Hlavní obsah

Nadčasová koupelna s přírodními materiály

Foto: bydlimhezky.cz

Foto: bydlimhezky.cz

Reklama

Mladý pár toužil po koupelně, která bude v první řadě funkční, poskytne relax a jen tak se neokouká. Zároveň do ní chtěli vnést nadčasovost, takže upřednostňovali přírodní materiály a rustikální prvky. V průběhu řešení jejich novostavby to však bylo těžší, původní návrh koupelny se jim totiž nezamlouval. Tento sen se jim ale nakonec splnil!

Článek

Prvotní plán koupelny si nechali vypracovat od dodavatele developera, který novostavbu realizoval. Jednalo se o klasický návrh s obklady. Mladému páru se to moc nezdálo. Vlastně ani pořádně nevěděli, co se jim nelíbí, tak se na mě obrátili o pomoc. Věděli jen, že nechtějí klasickou koupelnu. Po krátké konzultaci jsme se shodli na tom, že tam budou hlavně přírodní materiály, místnost bude funkční, jednoduchá a zároveň originální.

Půdorys koupelny

Půdorys místnosti nebyl jednoduchý, je jakoby do Z, a požadavkem navíc bylo umístit někam ještě toaletu. Mladý pár plánuje rodinu, tak si přáli dvě: jednu samostatnou, tu už měli, a jednu toaletu v koupelně.

Pak ještě zbývalo rozhodnout, zda v koupelně bude pouze sprchový kout, nebo vana, ve které je možné se i sprchovat. Rohová vana větších rozměrů nakonec zvítězila z více důvodů, zejména kvůli budoucím dětem, které si koupání jistě plně užijí. Vana je navíc dostatečně velká na to, aby se v ní pohodlně sprchovali bez nutnosti použití zástěny.

Foto: bydlimhezky.cz

Efektní přírodní kámen byl použit pouze na obložení vany a zdi za umyvadlemFoto: bydlimhezky.cz

Betonová stěrka

Nápad s betonovou stěrkou byl schválen hned, přestože to nezní zrovna útulně. Ale tato stěrka má řadu výhod a na výběr je více odstínů. Dokáže vyrovnat případné nerovnosti na stěnách a je velmi odolná, pokud však dojde k poškození, dá se jednoduše opravit. Potom už jsem mohla přistoupit k samotnému návrhu koupelny, která kombinuje hned několik dalších přírodních materiálů, jako je dřevo a kámen. (Obkladačkám odzvonilo, čím zakrýt vanu?)

Foto: bydlimhezky.cz

Rohová vana poskytuje dostatek místa k relaxu i ke sprchování, nebylo třeba přidávat zástěnuFoto: bydlimhezky.cz

Výběr materiálů a úložné prostory 

I když se v koupelně kombinuje hned několik materiálů, nepůsobí jejich použití nevhodně. Stěrka je velmi neutrální barvy i struktury, bylo tak možné použít terakotovou dlažbu, světlý kámen s třpytivými odlesky a tmavé dřevo. Na pozadí těchto materiálů vynikne bělost sanitární keramiky.

Originální je použití masivního dřeva, koupelně to dodalo potřebné teplo a útulnost. Veškerý nábytek musel vyrobit na míru truhlář, aby v koupelně dokonale pasoval na určená místa. A tak se do skříňky pod oválným umyvadlem, která je z masivu a působí spíš jako komoda, vměstná veškerá osobní kosmetika. Další úložný prostor s uzavíratelnou skříňkou a policemi poskytuje sestava naproti vaně.

Praktický technický kout

Výhodou koupelny bylo, že nabídla i technický kout pro umístění pračky a sušičky, pohodlně se sem schovaly i všechny chemické přípravky. Lamelová dřevěná dvířka vše prakticky ukryla.

Foto: bydlimhezky.cz

Komoda pod umyvadlem poskytuje dostatek úložného prostoru, je vyrobena z masivu a povrchově ošetřena tak, aby odolala voděFoto: bydlimhezky.cz

Osvětlení a doplňky

Osvětlení bylo zvoleno praktické a jednoduché, které nijak neodvádí pozornost od přírodních prvků v koupelně, velké zrcadlo v dřevěném rámu je vyrobeno na míru a opticky místnost ještě zvětšuje.

Použité doplňky jsou opět v přírodních materiálech, z dalekých cest dovezené mušle, košíky z proutí a trávy, nebo mramorové šperkovnice a váza.

Dalším skvělým materiálem do koupelny je bambus. Poznejte jeho výhody!

Reklama

Související témata:

Načítám