Hlavní obsah

Umíte se hádat? Čtyři způsoby, jak se vyhnout krizi ve vztahu

Foto: Dusan-Petkovic, Shutterstock.com

Foto: Dusan-Petkovic, Shutterstock.com

Reklama

Hádky většina lidí vnímá jako něco negativního. Jako záležitost, která nabourává pohodu. Jenže neshody mohou vztah i posílit! Samozřejmě pouze za určitých podmínek.

Článek

Jen málokdo si libuje v hádkách, obzvlášť těch partnerských. Většina lidí je pokládá za známku toho, že jim to s protějškem nefunguje. Pravda je ale taková, že i ostřejší či hlasitější výměny názorů mohou být pro vztah prospěšné. Pokud vaše neshody splňují následující čtyři kritéria, buďte v klidu. Lásku mezi vámi spíš posilují, než aby ji ubíjely.

1. Není jich moc

Co je moc a co málo, samozřejmě nelze jednoznačně určit. Každý vztah má jinou dynamiku, partneři mají různé naturely a životní energii. Takže nejde ani tak o konkrétní čísla, ale spíš o jakousi atmosféru u vás doma. Jestli cítíte, že je tam stále napětí, až příliš často to vybuchuje a v podstatě neustále někde v koutě doutná nějaká rozepře, není to dobré znamení. Tohle je bitevní pole, nikoli prostor pro „konstruktivní hádku“.

Pokud se domů vždy těšíte a panuje tam většinou pohoda, občasné vytržení z takové idylky není na škodu. Je to totiž známka toho, že jste s partnerem dvě rovnocenné jednotky a ani jeden se nebojí říct svůj názor. To je pro dobře fungující vztah velmi důležité. Naopak přizpůsobování vlastního názoru, potlačování sebe sama jen proto, aby byl doma klid, je cesta do pekel.

2. Nejsou obecné, ale konkrétní

Když už se hádáte, měli byste oba přesně vědět, v čem tkví příčina. Jestliže se u vás rozléhají obecné zlostné výkřiky typu: „všechno je ti jedno“, „s ničím mi nepomůžeš“, „co bych tak od tebe mohla čekat“, vztahu to vážně škodí.

Pokud ale ovládáte umění hádat se o jednu konkrétní danou věc, řešíte určitý problém, který nedosahuje rozměrů všehomíra, je to dobré. Je to konstruktivní debata dvou lidí s rozdílným názorem na jednu věc, nikoli bezhlavé obviňování a útoky. Tady se najde prostor pro rozumné argumenty, vysvětlení či omluvy. Umět spolu mluvit, i když zrovna nesdílíte stejný názor, vyslechnout toho druhého, případně uznat chybu a omluvit se, to je jeden z pilířů fungujícího vztahu.

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Hádáte-li se o něco konkrétního, je to vlastně dobře. Učíte se společně zvládat problémy a hledat řešeníFoto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

3. Žádné útoky a vulgarity

Cílem hádky by měla být snaha najít řešení, dopracovat se kompromisu a uzavřít mír. Pokud ale na sebe nepříčetně křičíte, častujete se nadávkami, vzájemně útočíte na své slabé stránky, jde vám spíš o to, abyste tomu druhému ublížili, což k lásce samozřejmě nepatří. Jakmile máte potřebu být na sebe takhle zlí, nevěstí to nic dobrého.

4. Končíte konstruktivním smírem

Ať už se hádáte o to, kdo zajistí opravu pračky, nebo máte rozdílné názory na politickou situaci na Dálném východě, zásadní je, jak tahle neshoda skončí. Umíte najít řešení či kompromis, který nakonec vyhovuje oběma? Jste schopní jeden druhému ustupovat tak, aby jednou ze svých představ slevil jeden, příště zase ten druhý? Výborně! Jste tým, který se umí dopracovat k dobrému výsledku, a v podstatě každý takový úspěch vás posílí. Je důkazem vaší sounáležitosti.

Končí ale vaše hádky spíš dusnou atmosférou, vysílením a zakopnutím problému pod postel, či musí neustále ustupovat jen jeden z vás? Tak to je špatně! Tyhle nedořešené konflikty vás budou postupně vysilovat a je jen otázkou času, kdy všechny zahrabané trable vylezou na povrch. Bude jich nejspíš tolik, že vyrovnat se s nimi nebude vůbec lehké.

Jak to máte s hádkami vy? Posilují vás, nebo vašemu vztahu spíš škodí?

Reklama

Načítám