Hlavní obsah

Vaše dítě tloustne? Zabraňte tomu, než bude pozdě!

Foto: Thinkstock

Trpí vaše dítě nadváhou?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že váš potomek není zrovna štíhlý jako proutek? A vy byste dali všechno za to, aby nedopadl jako vy: neustále bojující s kily navíc... Jak a co tedy změnit? Pátrali jsme!

Článek

Na úvod vás uklidníme: nejste coby rodič jediný se starostmi tohoto typu – potíže s hmotností u nás má podle posledních údajů přes dvacet procent dětí. A čísla se zvyšují. „Jelikož 80 procent dětí, které trpí nadváhou v dětství, má pak problémy i v dospělosti, je velmi důležité začít stav řešit co nejdříve,“ říká nutriční terapeutka Sandra Miloševičová. Obezita a nadváha s sebou nesou následující zdravotní rizika: vysoký krevní tlak, zvýšený cholesterol, cukrovku, poruchy plodnosti nebo zvýšené dispozice pro kardiovaskulární choroby.

Je přece po vás...

Jak ale zjistíte, zda je vaše dítě „v normě“, nebo už má problém? Pomoci vám může ukazatel nadváhy BMI, což je váha v kg/výška v metrech na druhou. Nadváha je u BMI nad 25 a obezita 30 a více. „Někteří rodiče ale ne úplně rádi slyší, že zásadní vliv na výskytu nadváhy či obezity u dětí má rodina, a to především její stravovací návyky,“ upozorňuje Jana Divoká ze společnosti Stop obezitě. Od malička totiž dítě přejímá automaticky to, jak jíte i sportujete vy.

Proto Jana Divoká radí zkusit zamyslet se nad rodinným životním stylem a hledat místa, která by se dala zlepšit. „Vyvarujte se svádění problému na dědičnost, a zjišťujte, kde by mohly být chyby v jídelníčku dítěte. Určitě se pokuste dostat do jeho života více přirozeného pohybu,“ říká Jana Divoká a radí provádět změny postupně. Když má hubnout váš potomek, je potřeba, aby životní styl ale upravila nejlépe celá rodina.

Foto: Thinkstock

Pokuste se najít chyby v rodinném jídelníčkuFoto: Thinkstock

Jak mu dostat do aktovky zdravé menu?

„Optimální pohled je velmi individuální záležitostí, ale obecné zásady platí,“ upozorňuje Sandra Miloševičová a vyjmenovává známá pravidla: „V první řadě by měl být jídelníček pestrý a obsahovat všechny důležité nutrienty, jakými jsou bezpochyby sacharidy, tuky, bílkoviny, minerální látky, stopové prvky, vitaminy. Jídlo je vhodné rozdělovat do 5 až 6 porcí denně. Snažte se vyhýbat tučným, přeslazeným a smaženým pokrmům, které by se v dětském jídelníčku neměly objevovat téměř vůbec.“

  • SNÍDANĚ: má obsahovat 20 procent přijaté energie za den. Musí být kvalitní na složité cukry ve formě cereálií, celozrnných výrobků, dále pak kvalitní bílkovinu jako třeba jogurt, mléko, sýr a jeden kousek ovoce nebo zeleniny.
  • SVAČINY: dopolední přesnídávka a odpolední svačina tvoří energetický příjem po 15 %. Zde volte především ovoce, nebo potravinu bílkovinného typu, jako je tvaroh nebo třeba jogurt.
  • OBĚD: patří mezi největší denní příjem, okolo 30 %. Vhodné je libové maso nebo ryba spolu s přílohou, zeleninový salát nebo kompot.
  • VEČEŘE: je energeticky podobná jako snídaně. V první řadě by měla být lehká a podává se 2 až 3 hodiny před spánkem. Je možné si vybrat studenou i teplou variantu, záleží na tom, jak je rodina založená a co preferuje. K večeři podávejte ryby, libové maso s přílohou nebo mléčné výrobky s pečivem.
  • VEČEŘE II.:Pokud by dítě mělo ještě večer hlad, je možné doplnit 2. večeři ve formě zeleniny nebo sklenice zakysaného nápoje.

Tip redakce: Inspirujte se článkem Hubnete? Zkuste naše dietní večeře. Nebo také 5 cvičení, při kterých zhubnete.

Dítě pít musí!

I když vám rada dodržování pitného režimu může přijít zbytečná, někdy (stejně jako u dospělých) může hrát zásadní roli. „Doporučená denní dávka činí přibližně 75 ml na kilogram optimální váhy, což v dětském věku představuje asi 1,5 až 2 litry denně,“ tvrdí nutriční terapeutka. Nejvhodnější je samozřejmě voda, popřípadě ředěná s džusem nebo šťávou a čaje.

Foto: Thinkstock

Dodržování správného pitného režimu je velice důležitéFoto: Thinkstock

Nepatří sem sladké a sycené nápoje nebo nápoje kolového typu, které mohou být kvůli svému složení pro děti nebezpečné nejen pro vysoké množství cukru, ale i nedostatečnou vstřebatelnost vápníku. „Někteří studenti vypijí denně mnoho těchto limonád, což právě mimo jiné přispělo v posledních letech k nárůstu obezity," doplňuje odbornice.

Pojď se se mnou projet!

Stejně jako pro vás je pohyb důležitý i pro vaše dítě. „Upravení stravovacích návyků při redukci opravdu nestačí," říká Sandra Miloševičová. Zdůrazňuje, že nejpřirozenější pro dětský organismus je pohyb na čerstvém vzduchu. Je jedno, zda se jedná o chůzi, míčové hry, skok přes švihadlo nebo jízdu na kole. Vždy je výhodou, pokud dítě pohyb baví a rádo ho vyhledává a pohybové aktivity má minimálně každý druhý den.

Co ale dělat, pokud vaše ratolest pohyb odmítá? Pokuste se ji přimět zábavnou formou. „V poslední době se stávají trendem pohybové hry na herních konzolích. Dělají skutečné pohyby, na které jsou naváděny pomocí fiktivního trenéra. Nebo třeba hrají s kamarády tenis, hází šipky, bojují s meči nebo se hýbou u míčových her." U starších dětí pak vede další forma zábavy: skákání na trampolíně, lezení po umělé stěně, lanový či aqua park, ping-pong, běhání nebo chození se psem, zkrátka cokoli, co nevoní sportem, ale legrací...

Nezavírejte před problémy oči a nenechejte je zajít od krajností. Vždyť hubnutí nemusí být trest, ale výzva k zdravějšímu, a hlavně zábavnějšímu životu. Co říkáte?

Reklama

Načítám