Hlavní obsah
3,5
(2)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Rybí prsty zná snad každý, ale co všechno obsahují a které vybrat? Než abyste prochodili kilometry po supermarketech a hledali tu nejlepší značku, udělejte si raději domácí! Nejen že víte, co do nich dáte, ale jsou mnohem zdravější, a ještě si královsky pochutnáte!

30 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 200 g lososa
  • 200 g bělomasé ryby
  • 300 ml mléka
  • 1 ks cibule
  • 50 g másla
  • 5 ks brambor
  • 3 ks vejce
  • 1 hrst listové petržele
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lžička worcesterské omáčky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek strouhanky
Na salát jako přílohu
  • 1 svazek ředkviček
  • 150 g mladých hráškových lusků
  • 1 svazek bílého chřestu
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst listové petržele
  • 1 plátek citronu
K podávání
  • 5 lžic sladké chilli omáčky
Článek

Postup

01.

Začněte tím, že si uvaříte brambory ve slané vodě a dvě vejce natvrdo. Brambory po vychladnutí rozmačkejte a vejce nadrobno nakrájejte.

02.

Ve větším kastrolu začněte ohřívat mléko spolu s půlkou cibule, hřebíčkem a bobkovým listem, jakmile mléko začne bublat, ponořte do něj obě ryby a nechte 5 minut vařit. Poté je vyjměte, nechte chvíli vychladnout a zbavte kůže a kostí. Obě ryby nadrobno nasekejte. Mléko s cibulí už dále potřebovat nebudete.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Druhou půlku cibule najemno nakrájejte a dejte osmahnout na másle do větší pánve. Až zesklovatí, přidejte pokrájené ryby, rozmačkané brambory a worcesterskou omáčku. Směs promíchejte dohladka a přidejte pokrájená vejce s nasekanou petrželkou. Směs dochuťte solí a pepřem. Odstavte z plotny a nechte úplně vychladnout.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Mezitím si připravte trojobal. Hladkou mouku, strouhanku a rozšlehané vejce. Ruce si namočte ve studené vodě a tvarujte menší válečky, obalte v mouce, vajíčku a strouhance a pokládejte na olejem vymazaný plech. Pečte dozlatova, nejlépe pod grilem na 180 °C.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Jako příloha se hodí jednoduchý svěží salát. Chřest očistěte a dejte na 10–15 minut (podle tloušťky) vařit s kolečkem citronu do osolené vody. Poté nechte vychladnout. Ředkvičky nakrájejte na tenké plátky, přidejte našikmo pokrájené lusky mladého hrášku zbavené stopek a nakrájený chřest. Jako zálivku přidejte balzamikový ocet smíchaný s olivovým olejem dochucený čerstvě mletým pepřem, nasekanou petrželí a solí. Na talíři servírujte rybu se sladkou chilli omáčkou a lehkým salátem.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Všechny ingredience nasekejte opravdu najemno, velké kusy by byly příliš cítit.

Rybí prsty můžete i klasicky smažit, jsou šťavnatější, ale také o dost kaloričtější.

Pokud máte rádi pikantní jídla, přidejte do těsta chilli papričku, k rybě se výborně hodí.

Prsty budou skvělé i s bramborovou kaší, hranolky nebo jen tak s pikantní zakysanou smetanou.

Další výhodou je, že si je můžete připravit den dopředu, těsně před podáváním je jen osmažíte nebo upečete.

Pečte je jen, než se kůrka zbarví dozlatova, těsto už tepelnou úpravou prošlo na pánvičce a po delším pečení byste ryby jen vysušili.

Nejlepší je sníst je co nejčerstvější, po skladování v ledničce kůrčička navlhne a změkne.

Skrz média je nám do hlavy vtloukáno, jak jsou ryby pro naše zdraví velmi prospěšné. Tak pojďte udělat něco málo pro zdraví, a zkuste třeba můj tip. Příprava vám zabere zhruba hodinku a půl i s chlazením.

Reklama

Související témata:

Načítám