Hlavní obsah

Koupelna jako z pětihvězdičkového hotelu? Vsaďte na doplňky

Foto: robinimages2013, Shutterstock.com

Foto: robinimages2013, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také byste si přáli mít doma nádhernou koupelnu? Co třeba takovou, která byla v tom skvělém hotelu, v němž jste bydleli na loňské dovolené? Stejná asi nebude, ale podobnou byste si doma vytvořit mohli.

Článek

Už se vám vaše koupelna okoukala? Chtěli byste ji trochu vylepšit, ale bez přítomnosti řemeslníků, bourání a všudypřítomného prachu? Pusťte se do toho svépomocí. Pomocí několika zvolených drobností dodáte koupelně punc luxusu a ani tím moc nezatížíte rodinný rozpočet.

1. Vyměňte ručníky a předložky

Pravý luxus je spojený s maximálním pohodlím. A k tomuto dojmu přispějí především měkké, nadýchané ručníky, osušky, župany a předložky před vanu. Aby byl výsledek dokonalý, vybírejte ručníky s vyšívanými okraji nebo lemované stužkou, případně s vyšitými monogramy.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nadýchané ručníky by neměly v luxusní koupelně chybětFoto: New Africa, Shutterstock.com

2. Přidejte zlaté a kovové akcenty

Mosaz, která je dekorací ze 70. a 80. let minulého století, je zpátky. Využijte toho a přidejte do koupelny měděné prvky (nebo jakéhokoli jiného kovu laděného do zlata). Můžete si pořídit třeba nový dávkovač nebo misku na mýdlo, držáky na kartáčky na zuby, odpadkový koš a další drobnosti, které dodají vaší koupelně luxusní nádech a navíc vyjdou levněji, než kdybyste měnili třeba vodovodní baterie a svítidla. Je ale důležité použít ten správný, tlumený, hřejivý odstín. Vyhněte se křiklavě lesklým zlatým cetkám, které by celý dojem spíš degradovaly.

Foto: Adalat Bandaliyev, Shutterstock.com

Kovové prvky dodají koupelně potřebný leskFoto: Adalat Bandaliyev, Shutterstock.com

3. Využijte kouzelnou moc skla

Při proměně své koupelny nezapomeňte ani na sklo. Je krásné, dekorativní a jeho výhodou je, že většinou malý prostor v koupelně zbytečně nezatíží. Začněte tedy tím, že srovnáte věci na poličkách, ty které nepoužíváte nebo jsou potřeba jen občas, schovejte do koupelnové skříňky. Micelární vody, pleťová mléka, šampony, sprchové gely, ale třeba i odličovací tampony, přelijte nebo přendejte do pěkných skleněných dóz či dávkovačů. Díky tomu bude váš prostor působit útulně, zejména pokud použijete zabarvené nádoby například v barvě jantaru, rubínu či safíru.

4. Pořiďte si velké zrcadlo

Přidali jste do koupelny elegantní prvky a teď potřebujete, aby náležitě vynikly. V tom vám pomůže jedinečný kouzelník, který umí skvěle pracovat s odlesky kovu, skla a světel, a navíc vaší koupelnu ještě opticky zvětší. Ano, řeč je o zrcadle. Pověste si na zeď velké zrcadlo, které má speciální povrchovou úpravu proti vlhkosti, případně i proti zamlžení. A pokud z něj chcete vytvořit opravdu originální prvek, tak ho nechte zarámovat. Záleží jen na vašem vkusu, jestli zvolíte jednoduchý nebo tvarovaný rám, příp. dozdobený kamínky. Ani tady však nesmíte zapomenout na to, že musí být proti vlhkosti, jinak by se vám časem zkroutil.

Foto: liloon, Shutterstock.com

Velké zrcadlo na zdi koupelnu zvětší a prosvětlíFoto: liloon, Shutterstock.com

5. Přidejte zeleň

Koupelna by neměla být zónou bez rostlin. Nejen že pomáhají vyčistit vzduch, ale jsou také jednoduchým řešením, jak dostat i do koupelny bez okna přirozenou zeleň. Vybírejte rostliny, které mají rády vlhké prostředí. O něco těžší to je v případě, kde není v koupelně přirozené světlo. Ale každý problém má své řešení, a to platí i o kytkách vhodných do koupelny. Určitě se vám podaří najít takové, kterým se právě u vás bude dařit. Pro začátek můžete vyzkoušet třeba monsteru, netík nebo sleziník.

6. Nezapomeňte na vůni

Každá koupelna by měla sloužit především k relaxaci a celkovému uvolnění. Tomu napomáhají vhodné vůně jako pomeranč, levandule či jasmín. Zapalte vonné svíčky nebo si pořiďte aroma lampu, difuzér či potpourri. A když k tomu přidáte ještě příjemnou relaxační hudbu, bude váš odpočinek v luxusní koupelně naprosto dokonalý.

Rada na závěr: vždy si pořizujte doplňky do koupelny tak, aby k sobě ladily. Jinak by se totiž mohlo stát, že z luxusní koupelny bude přehlídka kýče a mixu nejrůznějších stylů.

A víte, že se ani v koupelně nemusíte vyhýbat přírodním materiálům? Co třeba zkusit bambus?

Reklama

Související témata:

Načítám