Hlavní obsah

Trendy koupelny v roce 2021: To jsou domácí lázně a zelená!

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U koupelny si většinou přejeme, aby byla čistá, praktická a dokázali jsme si v ní dobře odpočinout. A myslí na to i designéři při předvídání trendů pro nadcházející sezonu. Co bude podle nich in v roce 2021?

Článek

Chystáte se na rekonstrukci staré koupelny nebo si zařizujete kompletně novou? Možná máte jasnou představu, jak by měla vypadat. Pokud ale váháte, můžete se zkusit inspirovat některými trendy, které designéři předpovídají pro rok 2021.

Trendy tu přitom nejsou od toho, abyste se jimi do puntíku řídili nebo kvůli nim každou sezonu kompletně přestavěli celé obydlí. Jsou tu hlavně od toho, aby vám pomohly při rozhodování nebo ukázaly nové možnosti. Jakým směrem se budou ubírat koupelny?

1. Lázně v každé domácnosti

Po událostech roku 2020 nejspíš nebude žádným překvapením, že jedním z nejvýznamnějších trendů budou vlastní domácí lázně. Jejich základem by měl být především důkladný úklid a odstranění všech zbytečných věcí. Inspirujte se minimalismem a snažte se zbavit všeho, co by vás mohlo při odpočinku jakýmkoliv způsobem rušit. Přeplněný koš na prádlo dobře ukryjte, proberte všechny poličky i skříňky a vyhoďte málo používanou či starou kosmetiku a jiné prostředky.

Dalším krokem je upravit koupelnu tak, abyste se v ní cítili příjemně, pohodově a útulně. Tady zapomeňte na veškerá doporučení týkající se barev a vybavení a vše vybírejte podle vlastních pocitů a preferencí.

Potřebujete trošku nasměrovat? Vhodné jsou teplé a uklidňující barvy a dostatečné osvětlení. To by ale nemělo být příliš ostré a rušivé, zkuste proto zvolit jedno centrální a doplnit ho o několik bodových. Díky tomu si jeho intenzitu budete moct podle potřeby regulovat.

Výbornými doplňky jsou pak jemné a měkoučké ručníky či koberce, květiny, svíčky nebo třeba vaše oblíbená vůně z aromalampy či difuzéru.

A až budete mít vše připravené, udělejte si čas na pár klidných chvil jen pro sebe. Zkusit můžete třeba domácí masku na pleť či vlasy.

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Domácí lázně si můžete udělat v každé koupelně. Stačí větší úklid, svíčky, příjemná vůně a vaše oblíbené doplňkyFoto: FotoHelin, Shutterstock.com

2. Klid a harmonie díky zelené barvě

Když přijde na barvy, největším favoritem do koupelen roku 2021 je jednoznačně zelená. Její odstín pak závisí na tom, jakého efektu chcete dosáhnout.

Jemné a pastelové odstíny navozují pocit klidu a harmonie, výraznější a tmavší tóny podporují uvědomění sebe sama a své individuality. Zelená se hodí hlavně na stěny, oceníte ji však také na textiliích jako závěsy, koberečky nebo ručníky.

Foto: ImageFlow, Shutterstock.com

Zelená do vaší koupelny vnese klid, harmonii a zlepší schopnost uvědomovat si svou individualituFoto: ImageFlow, Shutterstock.com

3. Návrat k přírodě

Harmonii a příjemnou atmosféru dokáží kromě zelené barvy navodit i další přírodní tóny. Soustřeďte se hlavně na teplé a zemité odstíny, například cihlovou, karamelovou, hnědou či béžovou.

Abyste se přírodě přiblížili ještě o něco víc, zvolte obkladačky, tapety či obrazy s botanickým vzorem, pořiďte si pokojovky vhodné do koupelny a vsaďte na přírodní materiály. Výborné jsou některé druhy dřeva či bambus.

Foto: Dinga, Shutterstock.com

Pozvěte si do koupelny trošku přírody a vsaďte na zemité barvy i živé rostlinyFoto: Dinga, Shutterstock.com

4. Obkladačky jako obraz

Vlastní trendy mají samozřejmě i obklady a dlažby. Dlouhé roky platily za absolutní špičku ty keramické v imitaci mramoru a oblíbené byly i betonové stěrky. Luxusní mramor bude in i v následujícím roce, kdy ho doplní o něco pestřejší varianty.

Patří mezi ně hlavně obklady vypadající jako obrazy nebo fototapety. A jejich výběr je opravdu pestrý. Sehnat můžete obkladačky s geometrickými či botanickými vzory, kousky imitující širokou škálu materiálů, ty, které zobrazují nejrůznější krajiny, a nebo dlaždičky, jež na první pohled nerozeznáte od stěny porostlé listy či vykládané skleněnými okénky.

Tyto varianty se hodí hlavně do velkých a vzdušných koupelen a ani v nich není dobré to s nimi přehánět. Kdo by chtěl něco umírněnějšího, může sáhnout po jednobarevných dlaždičkách. Trendy budou kromě zelené také barvy, jako je hořčicová, petrolejová nebo bordó.

Foto: rodho, Shutterstock.com

S obklady a dlaždičkami můžete v příštím roce trochu experimentovat. V módě totiž budou kombinace jejich velikostí i materiálů a na své si přijdou i milovníci výrazných a neotřelých vzorůFoto: rodho, Shutterstock.com

5. Kachličky různých velikostí

Pryč jsou doby, kdy se na stěnách objevovaly dlaždičky v jedné velikosti. Nyní je více než žádoucí střídat kachličky různých rozměrů. Jejich uspořádání je přitom na vás. Dáte přednost dělení na svislé či vodorovné pruhy, nebo je prostřídáte ve čtvercových či obdélníkových blocích?

Kombinovat nemusíte pouze velikosti. Stále oblíbenější totiž bude mixování obkladaček s různým designem a z různých materiálů.

Načítám