Hlavní obsah

Triky, jak na to, aby malá předsíň vypadala větší

Foto: AndjeiV, Shutterstock.com

Foto: AndjeiV, Shutterstock.com

Reklama

Předsíň je prvním místem, které vás vítá při návratu domů a které také uvidí hosté, když k vám přijdou na návštěvu. Víte, jak na to, aby nepůsobila stísněně nebo nebyla moc tmavá?

Článek

Ať vstoupíte do kteréhokoli bytu či domu, většinou vás hostitelé očekávají v předsíni. A ta také hned zásadním způsobem ovlivní váš první dojem. Podle toho, jak na vás zapůsobí, si začnete utvářet obrázek o lidech, kteří v této domácnosti žijí. Proto si dejte záležet a svou předsíň zařiďte vkusně a účelně. A že jí do atraktivní, prostorné haly nějaký ten centimetr chybí? Nevadí. S našimi tipy se s tím snadno vypořádáte.

Vymalujte stěny pastelovými barvami

Spolehlivým způsobem, jak zvětšit a odlehčit prostor, je použití světlých barev na stěnách (barevné triky, jak zvětšit malý byt). Kromě bílé (která však může někdy působit až nepříjemně sterilním dojmem), jsou vhodné pastelové odstíny modré, žluté, světle zelené, slonová kost a béžová. Světlá barva totiž odráží více světla, a díky tomu se zdá místnost prostornější.

Pomocí barev můžete navíc doslova čarovat a upravovat proporce. Například příliš dlouhou chodbu zkrátíte, když její vzdálenější stěnu vymalujete tmavším odstínem. Využít můžete i sílu geometrie. Když přidáte k výmalbě několik výraznějších pruhů, můžete chodbu pomocí nich buď rozšířit (horizontální pruhy), nebo naopak zúžit a zdůraznit její výšku (vertikální pruhy).

Foto: HamsterMan, Shutterstock.com

Díky zrcadlovým plochám a diagonálně položené dlažbě se předsíň opticky zvětšíFoto: HamsterMan, Shutterstock.com

Na podlahu dejte světlou dlažbu

Podlaha v předsíni musí být praktická a vydržet velkou zátěž. Pro tento účel je ideální keramická dlažba. Vhodnější je světlejší odstín podlahy, který nejen že nezdůrazňuje menší podlahovou plochu, ale navíc na něm není tolik vidět špína. Kachle je nejlepší položit našikmo, čímž také vizuálně rozšíříte místnost. Samozřejmě vám nic nebrání v tom, abyste sem pro zútulnění použili kusový koberec s protismykovým podkladem.

Dostatek světla zajistí bodovky

V malé předsíni radši zapomeňte na centrální osvětlení. Potřebujete ji přece pořádně nasvítit, a toho nejlíp docílíte bodovými světly na stropě. Rovnoměrně jimi osvětlíte celou místnost, a ta tím pádem bude působit zase o něco větší.

Foto: Filip Warulik, Shutterstock.com

Tmavá podlaha zvýrazní úzký půdorys místnosti, proto je lepší volit světlejší odstínyFoto: Filip Warulik, Shutterstock.com

Pořiďte si skříně na míru

Asi nejčastější odpovědí na otázku, jak zajistit v malé chodbě dostatek úložných prostor, je zhotovení vestavěných skříní na míru. Jejich výhodou je, že mohou využít celou výšku místnosti a přitom díky posuvnému systému otevírání ušetříte místo. Pokud chcete zároveň zachovat maximální zdání volného prostoru, zvolte dveře ze zrcadel nebo mléčného skla.

Jestli se vám do předsíně nevejdou skříně, můžete si přesto nechat vyrobit na míru alespoň malé skříňky. Netušené možnosti totiž poskytuje místo pod stropem, na které se často zapomíná. Přitom právě sem můžete umístit skříňky, které ukryjí množství věcí a nepřekážejí.

Vzdejte se nábytku z masivu

Zapomeňte na nábytek z masivu a sáhněte po světlých odstínech dřeva. Také pozor na to, aby předsíň nepůsobila přeplněně. Zkuste využít efektu, který vyvolává lesklý povrch, a zvolte dvířka ve vysokém lesku. Jeho odrazy v kombinaci se světlem dokáží rovněž rozšířit a zvětšit.

Pokud si pořídíte jednotlivé kousky nábytku, jako jsou botník či komoda, vzdušněji působí typy na nožičkách nebo ty, které se zavěšují na stěnu. Od věci nejsou ani regálové systémy, ale tady musíte myslet na to, že je nesmíte přeplnit a neustále je udržovat ve vzorném pořádku.

Foto: AndjeiV, Shutterstock.com

Vzdušnějším dojmem působí nábytek na nožičkáchFoto: AndjeiV, Shutterstock.com

Nezapomeňte na zrcadlo

V předsíni se samozřejmě bez zrcadla neobejdete (kam v bytě nepověsit zrcadlo). A nejde jen o kontrolu celkového vzhledu před odchodem z domu. Je přece známé, že zrcadlová plocha dokáže perfektně zvětšit prostor. Proto zvláště v případě, když je místnost hodně malá, je ideální použít velkoplošné zrcadlo bez rámu. A klidně ho můžete umístit naproti zrcadlovým dveřím od skříně. Pocit prostornosti tím jedině umocníte. Pomocí zrcadla také můžete třeba prodloužit krátkou chodbu, a to tak, že ho umístíte na koncovou stěnu.

Reklama

Související témata:

Načítám