Hlavní obsah

Adventní „věnce“ levně a na poslední chvíli: Využijte, co máte v kuchyni, a budete mile překvapeni

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, že nás tento víkend čeká první adventní neděle? Možná už máte vše nachystané, ale možná patříte mezi zapomnětlivce a o adventním svícnu či věnci teprve začínáte přemýšlet. Pro vás tu máme levné a rychlé řešení: Vyrobte si ho z kuchyňského nádobí či ze staré vázy.

Článek

Někdo už má naklizeno i upečené první druhy cukroví, jiní sotva postřehli, že už je za dveřmi první adventní neděle. Období očekávání a příprav na Vánoce začíná. Pokud jste však ještě nic nestihli a nemáte ani adventní věnec na stůl, můžete si ho během pár chvil vyrobit – a klidně i s dětmi.

  • Co budete potřebovat? 4 svíčky, mohou být i čajové, a trochu aranžovací hmoty. Pak už jen stačí vybalit staré vánoční ozdoby, pár umělých větviček, případně stužky, a nějaké to nádobí.

Adventní svícen ze zapékacích mističek

Do keramických mističek (například na suflé) vložte aranžovací hmotu či modelínu a zapíchněte do ní svíčku. Pak už dekoraci jen dozdobte drobnými ozdobami a větvičkami, které nastříháte do požadované délky. Můžete samozřejmě použít i živé jehličí, ale to do Štědrého dne nejspíš opadá.

Foto: Tomáš Rubín

U svíček můžete klidně zvolit různou délku a postavit je v mističkách do řady i do čtverce. Záleží jen na vásFoto: Tomáš Rubín

Adventní svícen na talíři

Máte doma nějaký ozdobný tác či talíř na jednohubky? My jsme použili keramický talíř ve tvaru šneka, do kterého jsme jen naskládali čajové svíčky a ozdobný řetěz s malými rolničkami. Položit na něj však můžete místo řetězu i malé ozdobičky či šišky.

Foto: Tomáš Rubín

I malý talíř na jednohubky lze proměnit v adventní svícen. A bleskově!Foto: Tomáš Rubín

Adventní svícen z formy na bábovku

Moc hezky vypadají svíčky naaranžované v keramické či litinové formě na bábovku. Raději však nepoužívejte formu ze silikonu – nedrží tvar, nepůsobí tak pěkně a plast by neměl být v blízkosti ohně. Do formy vložte aranžovací hmotu a navrch dejte zelený věnec s pár ozdobičkami schovanými od loňska. A pokud nemáte věneček, zapíchejte do hmoty větvičky a přidejte další drobnosti podle toho, co máte k dispozici.

Foto: Tomáš Rubín

Červeno-zelená kombinace vypadá o adventu vždy skvěleFoto: Tomáš Rubín

Adventní svícen z formy na muffiny

Také plech na 12 muffinů se může stát skvělým pomocníkem a originálním základem pro krásný svícen. Do prostřední řady se vejdou přesně čtyři svíčky (užít můžete čajové i samostatně stojící) a do okolních jamek stačí vložit jakékoli vánoční dekorace.

Foto: Tomáš Rubín

Plech na muffiny během vánočních příprav pravděpodobně potřebovat nebudete, tak ho klidně ozdobte jako svícenFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Svíčky uprostřed formy mohou mít různý tvar i velikostFoto: Tomáš Rubín

Adventní svícen ve váze

Máte doma netradiční či originální širší vázu či džbánek? Klidně je použijte pro rychlou dekoraci s úzkými svíčkami. Zapíchněte je do aranžovací hmoty a dozdobte už jen trochou jehličí. Zajímavá sváteční kytice, co myslíte?

Foto: Tomáš Rubín

Svíčky mohou být ve váze ve stejné výšce, nebo na střídačkuFoto: Tomáš Rubín

Načítám