Hlavní obsah

7 bylinek, které dokážou snížit vysoký krevní tlak

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Foto: Halfpoint, Shutterstock.com

Strašák vysoký krevní tlak. Tichý vrah zvyšující riziko infarktu, mrtvice, cukrovky, metabolického syndromu a potíží se zrakem i ledvinami. Snížit jej lze i přírodní cestou. Pomůže vám těchto sedm rostlin – bylinek a koření.

Článek

Pro plíživost a nenápadnost příznaků bývá vysoký krevní tlak neboli hypertenze označován jako „tichý vrah“. Přitom se s touto závažnou zdravotní obtíží v současnosti potýká téměř pětina populace – za rizikové jsou považovány hodnoty vyšší než 140/90 mm Hg.

Pro soustavné snižování krevního tlaku bývají odborníky předepisovány léky a doporučována změna životosprávy. „Vysoký tlak se dá velmi dobře regulovat úpravou jídelníčku. Bylinky napomáhají a já je hojně využívám a doporučuji,“ potvrzuje Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Brna. Podívejte se na speciální cviky na snížení vysokého tlaku.

Přírodou proti vysokému tlaku

Se změnou životosprávy souvisí mimo jiné také zařazení přírodních produktů, které mohou krevní tlak snižovat. S bylinkami i kořením však nakládejte obezřetně – ve velkém množství mohou mít nežádoucí vedlejší účinky. Třebaže fungují především jako podpůrná léčba, poraďte se o jejich aktivním zařazování raději s lékařem.

Která přírodní léčiva vám mohou pomoci snížit vyšší krevní tlak?

1. Bazalka

Oblíbená bylinka si skvěle rozumí s různými potravinami, navíc obsahuje eugenol, který blokuje určité látky stahující krevní cévy – a právě to může podle studií vést k snižování krevního tlaku. „Bazalka má i řadu dalších účinků pro podporu mozkové činnosti a zlepšení imunity,“ dodává Radka Pamětická, koučka zdravého životního stylu z Prahy, která bazalku ráda využívá ve směsi provensálského koření. Chcete to vyzkoušet? Ochutnejte provensálské telecí na smetaně a bazalku přidávejte do těstovin, polévek, salátů nebo pečení. Jako optimální denní porce poslouží pár lístků nebo menší hrst sušené bylinky.

Foto: spass, Shutterstock.com

Bazalka obsahuje látky snižující krevní tlak. Přidávejte ji do těstovin, pečení i salátůFoto: spass, Shutterstock.com

2. Kardamon

Studie zkoumající u 20 osob zdravotní účinky indického koření kardamom zaznamenala snížení hodnot krevního tlaku poté, co jedinci dvakrát denně po dobu 12 týdnů užívali 1,5 gramu kardamomového prášku. Vyzkoušejte to také a osvěžte jím polévky a dušené i zapečené pokrmy. Výtečné je toto koření v sladké kuchyni. Ochutnejte obrácený švestkový koláč s medovým karamelem nebo kardamom přidejte do čokoládové pěny jen ze dvou surovin.

3. Česnek

Klasika, která neomrzí. Starý dobrý česnek. V těle zvyšuje obsah oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévy. Tím umožňuje volný průtok krve a snižuje krevní tlak. Optimální porce je jeden stroužek každý den. Přidávejte  ho do polévek, salátů, pomazánek, dresinků, jen tak na topinku… Přečtěte si, jak s česnekem zacházet, abyste zachovali jeho sílu.

Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Česnek zvyšuje v organismu množství oxidu dusnatého, který uvolňuje krevní cévyFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

4. Hloh obecný

V tradiční čínské medicíně je pro snížení krevního tlaku užíván hloh obecný. Zdá se, že jeho výtažky mají pro zdraví kardiovaskulárního systému celou řadu skvělých přínosů – mezi ně patří i snižování krevního tlaku a cholesterolu. Dopřejte si jej jako čaj z hlohových lístků nebo zakupte přímo v lékárně tekutý extrakt, případně pilulku. Přesný recept na čaj z hlohu a výčet všech jeho účinků najdete v článku Čaj, který umí snížit krevní tlak.

5. Zázvor

Štiplavý, řízný, aromatický… Podle výzkumů zlepšuje krevní oběh, uvolňuje svaly kolem cév a snižuje krevní tlak. Všestranný zázvor. Můžete jej přidávat do sladkých i slaných pokrmů i do čaje – stačí přibližně třícentimetrový kousek oddenku na porci, více rozhodně ne. „U zázvoru a česneku si dávejte pozor na jejich zahřívací účinky, které mohou způsobit podráždění žaludku či žlučníku,“ upozorňuje Radka Pamětická. Skvělá zpráva je, že zázvor lze vypěstovat snadno i doma.

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Zázvor zlepšuje krevní oběh, uvolňuje svaly kolem krevních cév a snižuje krevní tlakFoto: Alliance, Shutterstock.com

6. Levandule

Levandule má výraznou vůni, díky níž se ve Francii používá k zahánění škorpionů. U nás bylinku využijete spíš pro podporu zdravého srdce. Bylo prokázáno, že její výtažky mají potenciál snižovat srdeční tep i krevní tlak – poptejte se po nějakém doplňku stravy s levandulí v lékárně. Její listy lze použít stejně jako rozmarýn – do pečiva nebo při zapékání. Na porci postačí menší hrst. Jak si vyrobit levandulový čaj nebo limonádu?

7. Kočičí dráp

Pro léčbu hypertenze i neurologických poruch byl v tradiční čínské medicíně používán i kočičí dráp. Podle výzkumů snižuje krevní tlak působením na vápníkové kanály v buňkách. Seženete jej ve formě doplňku stravy ve specializovaných obchodech se zdravou výživou.

A s jakými bylinkami máte zkušenosti vy?

Reklama