Hlavní obsah

7 událostí z ženského světa, které by vám neměly uniknout

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak tohle byla vážně jízda. Rok 2018 byl z hlediska celospolečenských událostí opravdu nabitý. Kromě oslav výročí vzniku republiky a dalších významných událostí, se letošek nesl i ve znamení žen. Například jedna Češka se dostala mezi 100 inspirativních žen BBC. Víte která?

Článek

Od samého začátku byl letošní rok nabitý jednou událostí za druhou. Ať už šlo o prezidentské volby, neustálé dohody o Brexitu, anebo třeba nepříliš veselé padesáté výročí od vniknutí vojsk Varšavské smlouvy na území tehdejšího Československa. My jsme pro vás ale vybrali zásadní události, které se dotkly či dotýkají našeho ženského světa a práv.

Biatlonová hvězda vyhasla

Začátek jara se nesl v duchu smutného odcházení (alespoň pro sportovní fandy) – konec kariéry oznámila biatlonistka Gabriela Koukalová (29). Dle jejích slov za to mohly zdravotní problémy, které ji trápily. Jako by toho nebylo málo, vydala autobiografickou knihu „Jiná“, ze které lidem spadla čelist. Mimo jiné v ní hovoří o problémech s poruchami příjmu potravy nebo psychickém teroru ze stran trenérů v mládí. Mnoho lidí se k ní v tu chvíli otočilo zády. A ve vzduchu visela otázka, do jaké míry v tom všem má prsty její manžel Petr Koukal, který na mnohé působí jako zdatný manipulátor. Smutný konec české biatlonové hvězdy a několikanásobné sportovní královny...

Foto: Profimedia.cz

Ještě vloni byla Gabriela Koukalová sportovkyní rokuFoto: Profimedia.cz

Královské radovánky

V britské královské rodině měli letos opravdu rušno. Vše začalo 23. dubna, kdy se vévodkyni Kate (36) a princi Williamovi (36) narodilo třetí dítě, princ Louis. Datum porodu bylo s napětím očekáváno, protože jen pár týdnů poté, 19. května, se ženil princ Harry (34), který si bral někdejší americkou herečku Meghan Markle (37), dnes vévodkyni ze Sussexu. Tím ale královské oslavy ani v nejmenším neskončily. 2. června královna Alžběta II. oslavila 65 let od své korunovace.

Další svatba se konala 12. října, kdy si princezna Eugenie (28), vnučka královny, brala dlouholetého přítele Jacka Brooksbanka (32). Ve stejný den pak Meghan a Harry oznámili, že čekají miminko. Vše 14. listopadu završil korunní princ Charles, který ten den oslavil 70. narozeniny. A to by už stačilo, ne?

Premiérka a máma? Proč ne?!

Zatímco u nás někteří politici hlásají, že žena patří domů k plotně, na Novém Zélandu politici, nebo tedy političky, klidně přivedou na svět dítě, aniž by je to stálo místo. Letos v červnu se novozélandské premiérce Jacindě Ardern (37) narodila dcera, politička se však rozhodla neodstoupit, ale ve své funkci pokračovat. Během šestinedělí si vzala volno a úřad zastával její náměstek, poté se však vrátila. S dcerou je doma její otec, televizní moderátor Clarke Gayford (41). A funguje to. Z Nového Zélandu bychom si měli vzít příklad. Ženy mohou být klidně mámy a zároveň dál pokračovat ve své kariéře. Bravo!

Nedobrovolná sterilizace? Nikdy víc!

Tak zásadní zpráva a tolika lidem unikla! Televize BBC před několika týdny zveřejnila žebříček sta nejvlivnějších a nejvíce inspirativních žen a dostala se mezi ně i Češka! Jmenuje se Elena Gorolová, je jí 49 let a narodila se v Ostravě, kde dodnes žije a pracuje jako sociální pracovnice. Když jí bylo 21 let, při porodu druhého syna jí lékaři sterilizovali. Bez jejího vědomí. Nebyla však jediná – za socialismu se to v Československu občas dělo. A proto se rozhodla za práva romských žen bojovat. O této problematice hovořila v zahraničí i na půdě OSN. K nuceným sterilizacím u nás už sice nedochází a ženám se omluv dostalo, ale Eleně Gorolové to stále nestačí. Žádá pro ty, kterým bylo odepřeno právo na další děti, odškodnění. Kromě toho se také aktivistka snaží o navrácení dětí z ústavních péčí domů k jejich rodičům.

Foto: Profimedia.cz

Elena Gorolová v roce 2006Foto: Profimedia.cz

Ženy se nevzdávají

Rok 2017 se nesl v duchu boje za ženská práva v souvislosti s kauzou #metoo, kdy se ženy rozhodly udělat krátký proces se sexuálním násilím, kterého se na nich muži někdy dopouští. Ani letos ale úsilí v tomto boji nepolevilo a dokonce už i na první české muže dopadla klatba obvinění z nevhodného chování. Téma rovnosti mezi muži a ženami začíná společností rezonovat čím dál více, ačkoliv v mnoha případech je to stále spíše v negativním slova smyslu. Je to ale podobné jako s reklamou – i špatná reklama je reklama. Důležité je, že se o problematice rovnosti mezi muži a ženami hovoří. Jednoho dne se snad vnímání společnosti zlepší.

Ocenění bojovníků proti násilí na ženách

Že je potřeba o násilí páchaném na ženách mluvit, potvrdila i porota, která udělila letošní Nobelovu cenu míru Nadje Murand a Denisu Mukwegemu (více o ženách a Nobelových cenách si přečtěte zde). Dostali ji za boj proti používání sexuálního násilí jako válečné zbraně při ozbrojených konfliktech. Nadja Murand je jezídka, kterou unesli bojovníci samozvaného Islámského státu a několik měsíců ji drželi jako sexuální otrokyni. Když se jí podařilo utéct do Německa, rozhodla se o tom, co prožila, promluvit, a poukázat tak na porušování lidských práv. Denis Mukwege je konžský gynekolog, který, mimo jiné, léčí ženy, které se staly oběťmi násilníků během války v Kongu.

Modelky všech barev, velikostí i původu

Kult super štíhlých modelek sice nezmizel a pravděpodobně ani nikdy nezmizí, ale čím dál více prostor dostávají i ženy, které by před lety uspěly stěží. Ustálil se pro to název „body positive“, který hlásá, že se má člověk mít rád takový, jaký je, bez ohledu na velikost oblečení, barvu pokožky nebo délku vlasů. Letos ve Španělsku se královnou krásy stala Ángela Ponce (27), která se narodila jako Ángelo Mario Ponce. Během dospívání si uvědomil, že si příroda zřejmě spletla tělo a že by mu bylo lépe v ženském. V šestnácti začal s hormonální léčbou a ve čtyřiadvaceti prodělal plastickou operaci genitálií. Španělská Miss se letos dostala na Miss Universe a je to vůbec poprvé, co se v této soutěži transgenderová modelka objevila.

Foto: Profimedia.cz

Ángela Ponce je první transgender účastnicí Miss Universe Foto: Profimedia.cz

Jakou událost považujete za důležitou vy? 

Reklama

Související témata:

Načítám