Hlavní obsah

Louskání vlašských ořechů? Poradíme vám, jak si to usnadníte

Foto: Sunvic, Shutterstock.com

Foto: Sunvic, Shutterstock.com

Reklama

Vlašské ořechy jsou významnou ingrediencí do vánočního cukroví, ale jsou i zdraví prospěšné. Už máte doma zásobu? Pokud ještě sklízíte z vlastního ořešáku nebo jste je dostali, poradíme vám, jak se efektivně zbavit zelené slupky, a prozradíme fígle, jak je rychle vyloupat ze skořápek.

Článek

Víte, že vlašské ořechy nejsou jen nezbytnou ingrediencí do moučníků či štrúdlů? Hrst denně má blahodárný vliv i na vaši psychickou kondici. Obsahují totiž nenasycené mastné kyseliny, které pozitivně ovlivňují činnost vašeho mozku a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Vysoký podíl vitaminu E zase prospívá srdci a cévám.

Než se však dostanete k jejich konzumaci, je potřeba je vyloupat. To může být někdy doslova oříšek, zejména pokud máte doma ořechy nejen ve skořápce, ale i s tvrdou zelenou, případně zčernalou, slupkou. Ořech se z ní někdy osvobozuje velmi obtížně a nevyhnete se výraznému obarvení prstů nahnědo. Pomocí těchto osvědčených triků se to ale bude loupat raz dva!

Jak na slupku – dejte ořechy do pytle

Ořechy, na nichž je zelená slupka, nasypte do igelitového pytle a zavažte ho provázkem. Důležité je, aby ořechy nebyly sesbírané z vlhké země. Mohly by totiž začít plesnivět, proto je lepší je sbírat za slunného počasí, případně je nechat přes noc v teplé místnosti proschnout. Pytel s ořechy dejte asi na čtyři dny do chladné místnosti. Po této době ho rozvažte a ořechy vysypte na starý ubrus nebo prostěradlo. Slupka by pak měla jít snadno oddělit od skořápek.

Foto: Sunvic, Shutterstock.com

Na podzim se v mnoha domácnostech objevují zásoby vlašských ořechů. Otázka je, jak je jednoduše vyloupatFoto: Sunvic, Shutterstock.com

Spařte je

Druhý fígl je rychlejší. Pokud už máte ořechy sesbírané a ještě jste je neočistili, dopřejte jim horkou koupel. Nasypte je do mísy nebo hrnce a ten naplňte horkou vodou tak, aby byly úplně potopené. Nádobu přikryjte pokličkou a nechte stát asi 15 minut. Vodu pak sceďte a ořechy nechte vychladnout. Po zchladnutí vezměte nůž a začněte s vylupováním.

Upečte je

Docela dobře funguje i trik s troubou. Ořechy se slupkou rozložte na plech a dejte je na 10 minut do trouby rozpálené na 200 stupňů Celsia. Až je vyndáte a ořechy vychladnou, slupku snadno oddělíte pomocí prstů nebo třením jednoho ořechu o druhý.

Tyto metody sice nezajistí úplně čisté ruce, rozhodně však budou méně hnědé a se slupkou nebudete tolik zápolit. A čemu neodolá nepoddajná skořápka?

Jak na skořápku – poslouží nejen louskáček

Když jste konečně odstranili slupky, pusťte se do louskání skořápek. Nejznámějším pomocníkem je louskáček. Můžete ale využít i kleště, tzv. sikovky. V případě hodně odolných skořápek vezměte na pomoc kladívko. Můžete s ním na ořech zaútočit přímo, ale zřejmě se vám skořápky rozletí do všech stran, proto je lepší ořech schovat pod utěrku a pod něj dát prkýnko. Stejným způsobem lze využít paličku na maso.

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Půlky skořápek z ořechů jsou oblíbenou surovinou pro výrobu dekoracíFoto: Krasula, Shutterstock.com

Namočte je do vody nebo mléka

Louskat ořechy lze i méně invazivními způsoby. Ty oceníte hlavně v případě, když chcete prázdné skořápky ještě k něčemu použít, například k výrobě vánočních dekorací, ozdob na stromeček nebo je pouštět po vodě jako lodičky.

Aby tvrdá skořápka trochu změkla, pomůže, když ořechy namočíte na pět minut do horké vody. Někdy není na škodu do vody nasypat trochu soli.

Účinný je i tento tip: ponořte ořechy do studeného mléka a nechte je tam klidně přes noc. Pak už jen stačí otočit nožem ve špičce ořechu a skořápky oddělit.

Víte, které další potraviny vám prospívají?

Reklama

Související témata:

Načítám