Hlavní obsah

Jaká jídla si odepřít při nevolnosti, aby to rychleji přešlo

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Po česneku je vám těžko, po kafi vás svírá žaludek, když zhltnete smažák, pálí vás žáha ještě druhý den. Vyhnout se jídlům, která vám nedělají dobře, není tak složité. Jak ale upravit jídelníček, pokud vás trávicí obtíže již postihly?

Článek

Nevolnost, nafouklé břicho, pálení žáhy nebo střevní problémy. Tyto potíže poznal alespoň jednou v životě téměř každý. V takovou chvíli si člověk přeje jediné – aby to rychle přešlo. Úlevu mohou přinést vhodné léky, dieta, ale i to, že se vyhnete některým potravinám, které k těžkostem v břiše překvapivě přispívají.

Grilování i přejídání

Jejich seznam oceníte zejména před příchodem léta, kdy si konzumací dráždivých nebo i zkažených pokrmů můžete bolesti způsobit o to častěji. „Příčinou potíží mohou být špatné stravovací návyky, ale i krátkodobější porušení zdravého jídelníčku. Během teplých měsíců, kdy se scházíte s přáteli a grilujete nebo si užíváte jídla na dovolené, mohou potíže vzniknout ještě snadněji,“ varuje PharmDr. Irma Miklášová ze zlínské lékárny Salvia. Problémy vyvolá i nadměrná konzumace alkoholu, sladkých limonád nebo tučných jídel, včetně smetanových zmrzlin. Nebo všeho dohromady.

Foto: Ivanko80, Shutterstock.com

Prázdniny v kempu i letní grilovačka může být příčinou podrážděného žaludkuFoto: Ivanko80, Shutterstock.com

S nápoji opatrně

Pokud máte podrážděný žaludek a pocit přejedení, možná vás jako první pomoc napadne hodně se napít. Tekutina ale může zředit žaludeční šťávy a trávení se zpomalí. Po pocit těžkosti se tak zbytečně prodlouží, proto je lepší pít po douškách. Při pocitu na zvracení může pomoci vychlazená cola, kterou si dávejte po lžičkách. Případně ji jako první pomoc můžete mít zmrazenou v kostkách ledu a ty pak cucat. Jinak popíjejte po douškách například čaj se zázvorem, mátový čaj nebo rovnou bylinnou směs pro lepší trávení.

Hodně pít bývá někdy doporučováno i v případě, kdy vás pálí žáha. K takzvané pyróze dochází ve chvíli, kdy se kyselý obsah žaludku dostane zpět do jícnu a dráždí jeho stěny. „Častou radou při pálení žáhy bývá vypít vodu se lžičkou jedlé sody nebo sklenici mléka. Oba tyto postupy sice uleví, ale jen krátkodobě. Mléko navíc žaludek ještě víc podráždí,“ varuje PharmDr. Miklášová. Jako první pomoc raději zkuste žvýkačku, která zvýší produkci slin.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Pálení žáhy nejčastěji vyvolává maso a smažené pokrmy, z nápojů je to pak alkohol a kyselé džusyFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Ne každá zelenina je zdravá

Při podrážděném trávení se obvykle servírují zklidňující pokrmy, jako zeleninový vývar, rýže s jablkem nebo banánem, bílé libové maso s brambory a dušenou mrkví. Ne každá zelenina ale přinese úlevu. S bolavým žaludkem či průjmem, zapomeňte na luštěniny, cibuli a nadýmavé druhy jako zelí, kedlubny, květák nebo papriky. Pozor i na kyselé ovoce.

Tučné a smažené

V každém případě byste měli svůj jídelníček maximálně odlehčit, v následujících dnech dejte stopku všemu tučnému a smaženému. To pomůže rychle vrátit rozbouřené žaludeční kyseliny do normálu a střeva budou mít čas zbavit se nahromaděného odpadu. Trávení brzdí i moučné a kynuté potraviny, pocit zahlenění pak u někoho vyvolají mléčné produkty. Výjimku tvoří produkty kysané, které naopak trávení prospívají.

Foto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Tuky tráví tělo až 12 hodinFoto: Natasha Breen, Shutterstock.com

Alkohol je zátěž

K italským těstovinám patří sklenka vína, české vepřo knedlo zelo se neobejde bez piva. Co se týče trávení, dopřejte si alkohol raději jako aperitiv před jídlem. Ovlivňuje hormonální procesy v těle, které se zpracováním potravy souvisí. Pokud je vám ale těžko po jídle, následně podaný alkohol to už nespasí. „Alkohol, zejména koncentrovaný, například pověstný panák na vytrávení, je v kombinaci s tučným a smaženým jídlem rizikovým řešením. Často jde o pomyslnou poslední kapku před rychlým převozem do nemocnice s akutním zánětem slinivky,” varuje výživová specialistka Tamara Starnovská z Fóra zdravé výživy. Alkohol dokonce zvyšuje chuť k jídlu, takže vás donutí dopřát si navzdory pocitu sytosti.

I na množství záleží

Chyba nemusí být v tom, co jíte, ale kolik. Břicho plné k prasknutí, žluč stoupající zpět do úst a křeče v útrobách jsou daní za nedostatečnou míru v jídle. Rychlou úlevu mohou přinést volně prodejná antacida, ale třeba i procházka. Důležité je si s plným žaludkem nelehat ani ho nemačkat, například vsedě.

V následujících hodinách i dnech se v jídelníčku snažte zaměřit na snáze stravitelné potraviny, ať tělo příliš nezatěžujete. Tuky se vstřebávají nejdéle, až 12 hodin. Bílkoviny vaše tělo zpracovává přibližně 4 až 6 hodin. Nejlepší volbou jsou tak sacharidy, tělo je zpracuje do 2 hodin od konzumace.

Reklama

Načítám