Hlavní obsah

Tuk ohrožuje vaši linii, ale i játra! Proč je nebezpečný?

Foto: OB production, Shutterstock.com

Foto: OB production, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hodně dobrého jídla a málo pohybu. To jsou velmi stručně základní příčiny toho, proč se vám začne v játrech hromadit tuk. Proces, který probíhá léta bez povšimnutí, může skončit nevratným poškozením jater.

Článek

Játra mají dobrou schopnost regenerace, jde o neustálý proces. Pokud jim ale dáváme zabrat až příliš, může dojít k jejich poškození. K nejčastějším příčinám chronických jaterních onemocnění patří nadměrná konzumace alkoholu, chronické virové záněty jater a takzvaná nealkoholová tuková choroba jater (NAFLD). Což v překladu znamená – vašim játrům může škodit moc jídla a málo pohybu.

Proč játra onemocní?

Nevhodná strava a málo pohybu znamená, že se vám v těle ukládá tuk. Ovšem nejen pod kůží, ale i například v játrech. A to může skončit i cirhózou, která tedy není jen nemocí alkoholiků, i když ji tak veřejnost často vnímá. Postupné ukládání tuku v játrech může roky probíhat bez příznaků. Tuk ovšem játra postupně poškozuje tak, že mohou nakonec vypovědět službu. „Tento proces může trvat i desítky let a nebolí. Příznaky bývají obvykle velmi nenápadné a zaměnitelné s jinými nemocemi, jsou to únava, nevolnost či tlak v pravém podžebří. Pak ale může dojít k rozvoji nebezpečné cirhózy, kdy játra již nejsou schopna plnit důležité životní funkce,“ říká MUDr. Emilie Niedobová, primářka interního oddělení nemocnice v Kolíně.

Varovné příznaky onemocnění jater

Kromě dlouhodobější únavy či pocitu vyčerpání se může objevit i zažloutnutí bělma či kůže. Kůže zároveň bývá hrubší, mohou v ní praskat žilky. Potíže s játry může signalizovat i tmavá a páchnoucí moč, oteklé nohy a občasné záškuby v nich. Lékaři byste měli hlásit bolesti břicha, hlavně v pravém podžebří, stejně jako nevolnosti a zvracení. Objevit se může i zmatenost nebo deprese.

Kromě lidí s těmito příznaky by na játra měli myslet také lidé s nadváhou i ti, jejichž rodiče nebo prarodiče měli s tímto orgánem potíže, svůj vliv na rozvoj onemocnění má i genetika.

Foto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Všeho moc škodí, to platí i pro jídlo a alkoholFoto: Evan Lorne, Shutterstock.com

Stadia poškození jater

Pokud se podaří tuk v játrech odhalit včas, lze poškození jater zvrátit. V prvním stádiu nemoci, při takzvané steatóze (ztučnění) jater, se tuk nahromadí ve více než 5 % jaterních buněk. „Většina pacientů s prostou jaterní steatózou nemá žádné symptomy a není třeba žádná specializovaná léčba – stačí odstranit hlavní příčiny, které ke vzniku onemocnění vedou. V případě alkoholu je to abstinence, u nealkoholové tukové choroby jater pak zlepšení životosprávy a snížení hmotnosti,“ vysvětluje praktický lékař MUDr. Michal Lazák.

I steatóza může vést k zánětlivým změnám a nezvratnému zjizvení jaterní tkáně, která pak už nemůže plnit svou funkci (jde o tzv. nealkoholovou steatohepatitidu, NASH). Mezi rizikové faktory patří i věk nad 50 let, obezita, cukrovka, vysoký krevní tlak nebo genetické vlivy. Asi u 15 % to může skončit jaterní cirhózou. U takto nemocných je léčba nutností. „Pomocí ultrazvuku či biopsie určujeme závažnost i stupeň poškození jater a navrhujeme vhodný léčebný postup,“ doplňuje MUDr. Lazák. I tady je ale zásadním krokem změna životosprávy.

Foto: Nata Bene, Shutterstock.com

Jak jsou na tom vaše játra, to lékař určí i díky ultrazvukuFoto: Nata Bene, Shutterstock.com

Cirhóza zabíjí

Jaterní cirhóza je konečné stadium poškození jater s těžkou poruchou jejich funkce. Bohužel ji lékaři diagnostikují stále častěji. „Onemocnění postihuje převážně dospělé v produktivním věku, varující je zejména nárůst výskytu u žen,“ říká MUDr. Michal Lazák. Délka života se u cirhotiků zkracuje vůči průměru o 10 let, ročně na cirhózu umírá v České republice asi 2000 lidí. Cirhóza je nevratná, může skončit až selháním jater. Řešením bývá transplantace.

Prevence onemocnění jater

Zdravý životní styl, dostatek pohybu a pravidelné preventivní kontroly, to je základ pro to, abyste udrželi svá játra zdravá, nebo odhalili včas, že se s nimi něco děje. Co se stravy týče, jsou pro játra největší zátěží živočišné i rostlinné tuky, ale i živočišné bílkoviny. Proto je vhodné omezit tučné maso a vynechat i sýry s velkým obsahem soli, příliš kořeněná jídla, sladké limonády a průmyslově zpracované potraviny. Prospějí jim naopak kvašená zelenina nebo čaj ze zázvoru, pampeliškových a kopřivových lístků. Pro dobrou kondici jater můžete použít i přípravky, které jim pomohou v regeneraci.

Foto: Archiv firem

Zleva: 100 tobolek Essentiale obsahují esenciální fosfolipidy, které zrychlují obnovu jaterních buněk a jejich regeneraci, v Benu lékárně za 329 Kč; 60 kapslí Vitar Detox Eko, které obsahují ostropestřec mariánský pro trávení a správnou funkci jater; 180 kapslí obsahujících ostropestřec mariánský, který odporuje správnou činnost jater, trávení a pročištění těla, posílí imunitu, v e-shopu Manulo za 249 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám