Hlavní obsah

Líčení 50+: Jak zralé pleti spíš neublížit?

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S přibývajícími roky je třeba mnohem více dbát na výživu pleti a správnou péči, v poličce ale nechte místo i líčidlům. Jen v nich udělejte čistku a vyhoďte ta, která se pro váš věk nehodí a mohou vám dokonce přidávat vrásky.

Článek

To, že jste sfoukla již padesátou svíčku na dortu, neznamená, že vám k mladšímu vzhledu dopomohou jedině šikovné ruce plastického chirurga. S líčidly můžete čarovat v jakémkoli věku, jen to chce jiné triky než ve třiceti.

1. Péče na prvním místě

Možná rády utrácíte za linky a barevné laky na nehty, s každým rokem navíc je ale třeba myslet především na pečující kosmetiku. Kvalitní krém a šetrné přípravky pro odlíčení jsou mnohem důležitější než drahý make-up nebo nejnovější řasenka. Potřebujete-li pleť omladit, vsaďte na přípravky slibující hydrataci, vyhlazení a vyživení díky obsahu vitaminu C, kyseliny hyaluronové nebo antioxidantů. Pečující sérum, denní, noční a oční krém vhodný pro váš typ pleti a každodenní šetrné odličování jsou nezbytné, aby líčení vypadalo dobře bez ohledu na věk.

2. S make-upem opatrně

Výběru make-upu je třeba věnovat velkou pozornost, aby sedl přesně potřebám vaší pleti. Potřebujete-li zakrýt pigmentové skvrny a červené žilky, nikdy to neřešte silnou vrstvou. „Příliš mnoho vrstev vytvoří na pleti nevábnou masku a prohloubí všechny vrásky. Také není vhodné používat tmavší make-up, než je odstín vaší pleti,” varuje Nikol Bárová, kosmetička značky Essenté. Pozor i na hutné přípravky, ty mohou ulpívat ve vráskách, lepší bude tekuté nebo pěnové složení. A chce-li pleť jen sjednotit, klidně si vystačíte s BB krémem.

Foto: Rade Kovac, Shutterstock.com

Plastičnost dodají obličeji korektor a tvářenka, a když to s nimi umíte, dokážou i opticky pozvednout tváře a ubrat kilaFoto: Rade Kovac, Shutterstock.com

3. Místo pudru fixační sprej

Zralá pleť mívá sklony k přesychání, proto si dejte pozor na přípravky, které problém prohlubují, tedy silikonové báze pod make-up, klasické pudry a odličovače s alkoholem. Vše lze nahradit.

Tradiční pudr z mastku, který z pleti odčerpává vlhkost, snadno nahradí pudry z jemně nadrcených minerálů. Vsaďte na jejich fixační i rozjasňující schopnosti. „Make-upu můžete pomoci i fixátorem ve spreji, který pleť osvěží a zároveň se postará o to, aby se všechny produkty krásně vpily do sebe a nedělaly efekt masky,“ radí Pavlína Kučerová, ředitelka kosmetické společnosti BeautySense.

4. Lichotivé barvy

Barev se nebojte! Ovšem pozor, přehnaně křiklavé líčení nelichotí nikomu a zralé ženy v něm mohou působit směšně a nevkusně. Líčení by mělo vždy korespondovat s účesem a outfitem. A pokud se nebojíte extravagance, i make-up může být odvážnější. Jeho úkolem je ale podtrhnout to, co je na vás pěkné, ne zvýraznit nemilosrdný zub času!

Chcete-li rozjasnit, zkuste místo lesklých očních stínů, které mohou zdůraznit spadlá víčka, aplikovat rozjasňovač do vnitřního koutku a pod obočí. Intenzivní černé linky mohou zvláště světlejším typům opticky zmenšit oči a dodat jim zbytečně přísný výraz, vyměňte je proto za světlejší (hnědé či šedé), které oko opticky otevřou a budou působit přirozeně. Tyrkysová nebo šedomodrá linka krásně zvýrazní barvu očí. Totéž dokážou i barevné řasenky: hnědá zjemní výraz, decentní modrá nebo fialová zaujmou a podpoří zajímavý odstín duhovky.

Foto: Irina Kvyatkovskaya, Shutterstock.com

Stíny s třpytkami mohou zvýraznit hluboké vrásky – záleží na individuálním stavu pleti a tvaru očí. V každém případě je šikovné pod stíny vždy použít bázi anebo korektor jako podkladFoto: Irina Kvyatkovskaya, Shutterstock.com

5. Vhodné oční stíny

Jemné vrásky na víčkách je snadné nechtíc zdůraznit nevhodnou konzistencí stínů. Klasické pudrové, ale i mastné olejové mohou během dne vytvářet nelichotivé shluky. Vsaďte raději na dlouhotrvající produkty, například na stíny s krémovou texturou nebo matným vzhledem. „Velký návrat slaví krémové stíny v tužce, které jsou skvělé pro své jednoduché použití a mohou dobře posloužit i jako podklad pod klasické pudrové stíny,“ radí Pavlína Kučerová. Situaci si značně ulehčíte, když na víčka použijete bázi pod oční stíny anebo korektor jako podklad.

6. Světlejší obočí ve dvou barvách

Obočí může s věkem řídnout a blednout. Chcete-li mít každodenní úpravu bez práce, vsaďte na microblading, výsledek působí přirozeněji než vytetované linky, které dodávají poněkud vytřeštěný výraz. Pokud vám pár minut před zrcadlem nevadí, černou tužku nahraďte hnědou nebo hnědošedou. Zkuste také použít světlejší tužku u kořene nosu a o tón tmavší zhruba od poloviny obočí ke špičce. Výsledek bude přirozenější a výraz obličeje se rozjasní.

7. Důraz na světlé rtěnky

S věkem se rty ztenčují, což může ještě zvýraznit příliš tmavá nebo matná rtěnka. Dejte proto přednost světlým odstínům s krémovou texturou, které tolik nevysušují. Pokud chcete působit svěžejším dojmem, nepoužívejte mat a raději vsaďte na jemný lesk. Pod rtěnku naneste konturu – zabrání rozpíjení barvy, linii rtů navíc můžete tužkou lehce rozšířit a ústům tak nenápadně dodat ztracenou plnost.

Chcete mít větší oči? Zkuste bílou linku! Tenhle trik oceníte v každém věku.

Reklama

Související témata:

Načítám