Hlavní obsah

Víte, kolik jste zhubli? Poradíme!

Foto: Isifa

Umíte se dobře zvážit?Foto: Isifa

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víte, jak nejpřesněji zjistit, že se vám v hubnutí daří? Kdy váha opravdu ukazuje vaši skutečnou hmotnost? Chcete vědět, proč je měření přesnější než vážení? Čtěte naše praktické tipy a názor odborníka!

Článek

Jak se správně zvážit a změřit? Zjistěte podle našeho návodu!

Pravidla správného vážení

Nejjednodušším ukazatelem, zda jste dosáhli výsledků za určité období, je vážení. Bohužel, i když dnes už moderní váhy dokážou neuvěřitelné výpočty, přesto nejsou zcela přesné. Jisté měřítko to ovšem je, když se ale zvážíte dobře. Jak na to?

1. Pryč s každodenním rituálem

Pravidlo číslo jedna zní: Nestoupejte na váhu každý den! Za jeden den se stejně nedozvíte nic zásadního. Váha v průběhu dne výrazně kolísá a je závislá na mnoha faktorech. Pokud navíc dostanete ne příliš povzbuzující odpověď na svou nekompromisní otázku „Zhubla jsem už konečně?“, může to mít neblahý vliv na vaše další hubnutí. Upadání do deprese způsobuje stres, který vašemu tělu při hubnutí rozhodně nepomůže, a motivační efekt je nulový.

2. V čem se vážit?

Zásadní otázkou je, v čem se vážit. Ideálně, když se naučíte stoupat na váhu ráno nalačno, takže bez ošacení. Pokud máte ve zvyku mít něco na sobě, snažte se dodržet pravidlo, mít zhruba stejné množství oblečení (například spodní prádlo). V džínech můžete mít o kilogram víc než bez nich.

Foto: ThinkstockNejenom vážením se doberete správných údajů3. Správný postoj

Když se na váhu postavíte, je třeba držet vzpřímený postoj a rozložit váhu na celá chodila. Při čtení cifry se nepředklánějte. Někdo by s tímhle mohl mít problém. Je lepší zavolat si někoho poblíž o pomoc. Budete se divit, ale tenhle předklon vám může přidat opět až kilogram navíc.

4. Jak často se vážit?

Jednou týdně bohatě stačí. Lepší je ovšem interval prodloužit třeba na 14 dní. I tak je třeba, aby se ženy vyvarovaly vážení například v období menstruace. Není dobré, vážit se týden před a týden po ní. Vzhledem k nahromaděné vodě a dalším faktorům může být váha značně nepřesná.

5. Pozor na manipulaci s váhou

Pokud budete s váhou často manipulovat, přenášet ji na jiné místo a podobně, může se stát, že ji „rozladíte“.

6. Pozor na umístění váhy

Je důležité mít vážící nástroj stále na stejném místě. I nerovnosti na podlaze mohou způsobit výkyvy v měření. Já například nechávám váhu v předsíni pod skřínkou, ale když ji vyndám, mám přesně určenou dlaždičku, kde by měla stát. Standardní nášlapná váha by neměla být v koupelně. Vůbec jí nedělá dobře vlhkost, teplý vzduch (neměla by být blízko topení nebo v oblasti, kde dochází k velkému proudění vzduchu).

7. Správný výběr váhy

Pokud se chystáte váhu teprve koupit, vybírejte s rozumem. Dražší kousky umějí měřit i tělesný tuk. Tato měření nejsou úplně přesná, na to je lepší nechat si udělat diagnostiku u odborníka, ale pro správnou motivaci a jako výchozí bod to postačí. Pokud se doma najdou další nadšenci, kteří s vámi bojují za lepší figuru, pořiďte si váhu digitální, která umí ukládat údaje o jednotlivých osobách. Můžete se motivovat navzájem.

8. Nezapomeňte se změřit!

Po zvážení se určitě nezapomeňte změřit! I když se ručička (číselník) váhy nehne nebo jde nahoru, neznamená to, že jste tělo nezbavili nějakého tuku. Nabrali jste možná pouze svalovou hmotu. V kombinaci obou zjistíte nejpřesnější údaje o tom, jak se statečně držíte.

Proč je měření přesnější než vážení?

Pokud hubnete rozumně, tedy zařazujete nejen změnu stravovacího režimu, ale i pohybového, tak dochází v těle k několika změnám najedou. „Jednou z nich je redukce tuku, další pak budování svalové hmoty,“ vysvětluje Kateřina Gálová z Nutrendu. Stává se, že na váze nevidíte žádnou změnu, přesto, kdybyste si nechali udělat analýzu složení těla, zjistili byste, že tukové hmoty ubylo, a přibylo naopak takzvané aktivní tělesné hmoty – tedy svalů.

„Aktivní tělesná hmota je velice důležitá, protože ovlivňuje celkovou úroveň metabolismu, a proto by pro každého jedince, který se snaží redukovat svou hmotnost, mělo být žádoucí budovat aktivní tělesnou hmotu (svaly), a jak jinak než vhodně zvoleným pohybem,“ dodává Kateřina Gálová.

Tuk je lehčí než aktivní svalová hmota. Navíc čím více je svalů v těle, tím více je možností při fyzické aktivitě spotřebovat energii – spálit tukové zásoby. Zda je redukční režim účinný nebo ne, poznáte právě na obvodech svého těla. Proto je přesnější a více motivující než každý den stát na váze, si jednou za určitou dobu změřit (například 1x za měsíc) vybrané míry – nejdůležitější jsou obvod pasu, boků, stehen.

U měření je to podobné jako u vážení. Tedy denní dobu, oblečení a podobně. Snažte se dodržet co nejvíce podobné podmínky, jako při posledním měření. Nejpřesněji vás opět změří u odborníka. Pokud máte trenéra, ve většině fitcentrech už dnes dělají diagnostiku, podle které se dá sestavit i trénink na míru. Podobnou službu dělají i různá hubnoucí centra nebo zkušený výživolog. Tedy denní dobu, oblečení a podobně.

Že se na váze ještě neukázala ta čísla, na která čekáte? Nezoufejte! Raději se obklopte pozitivně naladěnými lidmi. Uvidíte, že pak vám hubnutí půjde jedna báseň!

A jak se svou váhou bojujete vy? Podařilo se vám s naším Hubnoucím komandem ztratit nějaké kilogramy? Pojďte nám o tom povědět do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám