Hlavní obsah

Pauza ve vztahu: za jakých podmínek může být prospěšná a která pravidla musíte dodržet

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pauza ve vztahu pro někoho představuje poloviční rozchod. Ono to ale tak nutně nemusí být. Chvilkový oddych od partnera ve většině případů působí léčivě a odloučení umožňuje dívat se na partnerství novýma očima. Uvažujete o něm? Pak ale dodržujte jasná pravidla hry!

Článek

„Dáme si pauzu, zlato.“ Uf. Je těžké tohle slyšet či vyslovit. Možná proto, že odloučení pro někoho znamená jen pomalejší a mírnější ukončení vztahu. Pravda je však taková, že pokud se s partnerem (pořád) máte rádi a snažíte se napravit, co se před pár dny, týdny nebo měsíci rozbilo, možná nemáte jinou možnost. Ve kterých třech případech je pauza žádoucí?

1. Skřípe to

V poslední době se hádáte a ani jeden z vás nevíte, v čem je vlastně problém. Může za to vztah jako takový, nebo incidenty podněcuje jen jeden z vás, zatímco ten druhý se pouze brání? Jedním ze způsobů, jak získat odpovědi, je přestávka, která vám oběma pomůže urovnat si myšlenky a podívat se na situaci s odstupem a nadhledem.

2. Nevíte, co chcete

Partner prostě „ujel“. Měl poměr s kolegyní z práce, zastesklo se mu po bývalce, prohádali jste dovolenou... Co teď, máte mu odpustit? Dobrá otázka. Stejně tak je někdy potřeba promyslet případný posun vztahu a další kroky. Nabídl vám společné bydlení a vás to zaskočilo? Vezměte si čas na rozmyšlenou a bez toho, aby vás ovlivňovala jeho přítomnost, zvažte všechna pro a proti.

3. Máte problémy s komunikací

Každý mluvíte jinou řečí, rozcházíte se v názorech i plánech do budoucna, zdá se, že každý z vás chce od vztahu něco jiného, což vás rozčiluje. Nebo se vám to jen zdá? Těžko říct, díky pauze můžete vychladnout a přijít na to, zda jste skutečně tak rozdílní. Když je situace komplikovaná, je odstup důležitý.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Díky pauze můžete přijít na to, jestli se v názorech vážně tolik rozcházíteFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Pauza neznamená konec

Celkově platí, že každý z vás musí být ochoten využít získaný čas k tomu, aby popřemýšlel o tom, co nejlepšího pro svoje partnerství můžete udělat. Pauza neznamená konec vztahu, proto pro ni existují určitá pravidla, bez kterých se neobejdete.

Určete si datum

Časový rámec je naprosto klíčový. Koučové partnerských vztahů doporučují dát si pauzu maximálně čtyři až šest týdnů. Pokud lhůtu překročíte, může se se stát, že si jeden z vás na odloučení nebo na situaci „ano i ne“ zvykne.

Určete, co pro vás bude fungovat

Měsíc se radši neuvidíte vůbec, nebo spolu jednou za dva týdny strávíte víkend, třeba společně s přáteli. Je na vás, abyste si určili, co je pro vztah přínosnější. Pokud se ale dohodnete na absolutní separaci, upozorněte jeden druhého, aby nechodil na oslavu narozenin nejlepšího přítele a podobně. Ostatním sdělte, že zrovna procházíte složitějším obdobím, pochopí to.

Pokud jde o děti, je to trochu složitější. Těm je nutné říct, že jsou v bezpečí, i když to z jejich pohledu vypadá děsivě. „Právě s tatínkem řešíme dospělácké věci, ale na naší lásce k vám to nic nemění.“

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Novou situaci musíte vysvětlit dětem, aby z toho nebyly zmatené Foto: fizkes, Shutterstock.com

Držte se dál od intimity s jinými

Sex s někým novým je neotřelý, zajímavý a vzrušující. Může vám zatemnit mysl a otupit zdravý úsudek natolik, že se vám v hlavě udělá ještě větší guláš než předtím. Budete porovnávat „odstaveného“ partnera s čerstvým nápadníkem a další drama na sebe nenechá dlouho čekat. Radši si nechte zajít chuť. Anebo si upřímně odpovězte na otázku, zda chcete řešit vztah s partnerem, nebo přemýšlet o tom, jak být sexy pro někoho jiného.

Vraťte se k tomu, co vám chybí

Pauza je ideální příležitostí k opětovnému spojení sama se sebou. Zapojte se do činností, které vás naplňují, ať už jde o jogging, jógu nebo malování. Soustřeďte se na sebe, ale zároveň analyzujte, zda vám partner chybí, v jakých situacích a proč, jestli vám chybí opravdu on, nebo zda jen nechcete jít do kina sama, jestli lépe (nebo hůře) spíte, jste veselejší, smutnější…

Po přestávce si promluvte

Po ukončení přestávky se sejděte a vyložte karty na stůl. Svěřte se se svými pocity z odloučení, návrhy řešení i závěry – ano, během odloučení se skutečně může stát, že jeden z vás bude chtít vztah ukončit, s tím je nutné dopředu počítat. V případě, že se rozhodnete dát vztahu další šanci, uvědomte si, že vaše problémy nezmizely, na nápravě je třeba pracovat, svépomocí či za asistence kvalifikovaného terapeuta.

A možná vám v rozhodování pomůže i náš článek na téma Kdy může fungovat slepovaný vztah

Reklama

Načítám