Hlavní obsah

Refresh po 15 letech. Dům oživila i dovolenková podlaha

Foto: Lukáš Hausenblas

V třípodlažním řadovém domě v Praze žije čtyřčlenná rodina od roku 2005. Po 15 letech se rozhodli interiér modernizovat, o prázdninách se tedy přestěhovali do provizorního bytu a do práce se pustili architekti ze studia Free Architects.

Článek

Užitná plocha jednoho podlaží je přibližně 55 metrů čtverečních, ale ač je dům poměrně mladý, nebyly k dispozici původní plány. Interiér odpovídal době vzniku domu, potřeba bylo i několik stavebních úprav. „V suterénu jsme upravovali jeden sklad na prádelnu a druhý na domácí wellness, v prvním patře jsme měnili a zvětšovali okna, doplňovali jsme krbovou vložku,“ vypočítává architekt Vojtěch Miler. Ve druhém patře se částečně probourávaly příčky mezi pokoji tak, aby bylo možno zabudovat vestavěné skříně.

Nepravidelné tvary

Řadové domy neměly obdélníkové půdorysy, ale ustupující lichoběžníkové. Stejně tak okna byla nepravidelného tvaru. Vše se proto muselo ručně zaměřovat a některé nosné konstrukce domu se projevily až při odkrývacích pracích. „Vzhledem k nepravidelným tvarům místností byl nábytek na míru jasnou volnou. Předností tohoto konstrukčního řešení domu byla relativní volnost v úpravách, nosné stěny byly jen ty obvodové,“ popisuje architekt.

Foto: Lukáš Hausenblas

Srdcem prvního nadzemního podlaží i celého domu je obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou. Odtud se také vstupuje na zahradu

Dřevo, kámen a bílý nábytek

Majitelé architektům poslali fotky stylu, který preferují. Bylo jasné, že se budou držet přírodních materiálů, jako je dřevo a kámen, které budou kombinovat se stěrkami a sklem. To vše doplňuje nábytek v neutrální bílé barvě, ale třeba i vzpomínky z cest nebo historické kousky. „Máme tu slona z Indie a skládací židličku z Nigérie, ale také čalouněné gobelínové křeslo po babičce,“ říká majitel.

Foto: Lukáš Hausenblas

Majitelé preferovali přírodní materiály jako kámen a dřevo, to doplňuje sklo a stěrky a nábytek v neutrální bílé barvě

Vysněná podlaha

Majitelé si velmi přáli oživit koupelnu a toaletu litou epoxidovou podlahou, ve které jsou zčásti zalité kameny, kamínky, mušle a další poklady z rodinných dovolených. „Upozorňovali jsme je, že tyto podlahy jsou v mokru poměrně kluzké, ale majitelé na tomto řešení trvali s tím, že budou opatrní,“ dodává s úsměvem architekt a majitel potvrzuje: „S koupelnou včetně podlahy jsme hodně spokojení. Ta se opravdu vydařila.“

Vlastní, ale propojené pokoje

Děti jsou už školou povinné, každé má svůj vlastní pokoj. Obě místnosti se nacházejí ve druhém patře a mezi nimi je ve společné příčce tajný průchod, kterým se k sobě děti mohou proplazit. Schovaný je v nábytkové stěně. Kromě toho tu mají popisovatelné stěny, na které si mohou kreslit i psát poznámky.

Foto: Lukáš Hausenblas

Každé z dětí má vlastní pokoj

Vizitka studia

Ateliér Free Architects má více než dvacetiletou praxi. Jedná se o dva vzájemně propojené týmy. První se zabývá architekturou a stavebnictvím, druhý navrhuje interiérových design a poskytuje bytový styling. Oba týmy pracují pod jednou střechou a vzájemně se obohacují zkušenostmi ze dvou rozdílných oborů, byť tak úzce propojených stavbou. Více na www.freearchitects.cz.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek