Hlavní obsah

Vajíčkový salát

Hodnocení:
(219)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Lásku k váženým salátům z bufetu v sobě nosím odmala. Jiné děti chodily za odměnu do cukrárny, já vždy chtěla do mléčného baru na salát. Vážně jsem si nesla svých deset deka vajíčkového s křupavým rohlíkem k vysokému umakartovému stolu a cítila se dospěle.

Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 3 vařené brambory ve slupce
  • 4 vejce natvrdo
  • 3 kyselé okurky
  • 1 mladá cibulka
Na zálivku
  • 2 lžíce majonézy
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
Článek

Když mám nostalgickou náladu, dělávám si ho sama. I když se dá lehce najít přesný recept podle tehdejších norem, moje verze je trochu lehčí – s trochou zeleniny a dobrým pečivem dobře poslouží jako rychlá večeře nebo opravdu vydatná svačina. Majonézu doporučuju domácí a cibuli krájejte opravdu najemno a přidávejte ji podle chuti.

Postup

Krok 1: Brambory a vejce uvařte ideálně den dopředu, budou se lépe krájet. Nebo je aspoň nechte pořádně vychladnout. Brambory oloupejte, nakrájejte na stejně velké kostičky o trochu menší než 1 x 1 cm a dejte do velké mísy.

Krok 2: Bílou část jarní cibulky a okurky nakrájejte nadrobno a přidejte k bramborám.

Krok 3: V menší misce dobře promíchejte suroviny na zálivku (místo citronové šťávy můžete použít lžíci láku z okurek) a vmíchejte do salátu. Ochutnejte a případně dosolte. Na závěr oloupejte vejce, také je nakrájejte na menší kostičky a už jenom zlehka vmíchejte.

Krok 4: Nechte v chladu rozležet alespoň dvě hodiny. Salát podávejte ozdobený zelenými natěmi, s čerstvou zeleninou a křupavým pečivem.

Jestli si s jídlem rádi zavzpomínáte na staré časy, mohl by vám udělat radost i tradiční křupavý bramborák nebo klasická vajíčková smaženka.

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 5. 2021

Reklama

Sdílejte článek