Hlavní obsah

Květáková polévka s ořechy

Hodnocení:
(84)
Foto: Jan Přibylský
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Pokud milujete polévky, připravte si lahodnou krémovou varianatu plnou chutí. Dozdobená smaženými růžičkami květáku a ořechy chutná dokonale!

Ingredience pro:
6 porcí
Na polévku
  • 1 květák
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • pepř
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany ke šlehání 30%
Na dohotovení
  • hladká mouka na obalování
  • strouhanka na obalování
  • vejce na obalování
  • vyloupané vlašské ořechy
  • olivový olej
  • olej na smažení
Článek

Postup

Krok 1: Květák rozeberte na růžičky, celer nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V hrnci nechte rozpustit máslo a orestujte na něm cibuli. Po chvíli přidejte česnek, kmín, vše promíchejte a nechte provonět. Do základu pak přidejte květák a celer.

Krok 2: Ještě krátce vše orestujte a nakonec vše zalijte vývarem. Polévku osolte, opepřete a přiveďte k varu. Když je květák měkký, odeberte z něho asi jednu třetinu a nechte stranou. Polévku pak rozmixujte. Přiveďte opět k varu, vmíchejte smetanu a stáhněte z ohně. Podle potřeby ještě dosolte.

Krok 3: Odložený květák rozeberte na ještě menší růžičky a obalte je v trojobalu. Na oleji je usmažte dozlatova a vyskládejte je na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Ořechy nasekejte nahrubo a opečte je na suché pánvi.

Krok 4: Nalijte polévku do talířů a každou porci ozdobte smaženým květákem a ořechy a pokapejte olivovým olejem. Podle chuti můžete ještě dozdobit bylinkami. 

A ještě jeden zajímavý recept na květák pečený v troubě s kokosovou čočkou

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama