Hlavní obsah

Jak správně uvařit vejce? Čtyři způsoby a navíc trik, aby nepopraskala a dobře se loupala

 

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Natvrdo, naměkko, nahniličko či snad ztracená? Jestli jste ze správné přípravy vajec také trochu zmatení, dnešní video je přesně pro vás! Dozvíte se, jak dlouho vejce vařit i co dělat pro to, aby šla snadno oloupat.

Článek

Vařená vejce nejsou žádná věda, pokud se držíte pár snadných pravidel. Začneme přípravou. Při vaření vajec přidejte do vody vždy několik kapek octa, díky tomu nepopraskají a budou se snáze loupat. Také si vejce včas vyndejte z lednice, aby měla pokojovou teplotu. Pak už si stačí vybrat, jestli je uvaříte natvrdo, naměkko, nahniličko nebo si dáte ztracená vejce.

Vejce natvrdo

Pokud milujete vajíčka s pevným bílkem a žloutkem, volte variantu natvrdo. Postup je jednoduchý:

  • Vejce vložte do hrnce s vroucí vodou tak, aby byla úplně ponořená.
  • Vařte maximálně 10 minut, při delším varu by mohl mít žloutek našedlou barvu.
  • Poté vajíčka ihned přendejte do studené vody (můžete i do mísy s ledem) nebo pod studenou vodu, aby se zastavil proces vaření.
Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Správně uvařená vejce natvrdoFoto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Vejce nahniličko

Pro milovníky vajec s krémovým žloutkem, ale pevným bílkem je tato verze. Postup je podobný jako u vajec natvrdo, ale s kratší dobou vaření:

  • Vejce vložte do hrnce s vroucí vodou.
  • Vařte vejce po dobu 7 minut, čas můžete i trochu zkrátit, pokud máte rádi měkčí žloutek.
  • Ihned po uvaření vajíčka přendejte do studené vody nebo pod studenou vodu a můžete servírovat.
Foto: Photosiber, Shutterstock.com

Krásně krémový žloutek vajíčka nahniličkoFoto: Photosiber, Shutterstock.com

Vejce naměkko

Pro ty, kteří preferují tekutý žloutek a lehce pevný bílek, je tu varianta nahniličko vařených vajec. Postup je opět jednoduchý:

  • Vejce vložte do hrnce s vroucí vodou.
  • Vařte po dobu 5 minut.
  • Opět po uvaření vajíčka přendejte do studené vody, vyndejte a při loupání odstraňte jen vršek skořápky. Vejce jezte lžičkou přímo ze skořápky.
Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Vejce naměkko se servírují ve speciálním stojánkuFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ztracená vejce

Pokud toužíte po vajíčku coby opravdové delikatese, můžete zkusit uvařit ztracené neboli zastřené vejce. Tato metoda spočívá ve vaření bez skořápky ve vroucí vodě:

  • Vodu v hrnci přiveďte k varu a přidejte 2 lžíce octa nebo citronové šťávy.
  • Vejce rozklepněte do malé misky, lžící v hrnci vytvořte vír, do kterého opatrně vlijte vejce.
  • Vejce vařte 3 minuty, dokud bílek nezakryje žloutek.
  • Pomocí naběračky opatrně vyjměte vařené vajíčko z vody a můžete servírovat.

Nyní, když máte přehled o různých způsobech vaření vajec, můžete si vybrat ten, který nejlépe vyhovuje vašim preferencím. Ať už je natvrdo, naměkko, nahniličko nebo ztracené, dosažení dokonalosti je jen otázkou cviku a trpělivosti. Dobrou chuť!

Foto: druvo, Shutterstock.com

Uvařit ztracené vejce chce trochu cviku a zručnostiFoto: druvo, Shutterstock.com

Lákají vás vejce Benedikt, ale dávat za ně v restauraci 150 Kč odmítáte? Připravte si je podle snadného videoreceptu sami!

Reklama

Související témata:

Načítám