Hlavní obsah

Známky toho, že jste sexuálně frustrovaní

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Jste poslední dobou nějací nesví? Možná vám chybí dotek, pohlazení nebo výbuch slasti. Příznaky sexuální frustrace mají různé podoby. Jak poznáte, že jste se stali obětí intimního strádání?

Článek

Obvykle platí, že člověk není stroj na sex a v životě se setkává s obdobími, kdy má na milování menší, nebo naopak větší chuť. „Roli hraje stres, celkové založení, výchova, nepříjemné zážitky, ale i některé choroby. Také léky, především psychiatrické, mívají na libido někdy negativní vliv,“ říká sexuolog Zlatko Pastor.

Nikdo tedy „nemůže pořád“ – 24 hodin sedm dní v týdnu. Jenže dočasně trvající pauza není totéž co dlouhodobější půst. Máte za sebou rozchod a najednou je vaše postel prázdná? Nemilovali jste se několik týdnů nebo měsíců a fyzický kontakt vám nesmírně chybí? Podle odborníků se o slovo dřív či později přihlásí sexuální frustrace.

A podle webové stránky Love Panky, která každý měsíc oslovuje více než 7,5 milionu lidí, známek intimní vyprahlosti, tedy stavu, kdy vás nedostatek sexu negativně ovlivňuje, existuje hned několik. Ve které se poznáte?

1. Přeháníte to s koníčky

Mít hobby? S tím se počítá, ovšem když se dostanete do fáze, že si z útulku vezmete 20 koček a 10 psů nebo šest dní v týdnu trávíte na tenisovém kurtu, protože se potřebujete psychicky i fyzicky vybít, vypadá to trochu divně. Podle expertů z výše uvedeného portálu to představuje beznaděj v kombinaci s voláním o pomoc.

2. Snadno se rozčílíte

Přátelé vám volají stále méně a v práci se kolega nechal slyšet, že v poslední době je to s vámi k nevydržení. Proč? Když jste sexuálně frustrovaní, podávají si u vás dveře hněv, naštvanost a černý pohled na svět. Těžko říct, co z toho je horší.

3. Utápíte žal v jídle

Dřív jste si užívali sexu, ale jelikož už pomalu nevíte, co to slovo znamená, soustředíte pozornost na jídlo. Výživoví experti něco takového nazývají emocionálním stravováním. Prázdnotu na duši i těle je třeba zazáplatovat plným žaludkem.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Jídlem si lidé často nahrazují nedostatek štěstí či lásky, tak proč ne i sexuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

4. Nemůžete spát

Dopřáváte si bylinkovou koupel, hodinu před spaním vypínáte televizi i mobil, a přesto nemůžete usnout. Ano, je to tak. Spánková deprivace může být způsobena sexuální frustrací. Tělo je totiž plné energie, která nemá „udání“.

5. Jste přecitlivělí

Kdysi lidé mohli dělat vtípky na vaši adresu, teď se však obávají okolo vás jen projít. Všechno berete až příliš vážně, startujete na první našlápnutí a přestává s vámi být legrace. Procházíte nervovou bouří a nepoznáváte sami sebe. Vítejte v klubu intimně vyprahlých.

6. Přestali jste masturbovat

Na začátku suchého období vám potěšení způsobovala masturbace. Kdeže loňské sněhy jsou... Ani ta už vám radost nedělá. Je to způsobeno nahromaděním stresu, které může přerůst v nízké sebehodnocení a odpor k vlastní osobě. Ještě štěstí, že podle sexuologa Petra Weisse na nedostatek sexu ještě nikdo neumřel, může ale vyvolat nejrůznější neurologické symptomy, jako je třeba permanentní napětí: „U lidí, kteří žijí bez sexu nedobrovolně, jsou psychosomatické následky obvykle i závažnější. Vždy totiž primárně myslíme na potřeby, které jsou nenaplněné, než na ty, které máme uspokojené.“ (Dá se masturbací hubnout?)

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Někdy se nedostatek párového sexu projeví paradoxně i v nechuti masturbovatFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

7. Předstíráte, že máte sexuální život

Je v pořádku přiznat si, že nemáte sex. Většina lidí před ostatními hraje komedii, a pokud jde o milostný život, mnoho věcí si přikrášluje. Jsou tu však jisté hranice. Na semaforu svítí červená, jestliže posíláte kamarádovi fotografie ve spodním prádle nebo se veřejně vychloubáte milostnými „úspěchy“. Toužíte po pozornosti, které se vám nedostává. Tak je to.

8. Seznamujete se za každou cenu

A jeden z nejčastějších znaků sexuální frustrace? Lovíte, a to víkend co víkend. Bary, restaurace, muzea, hudební kluby a další a další místa se před vámi neskryjí. Vypadáte, že jste deset dní nejedli. Takovou máte na sex chuť!

9. Žárlíte

Zpravidla se nestaráte o vztahy ostatních, ale objímání nebo líbání párů ve vás vzbuzuje pohoršení. Ptáte se sami sebe, jak je možné, že ostatní mají, co vám schází. Hledáte řešení? Zaměstnejte mysl, věnujte se (přiměřeně) koníčkům, sportujte, popřípadě kontaktujte psychoterapeuta. Než si najdete novou známost, užívejte si sexuálních pomůcek a masturbace, ať máte kontakt sami se sebou. Je tu však také možnost: sexuální půst vám žádné zvláštní neplechy nepřivádí, což je úplně ta nejlepší varianta!

Reklama

Načítám