Hlavní obsah
3,1
(86)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Možná vás překvapí, že nejznámější jídlo Kanárských ostrovů jsou vlastně jen obyčejné, v soli vařené brambory. Podávají je se dvěma druhy dipu, říkají jim papas arrugadas con mojo a narazíte na ně úplně všude. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása: tyhle drobné slané brambůrky jsou skvělé jako předkrm, jednoduché zobání k drinku i jako party jídlo pro větší společnost.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Brambory
  • 1 kg brambor
  • 150 g mořské soli
  • 1 l vody
Zelená salsa mojo verde
  • 5 stroužků česneku
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky bílého vinného octa
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 špetka soli
Červená salsa mojo picón
  • 1 ks červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 1 lžička paprik
  • 1/4 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 špetka soli
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
Článek

Postup

01.

Vyberte co nejmenší brambory a pořádně je odrhněte. (Se slupkou se dá jíst třeba odrůda grenaille.) Vložte je do hrnce s vodou a solí – ideálně tak, aby byly v jedné vrstvě, přiveďte k varu a bez poklice vařte 15 až 25 minut doměkka. Hrncem občas zatřeste.

02.

Když jsou brambory měkké, vodu slijte, ale hrnec ještě vraťte na plotnu a pár minut prohřívejte, až se vypaří i zbytek vody a brambůrky se zvrásní a obalí solí.

03.

Zatímco se brambory vaří, připravte salsy. Na zelenou jednoduše rozmixujte všechny ingredience (jestli nemáte rádi koriandr, můžete použít hladkolistou petržel, anebo přidat jednu zelenou papriku). Ochutnejte a případně dolaďte solí, octem nebo dalším olejem. Mojo má být dost výrazné.

04.

Na mojo picón (případně jeho nepálivou verzi mojo rojo) opečte celou papriku nad plamenem, v troubě na 200 °C nebo na pánvi, až slupka začne černat a tvořit puchýřky. Pak ji dejte do sáčku zapařit a poté oloupejte slupku. Tento krok můžete vynechat a papriku použít celou, ale upečená a bez slupky je lepší.

05.

Oloupanou papriku rozmixujte s ostatními surovinami a dochuťte solí, chilli (dala jsem čerstvé papričky, ale použít můžete i sušené, mleté nebo vločky), octem či olejem.

06.

Brambůrky i salsy podávejte pro všechny společně, aby si každý máčel do té omáčky, která mu chutná víc.

Tip: Brambor uvařte víc a zbylé podávejte jindy jako přílohu k masu nebo do salátu – chuťově se podobají spíše pečeným než vařeným.

Také jste si z dovolené přivezli nějaký zajímavý recept?

Související témata:

Načítám