Hlavní obsah

Vrásčité brambůrky papas arrugadas

Hodnocení:
(25)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Možná vás překvapí, že nejznámější jídlo Kanárských ostrovů jsou vlastně jen obyčejné, v soli vařené brambory. Podávají je se dvěma druhy dipu, říkají jim papas arrugadas con mojo a narazíte na ně úplně všude. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása: tyhle drobné slané brambůrky jsou skvělé jako předkrm, jednoduché zobání k drinku i jako party jídlo pro větší společnost.

Ingredience pro:
4 porce
Na brambory
  • 1 kg malých brambor
  • 150 g mořské soli
  • 1 l vody
Na zelenou salsu mojo verde
  • 5 stroužků česneku
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky vinného octa
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • sůl
Na červenou salsu mojo picón
  • 1 čerstvá červená paprika
  • 3 stroužky česneku
  • červená chilli paprička
  • 1 lžička mleté červené papriky
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu
  • sůl
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vinného octa
Článek

Postup

Krok 1: Vyberte co nejmenší brambory a pořádně je odrhněte. (Se slupkou se dá jíst třeba odrůda grenaille.) Vložte je do hrnce s vodou a solí – ideálně tak, aby byly v jedné vrstvě, přiveďte k varu a bez poklice vařte 15 až 25 minut doměkka. Hrncem občas zatřeste.

Krok 2: Když jsou brambory měkké, vodu slijte, ale hrnec ještě vraťte na plotnu a pár minut prohřívejte, až se vypaří i zbytek vody a brambůrky se zvrásní a obalí solí.

Krok 3: Zatímco se brambory vaří, připravte salsy. Na zelenou jednoduše rozmixujte všechny ingredience (jestli nemáte rádi koriandr, můžete použít hladkolistou petržel, anebo přidat jednu zelenou papriku). Ochutnejte a případně dolaďte solí, octem nebo dalším olejem. Mojo má být dost výrazné.

Krok 4: Na mojo picón (případně jeho nepálivou verzi mojo rojo) opečte celou papriku nad plamenem, v troubě na 200 °C nebo na pánvi, až slupka začne černat a tvořit puchýřky. Pak ji dejte do sáčku zapařit a poté oloupejte slupku. Tento krok můžete vynechat a papriku použít celou, ale upečená a bez slupky je lepší.

Krok 5: Oloupanou papriku rozmixujte s ostatními surovinami a dochuťte solí, chilli (dala jsem čerstvé papričky, ale použít můžete i sušené, mleté nebo vločky), octem či olejem.

Krok 6: Brambůrky i salsy podávejte pro všechny společně, aby si každý máčel do té omáčky, která mu chutná víc.

Tip: Brambor uvařte víc a zbylé podávejte jindy jako přílohu k masu nebo do salátu – chuťově se podobají spíše pečeným než vařeným.

Také jste si z dovolené přivezli nějaký zajímavý recept?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama