Hlavní obsah

Vaříte bez pokličky? Víme, proč děláte chybu

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Používáte při vaření pokličku pokaždé, anebo to považujete za zbytečné? Řekneme vám, proč jsou pokličky užitečné, jak je využívat správně a jak byste o ně měli pečovat.

Článek

Funkce zdánlivě obyčejného doplňku, kterým je poklička, je při vaření velmi důležitá. Díky ní totiž nejen ušetříte čas a energii, takže se zachováte prakticky a ekologicky, ale navíc budou pokrmy v hrnci či pánvi připravené stejnoměrně. Přitom maso i zelenina zůstanou šťavnaté. A skvělé je, že budete mít v kuchyni méně nepořádku.

Zkrátíte dobu vaření

Koho by nepotěšilo, že se dá pomocí pokličky ušetřit čas strávený u sporáku? K tomu připočtěte fakt, že si tím o pár korun snížíte výdaje za plyn či energii. Takže vám nakonec zatleská partner za to, že vylepšujete rodinný rozpočet, a ekologové zajásají, že zbytečně nezatěžujete planetu nadměrnou spotřebou energie.

Nakonec přesvědčte se sami. Zkuste si stopnout, třeba při přípravě vývaru, za jak dlouho se začne vařit voda v nádobě bez pokličky a za jak dlouho v hrnci přikrytém pokličkou. Rozdíl je znatelný.

Foto: lenetstan, Shutterstock.com

Když bude během vaření hrnec přikrytý pokličkou, bude polévka dříve hotováFoto: lenetstan, Shutterstock.com

Rovnoměrně připravený pokrm

S pokličkou docílíte i toho, že se v hrnci nehromadí pára ředěná vzduchem. Díky tomu má stoprocentní vlhkost a stejnou teplotou jako vařící se obsah. Proto se na uvařené omáčce nevytvoří škraloup a zelenina, brambory či další potraviny, jejichž části občas během vaření vyčnívají nad hladinu, se uvaří stejně dobře a za stejnou dobu jako ty pod hladinou.

Bez pokličky má pára nižší teplotu a navíc je ředěná vzduchem. Tím dochází ke zbytečnému vysušování a část pokrmu, která je na vzduchu, je déle tvrdá a chuťově méně výrazná. Zároveň je však potřeba říci, že při vaření v běžném hrnci pára musí unikat vždy, aby nedošlo k explozi, nebo spíš přetečení obsahu na sporák. Jedinou možností je zajistit únik přebytečné páry úzkým otvorem mírným náklonem pokličky, nebo (což je efektivnější) použitím pokličky s otvorem na páru.

Nebudou pocákané dlaždičky

Vaření s pokličkou ušetří také vaši energii a čas, které musíte vynaložit na úklid kuchyně. Když totiž hrnec přiklopíte, tak výrazně omezíte stříkání a prskání v okolí sporáku či varné desky, a tím pádem máte méně práce s utíraním mastným kapek. Poklička zároveň zabrání tomu, aby už uvařené jídlo načichlo aromatickými výpary ostatních připravovaných pokrmů.

Foto: Shebeko, Shutterstock.com

Aby poklička dobře plnila svou funkci, musí na hrnci dobře sedětFoto: Shebeko, Shutterstock.com

Důležitá je správná velikost

Aby to všechno takhle fungovalo, musí mít poklička na každém hrnci správnou velikost. Chybou je jak poklička, jejíž okraj dobře nesedí na daném hrnci, tak i poklička, která má větší průměr než samotná nádoba. Pára i voda pak zbytečně unikají do všech stran, špatně se vám cedí brambory a výsledný efekt je spíše kontraproduktivní.

Proto na to myslete už při nákupu hrnce či pánve a vždycky si je pořiďte i s pokličkou. Pak se vám nestane, že byste neměli po ruce tu správnou velikost.

I poklička potřebuje péči

Pokud máte doma pokličky montované z několika dílů, jako jsou například skleněné s kovovým okrajem a plastovou úchytkou, pak byste měli čas od času prohlédnout, zda ve spojích nezůstala po umytí voda. Tu vysušíte jedině po odšroubování držadla.

Tomu se vyhnete, když si pořídíte celokovové pokličky. Ty sice nevyžadují žádnou údržbu, ale držadlo nebývá moc dobře izolované, takže se při vaření bez chňapky prostě neobejdete.

Reklama

Související témata:

Načítám