Hlavní obsah

Co prozradí lodičky z ořechových skořápek? Starodávné vánoční věštění krok za krokem

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S Vánoci se pojí řada prastarých zvyků. Patří mezi ně i pouštění skořápek vlašských ořechů po vodě. Podle tradice má plavba lodičky předpovědět, co jejího majitele v příštím roce čeká. Zkuste to také, je to zábava. Jak na to a co všechno se možná dozvíte?

Článek

Jednou z nejoblíbenějších kratochvílí, jíž se mnoho rodin na Štědrý den věnuje dodnes, je pouštění lodiček z ořechových skořápek. Dříve je lidé pouštěli na rybnících nebo řekách – prapočátek tohoto zvyku je nejspíše již v předkřesťanských dobách. Ale ať už na věštění budoucnosti věříte, nebo ne, pouštění lodiček z ořechů může být příjemnou, společně strávenou sváteční chvílí s nejbližšími.

Vánoce a blížící se konec roku byly vždy obdobím zklidnění a bilancování, kdy lidé intenzivně rozjímali o tom, co se podařilo, a také o tom, co je čeká v příštím roce. I proto se mnoho vánočních tradic zaměřuje na předpovídání budoucnosti a věštění.

Plující lodičky věští budoucnost

Po štědrovečerní večeři nebo po nadílce si sesedněte ke stolu nebo na zem do kruhu a doprostřed položte skleněnou mísu či lavorek naplněný téměř po okraj vodou. Každý si zapálí svou lodičku a vypustí ji na hladinu.

Lodička je symbolem životní cesty, plamínek značí lidský život a plavba předpovídá životní pouť a osud toho, kdo ji vyslal. Případně můžete vyslovit nějakou konkrétní otázku, na kterou chcete znát odpověď. Pozor, dotaz může být jen jeden! Základní pravidlo zní, že si každý musí svou lodičku sám vyrobit a vypustit na vodní hladinu.

Jak vyrobit vánoční lodičky z ořechů

Potřebujete: Poloviny skořápek od vyloupaných vlašských ořechů, rozehřátý vosk ze svíčky a kousky knotu (je běžně ke koupi), nebo zbytky dortových svíček.

  • Tekutý vosk nalijte do skořápek, doprostřed vložte kousek knotu (asi 1,5 cm) a přidržte, dokud vosk trochu nezatuhne.
  • Jednodušší je, když použijete malou dortovou svíčku (ne vyšší než 3 cm). Zapalte ji, odkápněte trochu vosku na dno skořápky a svíčku posaďte doprostřed. Přidržte, dokud vosk neztuhne.

Jestli si na výrobu netroufáte, lodičky ze skořápek seženete snad na každém vánočním trhu, otázka ovšem je, zda bude věštba fungovat, když jste si lodičku nepřipravili vlastními silami.

Foto: encierro, Shutterstock.com

Lodičky jsou symbolem životní cesty a plamínek značí lidský život, plavba každé předpovídá osud toho, kdo ji vyslalFoto: encierro, Shutterstock.com

Věštění podle lodiček z ořechů

  • Lodička pluje klidně po hladině: v příštím roce budete nejspíš cestovat a vaše plány by se měly podařit.
  • Lodička se drží u břehu a doprostřed se jí příliš nechce: zůstanete doma, nečekají vás žádné velké změny.
  • Lodička se dotýká jiné lodičky: příští rok bude plný lásky a můžete se těšit na dobré vztahy s ostatními lidmi.
  • Lodičky vytvoří na hladině kruh: vaše rodinné soužití bude pevné a bezproblémové.
  • Lodička se točí v kruhu: jste nerozhodní a i nadále budete váhat a přešlapovat na místě.
  • Lodička vydrží na vodě nejdéle ze všech: jejího majitele čeká šťastný a dlouhý život.
  • Lodička se ocitne výrazně mimo ostatní: její majitel rodinu opustí.
  • Lodička se každou chvíli připojí k jiné a při plavbě mění „spojence“: budete hledat sami sebe a ujasňovat si, co v životě chcete.
  • Lodička se hned potopí: vaše snahy o zlepšení v příštím roce nebudou úspěšné.
  • Lodička se nejdřív drží u břehu, ale pak vypluje a dorazí k protějšímu břehu: její majitel i přes komplikace dokáže uskutečnit své cíle.

Naučte se věštit z vosku: Barvu svíčky vyberte podle otázky!

Načítám