Hlavní obsah

Načerpejte minerál krásy: Čemu svědčí zinek?

Foto: Phoenixns, Shutterstock.com

Foto: Phoenixns, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řada vitaminů a minerálů prospívá nejen vašemu zdraví, ale také kráse a svěžímu vzhledu. Chcete-li zdravější pleť a pevnější vlasy, rozhodně si v jídelníčku ohlídejte dostatek zinku.

Článek

Šampon s panthenolem nebo protivráskový krém s kyselinou hyaluronovou vašemu vzhledu určitě prospějí, ale mnohem důležitější je, co tělu dopřáváte nebo nedopřáváte zevnitř. Na vzhledu se negativně podepisuje mimo jiné nedostatek minerálu zinku ve stravě.

Zinek pro zdravější vlasy i nehty

Zinek je účinným lékem na křehké a lámající se nehty, uleví také při plísňových onemocněních. Umí z nehtů dokonce vyzmizíkovat různé barevné skvrny. Může být záchranou i pro padající vlasy, vrátí jim vitalitu, sílu a odolnost. Je řešením pro nadměrně se mastící vlasovou pokožku, současně brání vysoušení vlasů.

Minerál, který zlepšuje pleť

O zdravotní stav a vzhled vaší pleti pečuje celá řada vitaminů, esenciálních mastných kyselin, aminokyselin i minerálů. „Z minerálů se jedná především o selen, křemík, měď a právě zinek. To jsou látky důležité pro hojení a regeneraci pleti, ale i pro syntézu kolagenu,“ vysvětluje doktorka Katarína Třísková, korektivní dermatoložka z Medicom Clinic. I díky zinku se tak v těle utváří a obnovuje nový kolagen, nezbytný i pro správnou funkci šlach, kostí i chrupavek.

Zinek vám zajistí mladší a vitálnější vzhled i v pokročilém věku. Zapojuje se totiž do buněčných procesů, které přispívají k regeneraci pokožky a pomáhají obnovovat její elasticitu. Přispívá rovněž k ochraně buněk před oxidačním stresem způsobeným volnými radikály, které jsou příčinou stárnutí.

Pomůže vám také, pokud se vaše pleť potýká s akné. Aknózní pleť jde totiž ruku v ruce právě se sníženou hladinou zinku.

Foto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Zinek pomáhá v boji proti aknéFoto: ShotPrime Studio, Shutterstock.com

Antioxidant pro lepší imunitu

Ale nejde jen o jeho účinek z hlediska krásy. Lékaři zinek oceňují především pro jeho blahodárný vliv na obranyschopnost. Potřebují ho již malé děti pro správný tělesný růst a vývoj a v dospělosti je nezbytný pro silnou a zdravou imunitu. Jeho příjem byste měli zvýšit, když se snažíte o dítě.

Když budete mít zinku nedostatek, počítejte s horším trávením, zrakem, hojením ran, sníženou funkcí mozku a nervové soustavy či rozhozeným krevním cukrem.

Potraviny plné zinku

Chcete-li příjem zinku zvýšit přirozenou cestou, vsaďte na masitou stravu. Bohaté je na něj hovězí maso, ryby, mořské plody a játra. Příznivci vegeteriánské stravy ho mohou čerpat z tempehu a tofu. V jídelníčku by neměla chybět také vajíčka a mléčné výrobky, hlavně tvrdé sýry, z rostlinných zdrojů si dopřejte vlašské ořechy, dýňová semínka, aloe vera, matcha tea a celozrnné obiloviny. Na zinek je bohatá také vysokoprocentní čokoláda.

„Zinek můžete doplnit i pomocí doplňků stravy. Maximální přípustné množství je 15 miligramů v denní doporučené dávce, ideálních je 10. Je však důležité zmínit, že nejlepší je kombinace s opravdu pestrou stravou, nemělo by se jednat o její náhradu,“ vysvětluje Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České a slovenské asociace pro speciální potraviny.

Foto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Maso, včetně rybího, je důležitým zdrojem zinku. Vegetariáni ho mohou nahradit ořechyFoto: Alexander Prokopenko, Shutterstock.com

Načítám