Hlavní obsah

Vlasy jako z reklamy: dejte si ořechy a nestresujte se

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopřáváte svým vlasům drahé šampony a rozmazlující masky, ale stále jsou zplihlé, suché a padají vám po chomáčích? Zjistěte, co jim doopravdy chybí.

Článek

Vlasům škodí nejen nevhodná péče, drastické zacházení a agresivní přípravky. Nejste-li spokojeni se vzhledem vaší kštice, možná je na vině chyba v jídelníčku nebo počínající nemoc. Vlasy totiž dokáží o vašem zdraví napovědět víc, než byste čekali.

Suché vlasy: Málo tuků v jídelníčku

Strukturu a kvalitu vlasů máte danou geneticky, zcela ji tedy nezměníte. Jsou-li ale vaše vlasy náhle mnohem sušší, hrubé na omak a snáze se zacuchávají, zaměřte se nejen na péči zvnějšku, ale i zevnitř. Proti suchým vlasům pomáhá zvýšit pitný režim a zajistit jim tak hydrataci. Myslete ve stravě i na zdroj kvalitních tuků – dopřejte si avokádo, ořechy, dýňová semínka, ale i mořské ryby a rostlinné oleje.

Lámavé vlasy: Chybí vám železo

Křehké a lámající se vlasy může mít na svědomí nedostatek železa. Máte-li vedle potíží s vlasy také třepivé nehty a bledou pleť, dopřejte si červené maso, vnitřnosti nebo špenát. Vlasy by pak měly začít i rychleji růst. Vsaďte také na zinek, stejně jako železo jde o minerál nezbytný pro tvorbu vlasového keratinu, odpovědného za jejich pevnost a pružnost. Zdrojem zinku jsou ovesné vločky, tofu nebo luštěniny.

Chybět by vám ale neměly ani další minerály:

  • Vápník - Při nedostatku jsou vlasy lámavé a více padají. Jezte mléčné výrobky, brokolici, mandle nebo fíky.
  • Jód - Nízká hladina jódu může za padání vlasů. Dopřejte si mořské ryby, minerálky a sůl obohacenou o jód.
  • Křemík - Bez něj ztrácí vlasy pružnost. Vsaďte na cereálie, luštěniny nebo kopřivový čaj.
  • Mangan - Bez něj vlasy rostou pomalu. Doplňte ho díky hrášku, špenátu a ořechům.
  • Síra - Málo síry může souviset se vznikem lupů a svěděním vlasové pokožky. Nebojte se proto v jídelníčku cibule a česneku, dopřejte si i vejce a mléko.
Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Třepí-li se vám konečky, vsaďte ve stravě na vitaminy A, B a EFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Šedivění: Přemíra stresu

Vlasy přirozeně šediví věkem, protože se z nich vytrácí melanin. Proces šedivění ale dokáže urychlit přemíra stresu. Při skutečně velkém stresu se vám šediny dokonce mohou objevit doslova přes noc. „Mnoho legend například tvrdí, že Marii Antoinetta noc před popravou úplně zešedivěla. Některé studie zvažují účinek hormonu norepinefrinu, který se v těle vylučuje vlivem intenzivního stresu. Tento hormon poškozuje kmenové buňky, hrající klíčovou roli v obnově pigmentu ve vlasových folikulech. Objevuje se i varianta, že účinkem stresu vypadnou pigmentované vlasy a zůstanou bílé, což se projeví rychlým zešedivěním. Není jisté, zda k tomu může dojít během hodin, ale v průběhu několika dní a týdnů nejspíš ano,“ vysvětluje dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

K šedivění přispívá také kouření, nikotin totiž snižuje produkci melaninu. „Další faktory mohou být anemie nebo nedostatek vitaminu B6 a B12 či vitaminu D a E. Rizikovým faktorem může být i porucha štítné žlázy,” dodává dermatoložka.

Foto: Chompuu, Shutterstock.com

K šedivění přispívá i nedostatek vitaminu B12 ve stravě. Nachází se ve vejcích, mléku nebo vnitřnostech, proto může problém postihnout především veganyFoto: Chompuu, Shutterstock.com

Padání vlasů: Hormonální nerovnováha

Stres vám upírá i hustou kštici. „Při silném stresu může dojít vlivem útoku bílých krvinek na vlasové folikuly k zastavení růstu vlasů, což má za následek jejich vypadávání. Způsobit může dokonce i onemocnění zvané alopecie areata, při němž vlasy vypadávají na specifických místech, čímž se na hlavě mohou začít tvořit lysiny,“ upozorňuje tricholožka Lenka Kašpaříková z Clinical Hair.

Důvodem nadměrného úbytku vlasů bývají i hormonální výkyvy, proto na ně často trpí ženy v těhotenství, během kojení nebo s nástupem menopauzy.

Zatímco plešatění u žen má na svědomí nízká hladina estrogenů, mužům vlasy padají kvůli přecitlivělosti na testosteron. „Pokud dojde ke zvýšení hladiny testosteronu v krvi, dochází k ničení vlasových kořínků, a v důsledku toho vlasy vypadávají. Toto hormonálně podmíněné vypadávání vlasů se u mužů dědí,“ vysvětluje doktorka Petra Moravcová z Perfect Clinic. Za padáním vlasů ale stojí také nadměrné užívání vitaminu A či selenu, rapidní ubývání na váze nebo alergie na léky.

Reklama

Načítám