Hlavní obsah

V ryze pánském stylu. Nakoukněte do industriálního loftu

Foto: Michal Bernátek

Foto: Michal Bernátek

Reklama

Industriální loft v Brně je splněným snem mladého muže. Otevřený prostor mu zcela vyhovuje a interiér odráží všechny jeho vášně: golf, motorky i dobrý rum. Takhle bydlí mladí pánové v Brně!

Článek

Bankovní manažer Tomáš, úspěšný mladý muž, bydlel v klasickém 2 + 1 v okrajové části Brna, vždy ale toužil po industriálním loftu a životě v centru města, a přesto na klidném místě. To vše se mu splnilo, když v blízkosti krásného parku Lužánky vznikly přístavbou k staré budově nové byty, z nichž jsou některé řešené právě jako loftové.

Skvělá spolupráce

Na doporučení oslovil Tomáš Nikolu Pástorovou z brněnského ateliéru Archami, která má k industriálnímu stylu vřelý vztah. „Zaujalo mě zaujetí paní architektky pro daný prostor a překvapilo mě, jak málo jejích návrhů jsem odmítl,“ říká s úsměvem Tomáš a spolupráci si pochvaluje i architektka: „Majitel bytu je osvíceným investorem, který mi dal absolutní důvěru – vybírala jsem vše od povrchů, nábytku a dekorací až po smetáček a lopatku.“

Byt ve vnitrobloku má celkem 89 metrů čtverečních, patří k němu 20metrová galerie a 12metrový balkon. Rozčleněný je na vstupní část, pokoj pro hosty, sociální zařízení a hlavní obytný prostor s kuchyňským koutem, obývacím pokojem, pracovním koutem a zónou na spaní.

Foto: Michal Bernátek

Dominantním prvkem hlavního prostoru jsou ocelové konstrukce, výrazná je i kožená sedací soupravaFoto: Michal Bernátek

Láska k industriálu

Co se interiéru týče, měl majitel jasné zadání. Představoval si industriální pánský styl, který bude odrážet jeho životní styl a záliby, jako je například golf, motorky a dobrý rum. Sám si do čtecího koutku vybral ikonické křeslo Lounge Chair od manželů Eamsových a zakomponovat chtěl i několik historických kousků, ke kterým má citový vztah, například jídelní židle a promítací přístroj. Od něj se odrazila barevnost dalších doplňků – šalvějová.

Stěrky, ocel a masivní dub

Povrchové úpravy tvoří zejména stěrky v imitaci betonu, které jsou zároveň praktické i krásné. Jedna stěna je z klasických pálených cihel natřená nabílo, největší chloubou architektky je ale stěna za knihovnou, kde je stěrka imitující železné pláty i s nýty. „Realizátor si s ní dokonale vyhrál,“ říká Nikola Pástorová a majitel přiznává, že byl tímto překvapivým řešením velmi potěšen.

Nábytek koresponduje s industriálním stylem, většina vybavení je vyrobená na míru. Ocelové konstrukce v antracitové barvě vyplňuje dubový masiv, z ocele je pak i kulatý sloup uprostřed dispozice, v kterém je vedena elektřina pro připojení stojací lampy, dále schodiště, otopná tělesa, svítidla či dekorace jako třeba svícen.

Foto: Michal Bernátek

Povrchové úpravy tvoří zejména stěrky (Decor Italia) v imitaci betonu, na největší stěně je stěrka imitující železné pláty i s nýtyFoto: Michal Bernátek

Pod knihovnou motorka

Každý prvek je navržený přímo na konkrétní místo a s konkrétním účelem – například v chodbě jsou police s otvory pro golfové míčky a knihovna na „železné“ stěně je navržená tak, aby z barového pultu plynule přešla do polic, pod kterými je speciální místo na kolo, respektive dnes už na zaparkování motorky.

Výrazným prvkem je ležérní kožená sedací souprava ve stylu anglických gentlemanských klubů, interiér pak doplňují koberce z pravé hovězí kůže.

Největší oříšek? Víno

Tomáš je z výsledku nadšený. Nejradši tráví čas v klidovém koutku s křeslem, který je vhodný pro čtení, poslech muziky i sledování televize. Díky skvělé spolupráci a šikovným řemeslníkům vše proběhlo bez komplikací, a největším oříškem tak bylo vybrat víno na kolaudaci, kterou majitel po nastěhování zorganizoval pro všechny dodavatele.

Foto: Michal Bernátek

Barový pult plynule přechází do polic knihovny, pod kterými je místo na kolo. Dnes už tu je zaparkovaná motorkaFoto: Michal Bernátek

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty. Právě nyní probíhá soutěž interiérů realizovaných v roce 2019 a s nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme. Hlavním mediálním partnerem akce je Seznam. Více informací najdete na stránkách soutěže. Uzávěrka přihlášek proběhla 20. února, vyhlášení výsledků je nově naplánováno na 2. června 2020.

Reklama

Související témata:

Načítám