec nedoputuje. Přístroj pacient ovládá sám pomocí malého ručního programátoru.

Léková pumpa: stokrát méně léků

Elektroda, zavedená do podkoží, pohání pumpičku s lékem, umístěnou v těsné blízkosti bolestivého místa. Pumpička v pravidelných intervalech sama uvolňuje předem nastavené množství účinné látky přesně tam, kde je jí zapotřebí – pacient se jen musí vždy po několika týdnech dostavit do nemocnice na doplnění zásobníku. Cílené podávání léku umožňuje dosáhnout utlumení bolesti při téměř stonásobně nižších dávkách!

Foto: thinkstock

Netrapte se, řešte bolesti zad co nejdříve!Foto: thinkstock

Kapsaicin: léčba papričkami

Kapsaicin, látka, obsažená v pálivých chilli papričkách, má schopnost v bolestivém místě zničit volná nervová zakončení s receptory bolesti. „Kapsaicin se sice už v minulosti používal, ale jen v malé koncentraci, půl procenta až jedno procento, kdežto nyní je osmiprocentní. Jde o velmi silnou dávku, než si člověk náplast nalepí, musí použít analgetickou mast, aby to vůbec vydržel. Efekt na hodinu nalepené náplasti ale vydrží tři měsíce, dokud receptory znovu nedorostou,“ vysvětluje prof. Richard Rokyta, fyziolog a předseda České společnosti pro studium a léčbu bolesti.

Náplasti se s úspěchem využívají například při léčbě chronické bolesti, vzniklé následkem herpes infekce nebo obávané bolesti trojklanného nervu (více o léčivých náplastech si přečtěte tady).

Jakou nejhorší bolest jste zažili? A co na ni pomohlo?

Související témata:

Načítám