Hlavní obsah
3,3
(89)
Foto: Jan Přibylský

Foto: Jan Přibylský

Pokud milujete polévky, připravte si lahodnou krémovou varianatu plnou chutí. Dozdobená smaženými růžičkami květáku a ořechy chutná dokonale!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Polévka
  • 1 ks květáku
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička mletého římského kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 150 g celeru
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 ks cibule
  • 100 ml smetany ke šlehání
K dokončení
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce strouhanky
  • 1 ks vejce
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 6 lžiček olivového oleje
  • 5 lžic oleje
Článek

Postup

01.

Květák rozeberte na růžičky, celer nakrájejte na kousky. Cibuli a česnek nasekejte nadrobno. V hrnci nechte rozpustit máslo a orestujte na něm cibuli. Po chvíli přidejte česnek, kmín, vše promíchejte a nechte provonět. Do základu pak přidejte květák a celer.

02.

Ještě krátce vše orestujte a nakonec vše zalijte vývarem. Polévku osolte, opepřete a přiveďte k varu. Když je květák měkký, odeberte z něho asi jednu třetinu a nechte stranou. Polévku pak rozmixujte. Přiveďte opět k varu, vmíchejte smetanu a stáhněte z ohně. Podle potřeby ještě dosolte.

03.

Odložený květák rozeberte na ještě menší růžičky a obalte je v trojobalu. Na oleji je usmažte dozlatova a vyskládejte je na ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Ořechy nasekejte nahrubo a opečte je na suché pánvi.

04.

Nalijte polévku do talířů a každou porci ozdobte smaženým květákem a ořechy a pokapejte olivovým olejem. Podle chuti můžete ještě dozdobit bylinkami. 

A ještě jeden zajímavý recept na květák pečený v troubě s kokosovou čočkou

Reklama

Související témata:

Načítám