Hlavní obsah

V jakém počasí nejvíc zhubnete? V chladnu a ve větru!

Foto: Voyagerix, shutterstock.com

Myslíte, že dokážete zhubnout i jinak než pohybem? Bohužel to není dlouhodobě možnéFoto: Voyagerix, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zima bude za chvíli končit a období, kdy se budete svlékat do plavek, se opět přiblížilo. Hubnutí je tedy právě nyní velmi skloňované slovo. A přitom je teď i nejsnadnější – v zimě a ve větru.

Článek

Hubnutí není opravdu žádná velká věda. Stačí dvě věci, změnit stravování a začít s pohybem. Pohyb je pro snížení hmotnosti velmi důležitý nejenom proto, že spalování a hubnutí napomůže, ale také pro další životní styl. Pokud se stane běžnou součástí vašeho dne, máte mnohem větší šanci, že si sníženou váhu skutečně udržíte. Pokud navíc budete pohyb provádět za určitých podmínek, můžete hubnutí výrazně zefektivnit.

Zázrak jménem refrigerace

Sportovat je nejvhodnější vždy na čerstvém vzduchu. Nechce se vám do zimy a chodíte raději do vytopené tělocvičny? Škoda, pokud chcete skutečně účinně hubnout, neměli byste se rozhodně zaleknout chladnějšího počasí, ale naopak ho vítat.

Podle principu takzvané refrigerace (ochlazování vlivem okolní teploty) se liší vydaná energie v závislosti na okolním prostředí. Pokud budete v příjemně vytopené místnost, kde budete pociťovat teplotní pohodu, nebudete vydávat žádnou energii navíc. Naopak, pokud budete okolním prostředím stále ochlazováni, nebo vám bude naopak velké vedro, organismus bude vydávat ještě plno energie navíc.

Foto: Syda_Productions, shutterstock.com

Chladnější počasí výdeji energie při cvičení prospíváFoto: Syda_Productions, shutterstock.com

Běžte ven!

V případě příliš teplého prostředí je ale třeba počítat s možným přehřátím, s tělesnou aktivitou je tedy třeba nakládat velmi opatrně. Zaměřte se tedy spíše na podzimní, zimní a jarní období, ostatně v naší zeměpisné šířce je chladněji většinu roku. Právě tehdy byste tedy měli soustředit svou pozornost na aktivity venku.

Můžete například běhat, bruslit, běžkovat či třeba cvičit. Pokud máte malé děti, vyzkoušejte cvičení Fitmami či Strollering, kam můžete vyrazit i s dítětem v kočárku. Pokud se vám nezamlouvá žádná z aktivit nebo si myslíte, že byste ji třeba nezvládli, pak se stačí alespoň pořádně projít v ostřejším tempu. Například jen díky chladnému počasí spálíte během procházky trvající hodinu a půl pět set kilojoulů navíc!

Foto: Mita_Stock_Images, shutterstock.com

Oblékněte se rozumně. Když se zapotíte, nesmíte pak samozřejmě nastydnoutFoto: Mita_Stock_Images, shutterstock.com

Neběhejte daleko od domova

Doma byste neměli zůstávat, ani pokud fouká vítr, i ten napomáhá k hubnutí. Při větru se vám totiž zdá ještě chladněji, než je, a vydáváte o to více energie.

Na pohyb v chladných podmínkách je třeba se náležitě obléknout. Zcela jistě sáhněte po oblečení z funkčních materiálů, tedy takových, které budou dobře sát pot, ale nebudou vlhké.

Oblečení je třeba vrstvit, v opravdu chladném počasí si vezměte až čtyři vrstvy. Mezi ně by mělo patřit funčkní tričko, mikina, větrovka, ve větším chladu ještě lehká péřová vesta. Na hlavu pak čelenku, či čepici a rukavice, právě okrajovými částmi těla totiž uniká nejvíce tepla.

Pokud budete sportovat v chladu venku, nevzdalujte se příliš od svého bydliště nebo místa, kam se můžete jít schovat přes nepřízní počasí. Po návratu domů se okamžitě vysprchujte a převlékněte do suchého oblečení.

Sportujete venku i za chladného počasí, nebo se vám nechce z tepla?

Reklama

Související témata:
Refrigerace

Načítám