Hlavní obsah

Nejlepší křepelčí vajíčka krok za krokem: Jak je uvařit a oloupat a do jakých receptů se hodí

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Na křepelčí vejce nedají jejich zastánci dopustit: vyzdvihují obsah prospěšných látek, a dokonce tvrdí, že jejich konzumace dokáže ulevit alergikům. Ačkoliv se od slepičích příliš neliší, zařaďte je do jídelníčku, zvlášť o Velikonocích. Jsou zdravá a chutná, a navíc jsou nesmírně půvabná a dekorativní.

Článek

Po letech, kdy nás od jejich konzumace odrazoval strašák zvaný cholesterol, už zase patří vejce mezi potraviny, které odborníci doporučují: vaječná bílkovina obsahuje aminokyseliny v téměř dokonalém poměru pro lidské zdraví a organismus je dokáže dobře využít. A platí to i pro křepelčí vajíčka.

Foto: Aleshin_Aleksei, Shutterstock.com

Křepelčí vejce seženete už za 3–4 Kč za kus. Obvykle váží kolem 11–15 g a v porovnání se slepičím vejcem, které váží kolem 55 g a v akci ho koupíte také za 4 Kč, se cenově nevyplatí. Je ale nutričně hodnotné a ke zpestření jídelníčku a na dekoraci, zvláště o Velikonocích, se hodí.Foto: Aleshin_Aleksei, Shutterstock.com

Jak dlouho vařit křepelčí vejce

Při nákupu vejce překontrolujte – v balení se často objeví prasklý kus. Před vařením nechte křepelčí vajíčka alespoň půl hodiny ležet při pokojové teplotě. Pak dejte do rendlíku vařit tolik vody, aby byla vajíčka po vložení ponořená, a přidejte lžíci octa. Nezabrání sice prasknutí skořápky, díky kyselé vodě se ale bílek udrží uvnitř. Až se bude voda vařit, stáhněte plamen na mírnější (stupeň 7–8 z 10) a vejce do ní opatrně vložte. Naměkko budou křepelčí vejce za dvě minuty, s pevnějším, ale stále krémovým žloutkem za tři a bezpečně natvrdo za čtyři minuty:

Foto: Tomáš Rubín

Zleva: Takhle vypadají křepelčí vejce vařená dvě, tři, tři a půl a čtyři minuty.Foto: Tomáš Rubín

Jak oloupat křepelčí vejce

Vajíčka křepelek mají pevnou skořápku, špatně se loupou a přitom se lehce poškodí. Jak na to? Hned po uvaření je zchlaďte v ledové vodě: je nejlepší, když do studené vody přidáte pár kostek ledu. Bílek se chladem stáhne, blána na jeho povrchu se odtáhne od skořápky a loupání půjde snadněji.

Dále záleží na tom, jak dlouho se vejce vařila. Ta naměkko loupejte opatrně pod tekoucí vodou a obrňte se trpělivostí. Vajíčka nahniličko a natvrdo se loupou o poznání snadněji: uvařená vejce zchlaďte v ledové vodě a vraťte do hrnce, ve kterém se vařila. Přiklopte je pokličkou a opravdu pořádně hrncem zatřeste. I když to vypadá nešetrně, nemusíte se obávat. Skořápky popraskají a půjdou snadno oloupat, vejce zůstanou neporušená.

Jsou křepelčí vejce zdravější než slepičí?

Z nutričního hlediska se slepičí a křepelčí vejce příliš neliší. Křepelčí obsahují o něco víc železa a vitaminů, jsou ale malá a abyste z nich měli zdravotní užitek, museli byste jich spořádat pořádnou hromadu. Nicméně vypadají luxusně, děti je zbožňují a byla by škoda je nevyužít alespoň občas.

Recepty z křepelčích vajec

Co se dá dělat z křepelčích vajec? Drobná vajíčka zazáří všude tam, kde chcete jídlo povznést esteticky:

Vynikající a půvabná jsou také křepelčí vejce naložená v pikantním nálevu ve sklenici a dekorativní jsou i ve formě malých volských „očiček“. Jak je správně připravit?

Jak na volská oka z křepelčích vajec

Udělat dokonalá volská oka z křepelčích vajec není snadné. Pokud s nimi budete pracovat poprvé a chcete je použít na dekoraci, zvažte, zda je raději neuvaříte. Jestli máte dostatek odvahy a trpělivosti, pomůže vám těchto pár rad:

  • Na volská oka použijte co nejčerstvější vejce. Vyndejte je z lednice alespoň půl hodiny před přípravou a obraťte širším koncem dolů. Žloutek se posune níž a při rozbíjení ho tak snadno nepoškodíte.
  • Špičku křepelčího vejce opatrně odstraňte tenkým zoubkovaným nožem nebo ještě lépe nůžkami na křepelčí vejce. Otvor musí být dostatečně velký, aby jím žloutek proklouzl, musíte ale dávat pozor, abyste ho nepoškodili.
  • Nepřilnavou pánvičku lehce vymažte tukem a zahřejte. Jemná křepelčí vajíčka potřebují sice horkou, ne však příliš horkou pánvičku. Nejdřív ji zahřeju a těsně před sázením vajec vypnu: naakumulované teplo stačí na to, aby se vejce udělala podle mých představ.
  • Máte starší vejce a chcete volská oka hezky kulatá a s pravidelným okrajem? Pak se potřebujete zbavit řídkého bílku, který vajíčka obvykle obsahují. Jak na to? Rozklepnuté křepelčí vejce opatrně vlijte do malého kovového sítka. Řídký bílek hned vyteče a vám se povede výstavní volské očičko.
  • Připravte si k ruce misku, do které budete sbírat všechny nepovedené kousky, a na závěr z nich usmažte malou omeletku. Není tak efektní, chutná ale výborně.
Foto: Tomáš Rubín

Volská oka z vajec bez řídkého bílku mají pravidelný tvar. Pokud je na pánvičku vylijte bez krátkého scezení, bílek se částečně rozteče.Foto: Tomáš Rubín

Ztracená vejce z křepelčích vajíček

Pokud někdo tvrdí, že se z křepelčích vajec dají připravit ztracená vejce, má v zásadě pravdu. Zvládnou to ale jenom opravdoví mistři oboru a i oni budou mít velké ztráty. Navíc nevypadají zvlášť efektně a chuťově je podle mě předčí vejce vařená tři minuty.

Jak využít skořápky křepelčích vajec

Skořápky z křepelčích vajec můžete využít na různé velikonoční dekorace. Můžete je vyfouknout stejně jako slepičí vejce: jde to poměrně lehce, nevyhnete se přitom ale porušení žloutku. Vyfouklé skořápky pak můžete navléct na stužku a pověsit na větvičky ve váze: jsou tak půvabné, že se obejdou i bez dalšího barvení. Poloviny skořápek z přípravy volských ok dobře omyjte a použijte na výrobu věnce ze skořápek, výborně vypadají i v kombinaci s většími slepičími skořápkami.

Kdy jsou Velikonoce 2024

Podle kalendáře vychází Velikonoce vždy na první neděli po prvním jarním úplňku (pokud vyjde na neděli, slaví se neděli následující).

  • Popeleční středa – 14. února 2024
  • Svatý týden – začíná Květnou nedělí 24. března, končí v pondělí 1. dubna
  • Velký pátek – 29. března 2024
  • Velikonoční neděle – 31. března 2024
  • Velikonoční pondělí – 1. dubna 2024

Reklama

Načítám