Hlavní obsah

Už žádný jojo efekt! Vsaďte na reverzní dietu a budete pořád na své ideální váze

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Foto: 2M media, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konečně! Po dlouhých měsících se vám podařilo shodit všechna přebytečná kila. Hurá! Rozhodně na sebe buďte hrdí. Avšak to úplně nejtěžší máte stále před sebou: musíte se vyhnout jojo efektu a naučit se váhu dlouhodobě udržet. Jak to co nejlépe zvládnout?

Článek

Představa, že vaše usilovná několikaměsíční práce přijde vniveč, je ohromně frustrující. A je jedno, čeho se to týká. Selže technika, a z počítače se ztratí rozepsaná práce, nabouráte čerstvě opravené auto nebo po dietě naberete nečekanou rychlostí veškerá kila zpět... Všechno je to zkrátka na nic!

Po dietě projdete údolím smrti

Termínem „jojo efekt“ se označuje opětovné navýšení hmotnosti, které přichází krátce po její cílené redukci. Zpravidla dochází nejen k návratu na původní hmotnost, ale obvykle přibude ještě několik kil jako bonus navíc.

„Dokud držíte dietu a každý týden se zvážíte a vidíte úbytek, je to obrovská motivace, která dokáže zahnat splíny i veškeré chutě. Dříve nebo později dosáhnete váhy, se kterou jste spokojení. Najednou tam ale není každotýdenní pocit z toho, jak vám to krásně funguje. Proto fáze po dietě bývá opravdu těžší než dieta sama,“ popisuje výživová poradkyně Věra Burešová z Naturhouse.

Tři nejčastější důvody jojo efektu

Snad každý už ví, že jojo efekt existuje, a spousta z vás s ním možná má hodně blízkou zkušenost. Přesto k němu stále tak často dochází. Jaké jsou nejčastější důvody?

  • Zdravý životní styl není dočasný - dieta pro vás nesmí znamenat něco dočasného. Jestliže se vrátíte k původním návykům, kila zkrátka poletí nahoru jako raketa.
  • Chybí vlastní znalosti - jídelníček jste měli podrobně zpracovaný z knížky nebo od výživáře, ale pořád nevíte, proč jste jedli tak či onak, neumíte si sami správně nastavit živiny a manipulovat s kalorickým příjmem. To je chyba! Cílem diety by mělo být hlavně osvojení nových návyků, které vám zůstanou celoživotně.
  • Ze strachu jste stále na dietě - máte z jojo efektu takový strach, že zůstáváte v kalorickém deficitu. Po čase to ale tělo nevydrží, budete fyzicky i psychicky vyčerpaní a povede to k dlouhému výbuchu přejídání.
Foto: Eugenio Marongiu, Shutterstock.com

Jestli se vrátíte ke starým stravovacím návykům, jojo efekt vás nemineFoto: Eugenio Marongiu, Shutterstock.com

Reverzní dieta: jak na to?

„Reverzní dieta je opakem klasické hubnoucí diety. Když už se rozhodnete, že nechcete dál hubnout, musíte se uchýlit k reverzní dietě, tedy k postupnému navyšování kalorického příjmu. Cílem reverzní diety je zpravidla dosažení udržovacího režimu, tedy kalorického příjmu, na kterém nehubnete ani nepřibýváte na váze,“ popisují autoři Pavel Walek a Josef Tóth v knize Projezte se k novému tělu.

Jste nebo brzy budete ve fázi, kdy chcete se shazováním kil skončit? Zase je potřeba trocha trpělivosti. Ale když už to bude na celý život, tak to přece stojí za to!

„Pokud budete chtít s dietou skončit, doporučuji postupné navyšování příjmu energie týden co týden do hodnot, při kterých již nebudete hubnout, ale vaše dosavadní hmotnost se vám bude udržovat na stejném čísle,“ popisuje osobní trenér fitness Pavel Dvořáček.

Jak na to? Navyšujte příjem o 100 až 150 kcal za týden. Pokud jste nyní 60kilová sportující žena, která během redukce přijímala 1600 kcal a v běžném udržovacím režimu bude přijímat 2000 kcal, zabere vám reverzní dieta asi čtyři až pět týdnů. To není tak hrozné, že?

Už jste se potýkali s jojo efektem? A s jakým výsledkem?

Načítám