Hlavní obsah

Hrníčková mrkvová bábovka

Hodnocení:
(163)
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

I pečení ze zdravých surovin může být dobré! Naše celozrnná špaldová bábovka je slazená jen agávovým sirupem a díky mrkvi a podmáslí je krásně vláčná – přestože jsou v ní jen čtyři lžíce oleje. S ořechy a rumovými rozinkami je báječná jako luxusní snídaně i zdravá dobrota ke kávě. Přesvědčte se sami!

Ingredience pro:
1 bábovka
Mokré suroviny
  • 1 hrnek podmáslí
  • 3 vejce
  • 1/3 hrnku agávového sirupu
  • 4 lžíce olivového oleje
Suché suroviny
  • 3 hrnky celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého zázvoru
Dále
  • 1 hrst rozinek namočených v rumu
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 1.5 hrnku mrkve
  • 1 lžička citronové kůry
Na polevu
  • 200 g sýru žervé
  • 3 lžíce agávového sirupu
Článek

Postup

Krok 1: Všechny mokré suroviny prošlehejte. Agávový sirup klidně vyměňte za med nebo jiné tekuté sladidlo. Použít můžete samozřejmě i cukr, ale pak budete těsto nejspíš muset zředit ještě trochou podmáslí.

Krok 2: Mouku smíchejte s kořením a prosejte k mokrým surovinám.

Krok 3: Vše pořádně propracujte a vmíchejte rozinky, nahrubo nasekané ořechy, najemno nastrouhanou mrkev a citronovou kůru. Rozinky můžete do rumu naložit několik hodin předem nebo je s ním krátce zahřát, rychleji tak nabobtnají.

Krok 4: Těsto vlijte do vymazané a vysypané formy a pečte asi 50 minut při 175 °C dozlatova, nebo až je špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá.

Krok 5: Bábovku můžete po vychladnutí potřít ještě jednoduchou krémovou polevou: žervé oslaďte trochou agávového sirupu nebo cukru, a kdyby bylo třeba, zřeďte troškou mléka.

Nahrazujete bílou mouku a cukr zdravějšími surovinami, nebo máte radši poctivější pečení?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama