Hlavní obsah

Vařte levně: Večeři připravíte do 25 Kč za porci!

Foto: Greta Blumajerová

Vařte za pár korun. Ale chutně!

Vytratily se z vaší domácnosti s kouzlem Vánoc i finance? Je čas povolat do služby levné večeře! Jedna porce vás nebude stát více než 25 korun, a přitom si pochutnáte. Nevěříte?

Článek

Chutně, ale levně. Ano, obojí lze zkombinovat do večeře, kterou ocení celá rodina. Připravili jsme a samozřejmě i rovnou vyzkoušeli tři recepty, které vás nezruinují. Ba naopak: překvapí bohatou chutí!

Rajčatová polévka s fazolemi

Na 4 porce potřebujete:2 lžíce olivového oleje, cibuli, 2 mrkve, 2 stroužky česneku, plechovku konzervovaných rajčat, plechovku bílých fazolí, snítku tymiánu, litr vody, sůl, pepř

Foto: Greta Blumajerová

Blesková polévka vás dokonale zasytí

Postup: Cibuli nakrájejte nahrubo, mrkev očistěte a rozdělte na kolečka. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. V hrnci rozehřejte olej a osmahněte na něm cibuli. Přidejte mrkev, česnek, asi minutu prohřejte a vlejte rajčata s vodou. Přidejte i polovinu přecezených fazolí z plechovky a snítku tymiánu. Povařte 15 minut, tymián vyjměte a polévku rozmixujte. Až poté ji osolte, opepřete a nasypte do ní zbytek fazolí. Nechte prohřát a podávejte.

Orientační cena za porci:20 Kč

Kuřecí kousky se sladko-kyselou omáčkou

Na 4 porce potřebujete: 600 g brambor, 400 g kuřecích stehenních řízků, sůl, pepř, 150 ml podmáslí, 100 g hladké mouky, 3 stroužky česneku, olej na smažení. Na omáčku: lžíci cukru, lžíci kečupu, půl lžíce sójové omáčky, lžíci rýžového octa, 100 ml vody, rovnou lžíci kukuřičného škrobu

Foto: Greta Blumajerová

Kuřecí kousky jsou na povrchu křupavé, uvnitř šťavnaté

Postup:V míse promíchejte pepř, sůl, podmáslí a prolisovaný česnek a do směsi na půl hodiny naložte kuřecí stehenní řízky. Mezitím oloupejte a nakrájejte brambory a nechte je vařit doměkka v osolené vodě. Do menší pánvičky nasypte a nalejte všechny přísady na sladko-kyselou omáčku, promíchejte je a vařte do zhoustnutí. Nechte vychladit.

V hlubší pánvi rozpalte olej. Řízky nechte krátce okapat, obalte je v mouce a smažte na středním plameni dozlatova. Podávejte osolené s bramborami a omáčkou.

Orientační cena za porci:25 Kč

Zeleninové placičky s česnekovou zakysankou

Na 4 porce potřebujete: 1 středně velkou cuketu, 4 mrkve, červenou cibuli, 2 vejce, sůl, pepř, snítku tymiánu, šťávu z jednoho citronu, 150 g zakysané smetany, 2 stroužky česneku, olej na smažení

Foto: Greta Blumajerová

Kdo chce, může těsto na placičky zahustit lžící mouky

Postup:Mrkev oškrábejte a spolu s omytou cuketou nastrouhejte nahrubo. V utěrce vyždímejte šťávu, kterou začnou pouštět. Dejte do mísy a doplňte nahrubo nakrájenou červenou cibuli. Přidejte žloutky, sůl, pepř, lístky tymiánu a šťávu z citronu. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte sníh, který zlehka vmíchejte do zeleninového základu. Rozpalte olej v pánvi, lžící sázejte placičky do pánve a smažte je dozlatova z obou stran. Podávejte se zakysanou ochucenou prolisovaným česnekem.

Orientační cena za porci:20 Kč

A co vaříte vy, když nemáte zrovna moc peněz?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama