Hlavní obsah

Zdražování, válka, přírodní katastrofy: Jak se zbavit strachu z věcí, které nemůžete ovlivnit?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neustálý příliv negativních zpráv a složitá situace, kterou před sebou máte, představuje velký nápor i na psychiku. Co dělat, pokud se z dění kolem vás už nedokážete nadechnout a tíha světa vám na prsou leží jako balvan?

Článek

Už to trvá dlouho. Nejprve tu byly obavy z nové nemoci a přísná pandemická omezení. K tomu se přidal strach z války na Ukrajině, nekonečné zdražování, proměny počasí, které přinesly tropická horka i u nás neobvyklá tornáda. Život v nejistotě zkrátka nekončí... Jak v takové době posílit psychiku?

1. Dávkujte si zprávy

Být v obraze je v pořádku a v kritických časech je to nutnost. Neznamená to ale, že musíte být pod palbou informací neustále. Stanovte si čas, kdy budete zpravodajství sledovat, a nebuďte před obrazovkou moc dlouho. Neustálý příval tíživých zpráv vám může zadělat na problémy se spaním, bolesti hlavy, žaludeční neurózu či úzkosti.

2. Mluvte o svých obavách

Na obavy nebuďte sami. Ventilujte své strachy a úzkosti. „Jsou lidé, kterým pomohlo své úzkosti přiznat druhým. Řekli okolí, jak se cítí, a hned to bylo snazší. Někdy dokonce ostatní přitakali, že to taky znají. Bohatě ale stačí napsat kamarádovi, rodině a popovídat si třeba o něčem úplně jiném,” radí text vycházející ze zkušeností pracovníků krizové linky důvěry Modrá linka. Možná nemáte nikoho, s kým to lze probrat, možná víte, že není vždy vhodné zatěžovat stresované okolí dalšími úzkostmi. V každém případě to ale můžete sdílet na diskusním fóru či se vypsat v deníku. Pokud vám obavy nedovolí běžně fungovat, je rozhodně namístě konzultace s odborníkem.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Promluvte si o svých potížích klidně i s praktickým lékařem. Může předepsat uklidňující léky nebo vám dát žádanku k psychologovi, pak máte nárok na terapii hrazenou pojišťovnouFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

3. Nemyslete na to

Život jde dál, navzdory pandemii, zdražování či válce. A jistě se děje i mnoho dobrého. Kamarádce se narodilo miminko, opravili rozhlednu, kterou jste v dětství milovali, oblíbená autorka vydala novou knihu. Nesoustřeďte se jen na negativní informace. Pokud je vám ze všeho těžko a jdou na vás úzkosti, začněte vědomě myslet na něco jiného. „Některým lidem pomáhá, když začnou pořádně zaměstnávat mozek: počítají příklady, sčítají řady čísel nebo se třeba snaží vybavit si co nejvíc letopočtů, které si pamatují,” radí odborníci z Modré linky.

4. Meditujte

Možná neumíte meditovat jako jogínští mistři, najít si ale denně čas na krátké zklidnění zvládnete. Dovolte si být chvíli sami se sebou, urovnat si v hlavě tok myšlenek, zklidnit dech a získat nadhled nad děním kolem. Pomůže vám to lépe zvládat stres i návaly paniky.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Nejste typ na meditaci? Existuje třeba aromaterapie, arteterapie či muzikoterapie, které z vás těžké břímě uvolní prostřednictvím vůní, barev nebo hudby. Nebojte se zkusit něco novéhoFoto: New Africa, Shutterstock.com

5. Smiřte se s nejistotou

Stresuje vás především fakt, že nic není jisté? „Možná vás šokuji, ale jistota neexistuje. Obzvláště ne taková, jakou jste si vykonstruovali ve své hlavě. Nějaké věci můžete předpokládat nebo očekávat, ovšem nemůžete mít život pod naprostou kontrolou,” vysvětluje mentorka Veronika Navarro. Třebaže je potřeba jistoty přirozená, nezbývá než se smířit s tím, že věci se nedějí podle plánu, a bylo to tak vždy. Ztráta pocitu jistoty je jen rozpad iluze, v níž mnozí žili.

6. Věřte sami v sebe

Co dělat při ztrátě jakékoliv jistoty? „Opřít se o sebe sama a uvědomit si, že jedinou jistotu mám v sobě, v tom, jak se rozhoduji,” vysvětluje Veronika Navarro. Nehledejte jistotu jen v partnerovi, rodině, v pomoci státu. Ano, je dobré mít kolem sebe lidi a instituce, na něž se dá spolehnout, ale tím hlavním pilířem, o který se v krizi máte opírat, jste vy sami. „Pouze vy tvoříte svůj život, pouze vy máte moc ho měnit,” dodává mentorka.

7. Neberte změny jen negativně

„Když se lidé nemají o co opřít, často se jim vše hroutí a to vytváří pocit strachu. Odtud pak vzniká potřeba vše kontrolovat. Chcete si zajistit přežití, vnitřní pohodu a klid. Jenže paradox je, že touhou mít vše pod kontrolou se stavíte proti životu a sobě samému. Život jako takový je nepřetržitý vývoj,“ upozorňuje Veronika Navarro. Berte to tak, že na co jste byli zvyklí včera, nemusí dnes fungovat. Neohlížejte se s lítostí zpět, ale buďte bdělí k tomu, co se děje nyní, a připraveni na to, co přinesou zítřky.

Reklama

Načítám