Hlavní obsah

Vánoce vs. hubnutí: Jak si svátky užít a pak se vrátit do dietního režimu?

Foto: Thinkstock

Co dělat o svátcích pro svoji štíhlejší linii? Zkuste do jídelníčku zařadit ovoce!Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až dosud vaše hubnutí vycházelo skvěle. Teď vás však čekají tři dny svátečních hodů, a vy už víte, že pokušení neodoláte. Netrapte se a dopřejte si. Poradíme, jak se k dietnímu plánu po Vánocích vrátit.

Článek

Rozhodli jste se, že si právě trochu vyhodíte z kopýtka a pochutnáte si na dobrotě, po které vaše srdce prahne? Ano, schvalujeme! Ideálně si však předem stanovte dobu, kdy si zamlsáte, a sami sobě slibte, že si to nebudete vyčítat. Jídlo je totiž pevně spjato s emocemi, a i když se celé svátky budete držet zkrátka, stačí kdykoli jen chvilička a hrozí, že se začnete ládovat hlava nehlava. Pokud si však nebudete dobroty úplně odepírat a s mírou si dáte vše, na co máte chuť, nutkáním se přejíst lépe odoláte.

Uspokojte tedy své chutě. Kdy jindy než právě teď? Pak se ale rychle vraťte ke zdravé životosprávě. Tahle pravidla vám v tom pomohou!

Pauzy mezi jídly

Úskalí svátečního tloustnutí ani tak netkví v tom, že si jeden večer dáte smaženého kapra s majonézovým bramborovým salátem a pak to zajíte trochou cukroví. Problematické je spíše rozvržení denních jídel. Obvykle totiž žádný plán neexistuje. Jí se celý den, od rána do večera, a vy tak zcela ztrácíte pojem o tom, co všechno jste vlastně spořádali.

„Zamlsejte si, ale i o svátcích dodržujte rozestupy v jídlech – snídaně, svačina, oběd, svačina, večeře. Mezi nimi by vždy měly být zhruba tři hodiny pauzy,“ doporučuje dietoložka Karolína Hlavatá z Vím, co jím. Pro příklad – když už jste si na návštěvě u příbuzných dali několik kousků cukroví, vynechte odpolední svačinu. A své malé hříchy máte pro jednou vykompenzovány.

Foto: Thinkstock

Pokud si zamlsáte, vynechejte pak jednu svačinu. Tím příjem kalorií vykompenzujeteFoto: Thinkstock

Odpočinek a spánek

Vánoce využijte také jako čas, kdy se můžete trochu relaxovat. Chronická chuť na sladké, která na vás dotírá dennodenně, nejen během svátků, je nezřídka způsobena nedostatkem spánku. Pokud se vám podaří si o Vánocích příjemně odpočinout a vykompenzovat svůj spánkový deficit, najet zpátky na hubnoucí režim půjde snáze než kdykoli předtím. Navíc se skvěle zregenerujete i fyzicky, a vaše svaly tak budou do nového roku připraveny na pořádný výkon!

Foto: Archiv firem

Tyhle přípravky vašemu trávení i postavě prospějí! Na foto (zleva): Mořská řasa od Walmark Chlorella Japan Forte (300 tablet) má detoxikační účinky, Walmark Livinorm (60 tobolek) posílí játra, Evelor Resveratrol (90 tobolek) je plný přírodních antioxidantůFoto: Archiv firem

Trocha pohybu neuškodí

O svátcích opravdu zapomeňte na fitcentra a těžká závaží. To k nim zkrátka nepatří. Na druhé straně, pohyb si úplně odepírat nemusíte. Procházka s rodinou je perfektním způsobem, jak si užívat a zároveň se alespoň lehce udržovat ve formě.

„Ozdravný systém nastartujete velice rychle díky deseti tisícům kroků denně. Například osobní trenéři ve Finsku se při vstupní diagnostice u svých klientů věnují i pohybovým návykům: jak daleko to mají od auta do práce, kam chodí na oběd a podobně. Trasu jim přeplánují a přidají jim do každodenního programu více kroků,“ popisuje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness, který chce projektem „Česko se hýbe“ zlepšit životní styl české populace.

Foto: Thinkstock

Věřte tomu, že i malinká procházka během Vánoc vám pomůže k úspěšnějšímu navrátu k hubnoucímu režimuFoto: Thinkstock

Jaká opatření po návratu k dietě zavést?

  • Lákadla z dohledu pryč:Těžko si budete pochutnávat na své dietní večeři, když přímo před vámi bude ležet tác plný sladkého pokušení. Nemusíte cukroví přímo vyhazovat, schovejte ho ale do uzavřených krabiček a dělejte, jako by pro vás neexistovalo.
  • Zápisky: Klasika, která funguje. Když budete cítit, že návrat k hubnutí by mohla doprovázet nemalá zaškobrtnutí, začněte si svá denní jídla a pohyb zapisovat. Budete tak mít pocit závazku, který nemůžete porušit.
  • První den – půlka výhry: Nejhorší bude samozřejmě den po posledním vánočním svátku. Když ho ale zvládnete podle plánu, posílíte si sebevědomí, a vašemu hubnutí už nic nebude stát v cestě.

Jakou máte vy zkušenost se svátky? Bojíte se po nich stoupnout na váhu?

Reklama

Načítám