Hlavní obsah

Dnes je velikonoční Modré pondělí. Pozor na modřiny, moc nepracujte a dejte na stůl osení

Foto: Rudenko Alla, Shutterstock.com

Foto: Rudenko Alla, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svatý týden předchází Velikonoční neděli. Začíná Květnou nedělí a křesťané si během něj připomínají poslední dny Ježíšova pozemského života. Jaké zvyky a obyčeje ho provázely a podle čeho byly jeho jednotlivé dny pojmenovány?

Článek

Velikonoce jsou pro věřící nejdůležitějšími svátky v roce a pro nás ostatní pak dlouho očekávaným svátkem, který slaví příchod jara. Pondělí, jež předchází Velikonoční neděli, se nazývá Modré. Přináší do domů barvy a také radí, abyste během něj nepracovali!

Kdy bude Modré pondělí?

Podívejte se, na kdy vychází Modré pondělí letos i v následujících letech.

ROKDATUM
V roce 202425. března
V roce 202514. dubna
V roce 202630. března
V roce 202722. března
V roce 202810. dubna

Význam Modrého pondělí

Pro křesťany je Modré pondělí dnem, kdy bylo volno – odtud tedy rada, že se během něj nemá pracovat – a mimochodem mělo být i mlčenlivé. Rada nepracovat není ale nijak striktní, občas je mírněna tím, že by se nemělo nějak zásadně uklízet, jen si spíš lehce připravit „terén“, protože následovalo Šedivé úterý a Škaredá středa, ve kterých se prováděl úklid důkladný. Na Modré pondělí se také vyklízely nepotřebné věci, opravovaly se ty rozbité.

Foto: Boumen Japet, Shutterstock.com

Modré pondělí je ideální dobou, kdy byste si mohli dát na stůl naklíčené osení.Foto: Boumen Japet, Shutterstock.com

Zvyky a tradice

Volno se využívalo k tomu, aby se kostely vyzdobily modrým a fialovým suknem. Jde o liturgické barvy, které v kostele zůstávaly až do Bílé soboty. Modré symbolizuje čistotu a nevinnost a fialové smutek trochu utěšovaný nadějí. Jejich barva ale není důvodem, proč se pondělí říká Modré.

To vychází z německého „blau Montag“. „Blau“ znamená modrý, ale také neschopný práce nebo přiopilý či podnapilý. Neděle byla dnem, kdy lidé slavili a občas to i přehnali s alkoholem, takže proto tato vazba. Někdy se naznačuje i další význam – tedy modrá jako modřiny, které zůstávaly po opileckých šarvátkách.

Právě proto, že mělo jít o volný den, nepojí se k němu žádné zvyky nebo obřady, mělo být odpočinkové.

Říká se jen, že byste si právě toto pondělí měli dát na stůl naklíčené osení jako symbol probouzející se přírody.

Na Modré pondělí začínaly velikonoční prázdniny, kterým se říkalo vakace. Díky nim byly děti doma a mohly pomoci rodičům s přípravou Velikonoc.

Velikonoce

Velikonoce jsou svátkem jara (pro ateisty) a zmrtvýchvstání Ježíše Krista (pro křesťany). Letos vychází Velký pátek na 29. března, Velikonoční pondělí na 1. dubna.

K tradicím Velikonoc patří barvení vajíček, pečení mazanceberánka, někdo si na Zelený čtvrtek připraví i jidáše. Křesťané si během pašijového týdne připomínají poslední dny života mesiáše a jeho vzkříšení.

Velikonoční pondělí pak patří na většině míst v Česku koledování a pomlázce. Víte, jaké jsou nejlepší recepty z vařených vajec?

Reklama

Načítám