Hlavní obsah

Ve třiceti padesátkou? Suchá pleť si vyžaduje víc péče

Foto: JLco Julia Amaral, Shutterstock.com

Foto: JLco Julia Amaral, Shutterstock.com

Reklama

Na tvorbu vrásek je nejnáchylnější suchá pleť. Pokud ji máte, věnujte jí extra péči, chcete-li vypadat dlouho mladě. Potřebuje nejen speciální zacházení, ale také pro ni určenou kosmetiku.

Článek

Majitelky mastné pleti si možná stěžují, že se pořád lesknou, ale co se vrásek týče, vytáhly si šťastnou kartu. Díky tomu, že je pokožka nepřetržitě přirozeně promašťovaná, si pleť drží elasticitu a vrásky se tvoří pomaleji. U suché pleti je tomu jinak.

Suchá pleť = víc vrásek

Suchá pokožka je napjatá a dříve se na ní tvoří jemné vrásky, které se postupem času prohlubují. Pleť trápí nedostatek hydratace. Zároveň může být citlivá, hrubá na dotek, olupovat se a svědit. K suché pleti můžete mít genetické predispozice, ale můžete si ji i vytvořit nevhodným výběrem kosmetiky.

Po 25. roku se metabolismus kůže zpomaluje a od třicítky můžete zaznamenávat v případě suché pleti typické změny – kůže začíná být (ještě) sušší a méně elastická, ztenčuje se její ochranná bariéra a je tudíž celkově méně odolná proti vnějším vlivům. Jednoduše – nebudete-li se o ni starat, začne stárnout zbytečně rychle. Co s tím? Nejdřív trochu teorie.

Ten správný krém

Svědivá a napjatá pleť potřebuje pomoc ihned. Tím spíš, pokud je zkoušena přechody z tepla do zimy, jako je tomu právě v tomto období. Na jaké složky se můžete spolehnout? Jednou z nich je urea (močovina), která zklidňuje a zbaví pokožku svědění. Má totiž schopnost vázat vodu, což umí třeba i kyselina hyaluronová.

Další důležitou složkou jsou lipidy (tuky), které posilují obranný štít kůže: „Zejména ceramidy jsou potřebné pro odpovídající složení a organizaci kožní bariéry. U suché pokožky je totiž jejich množství sníženo. Prokazatelně ji zlepšují a snižují kožní suchost,“ vysvětluje Jan Kučera, dermatolog z Perfect Clinic Dermatology. „Minerální a rostlinné oleje mají navíc na kůži i takzvaný okluzivní účinek, to znamená, že zabraňují ztrátám vody. Tím představují další důležitou složku hydratačních krémů na suchou a namáhanou pokožku,“ vysvětluje dermatolog.

Co si pod tím konkrétně představit? Promastit pokožku pomůžou přírodní másla, jako je třeba bambucké, i olivový, mandlový, arganový nebo jojobový olej.

Skincare: Hydratační maska a mlha

Používání pleťového krému ráno a večer je klíčové, stejně jako složení odličovadel či make-upu. Vyhněte se gelovým čističům pleti, hloubkově čisticím peelingům, produktům obsahujícím alkohol a jílovým maskám. Vaše pleť nepotřebuje ještě víc odmašťovat. „Při odličování vybírejte produkty na bázi olejů nebo balzámy, které mají hydratační efekt,“ doporučuje vizážistka Soňa Šajdáková.

Nutnost do zimního období jsou séra a hydratační masky. Jednou týdně si dopřejte textilní masku, která dodá pleti mnohem víc než krémy. Také dávejte pozor, abyste si pleť neomývaly horkou vodou a vynechte dlouhé koupele, které by vysušovaly i pokožku těla.

„Pokud trpíte na velmi suchou pokožku, zvolila bych místo make-upu hydratační BB krém, dodá jí vlhkost a tolik nevysušuje,“ doporučuje vizážistka. A její rada na závěr? „Nezapomínejte na pitný režim a po ruce mějte vždy hydratační mlhu ve spreji jako první pomoc. A i v zimě chraňte pleť pomocí SPF, vybírejte si krémy s tímto faktorem.“

Záchranáři suché pleti

Foto: Archiv firem

Zleva: Zklidňující krém na obličej Urea, Sebamed, 289 Kč (50 ml), prodává Kup kosmetiku; Kašmírový pleťový krém Alcina, 460 Kč (50 ml), koupíte v salonech spolupracujících s touto značkouFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační krém pro velmi suchou pokožku Skin Food, Weleda, 249 Kč (75 ml); Extra výživný krém s arganovým olejem pro suchou pleť Ryor, 205 Kč (50 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační anti-age sérum Le Chaton, 557 Kč, prodává Kosmetika Capri; Bio konopné sérum pro suchou pokožku Cannabellum, 299 Kč (100 ml), prodává CanaturaFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační textilní maska Korean Heritage, Korika, 174 Kč, prodává Notino; Textilní maska pro suchou pleť Goat's Milk, Ziaja, 20 Kč, prodává Ziaja pro tebeFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Intenzivní hydratační mlha Toleriane Ultra 8, La Roche-Posay, 462 Kč (100 ml), prodává Notino; Hydratační mlha s ceramidy Dr. Jart, 390 Kč, (50 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám