Hlavní obsah

Valašská polévka z kysaného zelí

Hodnocení:
(173)
Foto: Anita Ponešová
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Chutě a vůně dokážou vyvolat silné vzpomínky, proto si už léta vozím z dovolených recepty. Když pak na podzim podle nich uvařím, celá rodina se na chvíli vrátí v čase a spokojeně se usmívá. Letos se mi bude můj přivezený recept zvlášť hodit – sytá a teplá polévka je jak dělaná do sychravých dnů, které nás pomalu čekají.

Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 1 hrst sušených hub
  • 400 g kysaného zelí
  • 4 brambory
  • 150 ml smetany na vaření 12%
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky celého nového koření
  • 1 lžička kmínu
  • 1 špetka soli
  • 1 nožička paprikové klobásy
Článek

Krok 1: Zalijte houby trochou vařicí vody a nechte odstát. Kysané zelí sceďte (šťávu zachyťte), propláchněte a překrájejte na menší kousky. Zelí vložte do hrnce, přidejte tolik vody, aby bylo ponořené, do hrnce vložte také bobkový list a nové koření a nechte vařit na mírném ohni. Po chvíli přidejte houby i s vodou.

Krok 2: Brambory oloupejte, nakrájejte na kostičky a společně s kmínem a trochou soli uvařte v jiném hrnci. Je důležité, aby se brambory vařily odděleně od zelí, jinak by nezměkly.

Krok 3: Ve smetaně pořádně rozmíchejte hladkou mouku a za stálého míchání vlijte k zelí. Dál zelí vařte na mírném ohni a občas promíchejte.

Krok 4: Zatímco se zelí a brambory vaří, nakrájejte klobásu na kolečka a opečte.

Krok 5: Uvařené brambory sceďte, přidejte do polévky a dochuťte – když je polévka málo kyselá, můžete přilít zachycenou šťávu ze zelí, možná bude potřeba ji dosolit. Podávejte s kolečky opečené uzeniny.

Doporučujeme i další jednoduchý recept – fenomenální zelné placky.

ynezorPumanzeSaNyknalC