Hlavní obsah

Roztřepené konečky vlasů a jejich lámání: Co vám pomůže?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necháváte si růst hřívu, ale přijde vám, že nepřibyl ani centimetr? Můžou za to nekvalitní, roztřepené konečky a jejich lámání. Jak tomu přecházet? Bez trochy snahy a důslednosti to nepůjde, ale výsledky vás potěší.

Článek

Proč se vlasy lámou a konečky třepí? Když je vlas příliš suchý, stane se náchylným a ulomí se nebo si ho ulomíte samy. Jde o nedostatek hydratace, který může mít na svědomí časté žehlení nebo kulmování, barvení, zesvětlování a celkově nedostatečná péče. Jak se to dá napravit?

Co dělat, když se konečky lámou a třepí

„Vždy doporučuji konzultaci u kadeřníka, který udělá diagnózu vlasů a pokožky. Faktorů může být skutečně mnoho, od špatného mytí a česání přes špatně zvolené přípravky z drogerie. Dalším důvodem může být i obalení vlasu silikony, které spousta výrobků obsahuje,“ vysvětluje kadeřnice Martina Malinová ze salonu Hair by Martina.

Silikony umějí vlas zacelit a ten pak vypadá na pohled krásnější a zdravější. Problém je, že některé silikony jsou ve vodě nerozpustné, a tím pádem se při každém použití šamponu nebo kondicionéru na sebe vrství a kštici zatěžují. (Nerozpustný ve vodě je například dimethicone nebo cyclomethicone.) Proto se vyplatí péči střídat a zajímat se o složení. Jak napravit škody a předcházet roztřepeným vlasům?

1. Nevynechávejte kondicionér

Kondicionér nejenže pomůže rozplést uzlíky, ale stará se o to, aby vlas vyživil a jeho povrch uzavřel. „Je potřeba si uvědomit, že se do konečků vetšinou už žádná hydratace v podobě vlasového mazu nedostane,“ vysvětluje Libor Smrž ze salonu Hair We Are. Jenom šampon pro dlouhou hřívu nestačí – sám o sobě vlas vysuší, protože ho zbaví mazu. „Naneste kondicionér, jemně pročešte a opláchněte vlažnou vodou. Vlas se tak lépe uzavře a bude se pěkně lesknout,“ radí kadeřník.

Kštici pak vysušte fénem nebo nechte uschnout volně, ale rozhodně nechoďte spát s mokrou hlavou. „Mokré vlasy jsou velmi citlivé a náchylné k lámání, proto je tření o polštář pro konečky velmi špatné,“ říká Martina Malinová.

Foto: Archiv firem

Zleva: Hydratační šampon a kondicionér Caviar, Alterna, 1267 Kč, prodává Salon Online. Šampon a kondicionér pro dlouhé vlasy, Alcina, každý produkt 350 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Šampon a kondicionér pro dlouhé vlasy Dream long, Elseve, oba produkty okolo 100 Kč. Posilující šampon pro lámavé vlasy Pro Fiber Re-Create, L’Oréal Professionnel, 340 KčFoto: Archiv firem

2. Vsaďte na olejíčky a masky

A druhá zásada? „Doporučoval bych každý den vetřít do konečků vlasový olejíček. Vlas tak nikdy nepřestane být hydratován a bude stále pevný a nebude se třepit,“ radí Libor Smrž. A nezapomínejte na hloubkovou hydrataci pomocí masek. Tu stačí použít jednou za 10 až 14 dní.

Foto: Archiv firem

Zleva: Intenzivní hydratační maska Maria Nila, 605 Kč, prodává Notino. Cibulovo fazolová maska pro obnovu vlasů, Havlíkova apotéka, 498 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Vyživující vlasový olej Weleda, 289 Kč. Olej pro vlasy namáhané teplem N°7 Bonding Oil, Olaplex, 831 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

3. Chraňte vlasy před teplem

Olejíčky mají také schopnost bránit vlasy před horkostí vzduchu fénu nebo žehličky a fungují i jiné přípravky pro ochranu proti teplu. Nezapomínejte je používat před každým stylingem a teplotu nástrojů držte okolo 185 °C. Konečky vám za to poděkují! Mokré vlasy češte velmi opatrně, nejlépe hřebenem s širokými zuby.

Co se týče stylingu i péče, pro krásnější konečky můžete vetřít do suchých vlasů pečující krém, znovu olejíček nebo stylingový vosk. To ocení především blondýnky, jejichž konečky bývají na vysušování náchylnější.

Foto: Archiv firem

Zleva: Sprej pro ochranu vlasů proti teplu, Toni&Guy, 319 Kč, prodává Douglas. Sprej s tepelnou ochranou, Oribe, 1195 Kč, prodává Salon OnlineFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Stylingový primer s tepelnou ochranou pro rovné vlasy, Nivea, 130 Kč. Vyhlazující krém pro tepelnou úpravu vlasů SteamPod, L’Oréal Professionnel, 235 Kč, prodává NotinoFoto: Archiv firem

4. Pravidelně zastřihujte

Když už je škoda napáchána, nezbývá než vlasy zastřihnout. Když budete chodit ke kadeřnici aspoň každých osm týdnů, nechte si vzít vždy asi centimetr. Tak nepřijdete o celý přírůstek, ale jen o to nejnutnější. Vlasy to ozdraví a budou vypadat mnohem lépe. Nejhorší varianta je držet si délku, i když jsou konce prořídlé a „chlupaté“. V tom případě je lepší zkrátit razantně a vlasy si pěstovat znovu a lépe podle výše zmíněných pravidel.

5. Zkuste doplňky stravy

Mnoho lidí si přeje, aby jim vlasy rostly rychleji. Zkuste se porozhlédnout po doplňcích stravy, které podporují kvalitu kštice a stimulují kořínky. Také se soustřeďte na výběr šamponů a kondicionérů, které cílí na dlouhovlásky, to znamená že dodávají vlasům potřebnou hydrataci i látky pro lepší růst.

Také se těšíte, až se otevřou kadeřnictví? Trendy vlasy 2020: Na jaké barvy a střihy letos vsadit?

Reklama

Načítám