Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

A je to tady. Po jahodách a třešních přichází do obchodů zlatavý poklad jménem meruňky. Potěšte své smysly a upečte si z tohoto výjimečného ovoce vynikající moučník se skořicovou drobenkou.

30 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 23 x 23 cm
Těsto
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 170 g másla
  • 175 g třtinového cukru
  • 3 ks vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 6 ks meruněk
  • 200 g malin
Drobenka
  • 60 g třtinového cukru
  • 60 g hrubé mouky
  • 60 g másla
  • 2 lžičky skořice
Článek

Postup

01.

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia (horkovzdušnou na 160) a pusťte se do přípravy.

02.

Meruňky omyjte, rozpulte, vypeckujte a každou polovinu nakrájejte ještě na čtvrtiny. Maliny rozmrazte a slijte od nadbytečné vody, čerstvé stačí opláchnout. V míse smíchejte všechny suroviny na drobenku a rukama ji propracujte.

03.

Změklé máslo nakrájejte na kousky a vyšlehejte do hladké pěny. Do másla postupně zašlehejte cukr a následně vejce s vanilkovou trestí. Pak do těsta zlehka zapracujte mouku prosátou s práškem do pečiva a nakonec polovinu pokrájených meruněk a malin.

04.

Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, poklaďte zbytkem ovoce a posypejte drobenkou.

05.

Připravený koláč vložte do trouby a pozvolna pečte asi 45–50 minut dozlatova. Pokud se vám drobenka propadne do těsta jako tentokrát mně, bude to ještě lepší! Vychladlý koláč vyklopte a krájejte na malé kousky. Pokud ho budete servírovat teplý, nezapomeňte k němu přidat kopeček vanilkové zmrzliny!

Pokud jste milovníky třeného těsta, upečte si i babiččinu třenou bábovku.

Reklama

Související témata:

Načítám