Hlavní obsah
Foto: Katarzyna Hurova, Shutterstock.com

Foto: Katarzyna Hurova, Shutterstock.com

Bábovka je klasika každé české domácnosti. Nejen že krásně vypadá, ale zpravidla je také jednoduchá. a chutná. Dnes vám přinášíme recept na třenou bábovku s ořechy.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 bábovku
  • 5 ks žloutků
    3
  • 300 g cukru krupice
  • 180 g másla
    7
  • 300 g polohrubé mouky
    1
  • 200 g ořechů
    8
  • 1 sáček prášku do pečiva
    1
  • 1/4 l mléka
    7
  • 5 ks bílku
    3
  • 5 dkg tuku
  • 1/2 hrnku kokosu
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Měkké máslo utřete s cukrem a žloutky do pěny a postupně do ní zašlehejte mouku a nastrouhané oříšky.

02.

Z bílků vyšlehejte sníh a přidejte do těsta, podle potřeby (těsto musí být vláčné) přidejte ještě asi 250 ml vlažného mléka.

03.

Formu vymažte a vysypejte (ideálně kokosem nebo nastrouhanými oříšky), nalijte do ní těsto a pečte při 180 stupních Celsia asi 45 minut dozlatova. Jakmile se špejle po propíchnutí do středu těsta nelepí na rty, je hotovo.

Zkuste i klasiku, babiččinu třenou bábovku.

Energetická hodnota celkem pro 1 bábovku
Energie24 856,6 kJ
Bílkoviny104,75 g
Tuky360,6 g
Sacharidy561,12 g
Sůl1,07 g
SAFA145,15 g
Vláknina25 g
Cukry323,72 g
Související témata:

Načítám