Hlavní obsah

Vůně do skříně: Sušené květy, bylinky, ale i parfém

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Všimli jste si, že přestože uložíte do skříně čisté voňavé prádlo, tak za pár dní už po vůni není ani památky? Poradíme vám, jak provonět celý šatník, aby to nějaký čas vydrželo.

Článek

Různých rad, jak trávit neplánovaný volný čas, je všude spousta. Například uklidit si skříň. A pokud už máte hotovo, tak vás jistě potěší, když v ní prádlo a oblečení krásně voní. Vyprané prádlo si dlouho svou svěží vůni neudrží, proto je dobré vypomoct si jinak. Vyrobte si speciální vonné směsi! A vůbec nevadí, že je většina obchodů zavřených. Tyhle ingredience nakoupíte i v e-shopech.

Bylinky a sušené květy

Pokud si potrpíte na přírodní či tradiční vůně, sáhněte po sušených květech a bylinkách. A nemusí jít jen o oblíbenou levanduli. K provonění prádla se hodí také jasmín, lilie, fialky či máta, meduňka a rozmarýn. Sami si je v tuto roční dobu bohužel asi nenasušíte, ale to nevadí. Můžete použít i sušené potpourri, do kterého přidejte třeba skořici, vanilkový lusk či sušenou kůru z pomerančů a citronů.

Připravenou směs nasypejte do sáčku z organzy či jiného jemného materiálu a zavěste do skříně. (Jak ušít eko sáček ze staré záclony)

Foto: Chamille White, Shutterstock.com

Levandule je velmi oblíbená i dekorativní. Hezky vypadá jen tak zavěšená, nebo ji nadávkujte do pytlíčků a rozvěste do skříněFoto: Chamille White, Shutterstock.com

Vůně oblíbeného parfému nebo aviváže

Květinové ani bylinné aroma vám není moc příjemné? Pokud toužíte otevřít skříň a cítit svůj oblíbený parfém a aviváž, splňte si to. Základem je dobrý nosič vůně, což jsou například vata anebo kousek plsti či podobného materiálu, na který nastříkáte nebo nakapete svůj parfém. Voňavou vatu můžete jen tak položit třeba na dno skříně, nebo ji vložit do látkového pytlíku a zavěsit ve skříni, položit na polici či dát do šuplíku k prádlu.

Podobně postupujte i s oblíbenou aviváží. Postačí, když do ní namočíte kousek látky, zvolte opět materiál, který se snadno nasákne, třeba i kousek silnějšího flanelu. Ten volně zavěste do skříně nebo ho vložte do vymytého kelímku od pleťového krému. Z látky by aviváž  neměla odkapávat, měla by jí být jen navlhlá.

Pokud chcete, aby vám vůně ve skříni dlouho vydržela, je dobré ji v obou případech obnovovat alespoň jednou týdně.

Foto: Ellyy, Shutterstock.com

Chcete, aby svetr voněl po vašem oblíbeném parfému? Nakapejte ho trochu na vatičku a vložte do skříněFoto: Ellyy, Shutterstock.com

Aroma do prádla – DIY

Pokud se chcete pustit do něčeho náročnějšího, vyrobte si speciální svěží aroma sami:

Na 200 mililitrů parfému potřebujete 2 centimetry nastrouhaného zázvoru, půlku citronu nebo limetky (nakrájené na kousky), 1 stonek citronové trávy, 200 mililitrů vody a kousek vaty.

Všechny ingredience povařte dvě až tři minuty v malém kastrůlku přiklopeném pokličkou. Nechte vychladnout a přeceďte přes čajové sítko či malý cedník. Ve vzniklé voňavce namočte jeden či víc kousků vaty a dejte je do skříně. Skvělé na kombinaci zázvorového aroma s citronem je, že prý zlepšuje náladu a dodává energii. Vůni obnovujte podle potřeby. Většinou vydrží jeden až dva týdny.

Vůně, která zatočí s moly

Jste praktické povahy a chcete, aby kromě vůně bylo vaše oblečení v bezpečí před nenechavými šatními moly? Pak vyzkoušejte tento skvělý aromatický sáček, který vydrží až půl roku. A přestože vám se bude jeho vůně určitě líbit, moli to budou mít naopak.

Potřebujete 8 polévkových lžic sušené máty peprné, 8 polévkových lžic sušeného rozmarýnu a staré punčocháče nebo punčochy.

Z punčocháčů nebo punčoch odstřihněte jen část s chodidlem (nesmí být děravá). Bylinky pořádně promíchejte a nasypte je do vzniklých punčochových „sáčků“ a trochu je pomačkejte. Nahoře je zavažte na uzel. Můžete je převázat ozdobným provázkem nebo pěknou stužkou. Hodí se i do šuplíku, do skříně i na poličku. Tyto aromatické sáčky ale nenechávejte jen tak ležet ladem. Občas si na ně vzpomeňte (alespoň jednou za měsíc) a promněte je, aby se uvolnilo potřebné aroma. Jen tak se budou moli držet od vašeho šatníku v bezpečné vzdálenosti.

Reklama

Načítám