Hlavní obsah

Tři luxusní moučníky s kompotovaným ovocem: Který zkusíte?

Foto: Mona Martinů

Ananasový, jahodový nebo meruňkový moučník? Tyhle tři máte hotové za pár minut!Foto: Mona Martinů

Reklama

Aktualizováno

Rychle hotové moučníky, které jsou krásně vláčné? Zkuste ty s kompotovaným ovocem! Máte chuť na dobrotu s jahodami, meruňkami nebo ananasem? Upečte je všechny!

Článek

Čerstvé ovoce je v tomto ročním období celkem těžko k sehnání nebo je opravdu předražené. Péci samozřejmě můžete třeba moučníky s ořechy nebo kakaem, ale každý má občas chuť na trochu svěžejší dezerty. Co s tím? Zkuste to s kompotovaným ovocem! Kompot moučník krásně zvláční a ovoní, a navíc jsou všechny dnešní tipy opravdu snadné! Upečte ananasový, meruňkový nebo ten s jahodami!

Ananasová buchta na plech

Na 1 plech potřebujete: 1 plechovku ananasu, 2 vajíčka, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 3 lžičky kypřicího prášku, pečicí papír

Na krém: 1 kelímek neochuceného pomazánkového másla, 1 polotučný tvaroh, 3 lžíce vanilkového pudinku v prášku, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce cukru krupice, 2 lžíce holandského kakaa na ozdobu

Foto: Mona Martinů

Vláčné ananasové těsto, lahodný krém a hořké kakao, to nemůže dopadnout špatněFoto: Mona Martinů

Postup: V mixéru nebo sekáčku rozmixujte ananas i s trochou nálevu na hladkou kaši. V misce smíchejte mouku, cukr a kypřicí prášek. Do sypké směsi přidejte vejce a ananasovou směs a vše důkladně promíchejte. Těsto nalejte na plech s pečicím papírem a dejte ho péct na 170 °C asi 20 minut, dokud nebude na povrchu krásně dozlatova. Korpus nechte vychladnout.

Mezitím se můžete pustit do přípravy krému. Všechny ingredience kromě kakaa vyšlehejte v hladkou směs. Tu rovnoměrně rozprostřete po vychladlém těstě, poprašte ji kakaem a dejte ztuhnout do lednice alespoň na dvě hodiny. Buchtu krájejte ostrým nožem na čtverce a podávejte, jestli chcete, můžete ji ještě ozdobit kouskem ananasu.

Makové muffiny s meruňkami

Na 12 muffinů potřebujete: 250 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 60 g mletého máku, ½ prášku do pečiva, 2 vejce, 50 ml oleje, 100 ml mléka pokojové teploty, sůl, 300 g meruňkového kompotu

Foto: Mona Martinů

Nezapomínejte při pečení na mák! Je lahodný, nezatíží váš rozpočet a s meruňkami chutná špičkověFoto: Mona Martinů

Postup: V misce smíchejte polohrubou mouku, cukr krupici, mák, prášek do pečiva a špetku soli. Pak do sypké směsi přidejte vajíčka, olej a mléko a promíchejte. Meruňky sceďte, pokrájejte na plátky a opatrně je vmíchejte do těsta (pár kousků si nechte na závěr). Těsto dejte do formiček na muffiny a nechte chvilku odstát. Pak na vršek každého muffinu položte jeden nebo dva kousky meruňky a ihned dejte péct do předehřáté trouby na 175 °C asi na 20 minut, dokud nebudou mít muffiny zlatavý povrch a nebudou uvnitř krásně propečené. Pokud chcete, můžete meruňky nahradit švestkami, ty chutnají v kombinaci s mákem také báječně!

Kakaový chlebíček s jahodami

Na 1 biskupský chlebíček potřebujete: 150 g hladké mouky, 4 lžíce cukru krupice, 40 g kakaa, 3 lžičky prášku do pečiva, 200 ml smetany (12%), 2 vajíčka, 1 plechovku jahod, máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy, cukr moučka na ozdobu

Foto: Mona Martinů

Kakaový chlebíček není přeslazený a jahody jsou v řezu báječně kontrastní!Foto: Mona Martinů

Postup: Hladkou mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva důkladně promíchejte. Přidejte vajíčka a smetanu a vypracujte hladké tmavé těsto. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vysypte hrubou moukou a půlku těsta do ní nalejte. Pak dejte vrstvu jahod (využijte ½ z celkového množství). Poté jahody zalejte druhou vrstvou těsta a jahodami a dejte péct na 180 °C na půl hodiny. Jahody se nevmíchávají rovnou do těsta, protože jsou těžší a propadly by se na dno chlebíčku. Hotový moučník vyndejte z formy, nechte vychladnout a bohatě pocukrujte.

Foto: Archiv firem

Ty nejkrásnější dezertní talíře pod sluncem? Tyhle tři do této kategorie rozhodně spadají! Dáte přenost stylovému talíři s krajkou, romantice, nebo vtipným talířkům s motivem dortíků?Foto: Archiv firem

Jaké moučníky s kompotem děláte doma vy? A umíte si vyrobit domácí kompot, nebo si ho raději kupujete?

Reklama

Načítám