Hlavní obsah

Voňavé buchty se švestkami a mákem. Těm neodoláte!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Babiččiny kynuté pochoutky u nás patřily vždy mezi ty nejoblíbenější! Dnes vám přinášíme recept na nadýchané buchty plněné tradiční kombinací švestek a máku – je skvělá a nikdy neomrzí.

Článek

Také rádi vzpomínáte na časy, kdy babička vyndala z trouby pekáč voňavých buchet? Nebo máte to štěstí a stále vám je peče? Kdo by si je chtěl připravit doma sám, má skvělou možnost. Tento recept je léty osvědčený a výsledek je naprosto vynikající! Potěšte sebe i své nejbližší touhle vypečenou dobrotou!

Kynuté buchty se švestkami a mákem

Na 24 buchet potřebujete: 500 g hladké mouky, 25 g droždí, 80 g krupicového cukru, 250 ml mléka, 80 g másla, ½ balení vanilkového cukru, 2 žloutky, špetku soli, 12 švestek, ½ balení skořicového cukru, rozpuštěné máslo na vytření pekáče a potření buchet, moučkový cukr na poprášení

Na makovou náplň: 200 ml mléka, 50 g krupicového cukru, ½ balení vanilkového cukru, lžičku skořice, lžíci rumu, 150 g mletého máku

Postup: Vejce, máslo a droždí si připravte dřív, aby získaly pokojovou teplotu. Poté začněte přípravou kvásku. Prosejte do větší mísy mouku přes síto, doprostřed udělejte důlek a do něj rozdrolte droždí. Přidejte lžíci cukru, trochu vlažného mléka, zakryjte čistou utěrkou a nechte kvásek vzejít. Trvá to přibližně 10 až 15 minut.

Mezitím připravte makovou náplň. Mléko ohřejte s krupicovým a vanilkovým cukrem. Přimíchejte skořici, rum a na závěr mletý mák. Nechte vychladnout.

Jakmile je kvásek připraven, přidejte k němu rozpuštěné máslo, zbytek mléka a krupicového cukru, vanilkový cukr, žloutky a špetku soli. Ingredience nejprve pořádně smíchejte a poté začněte hníst. Těsto vymíchejte dohladka, lehce posypte moukou a nechte kynout pod utěrkou přibližně hodinu. Během kynutí nezapomeňte těsto ještě jednou či dvakrát prohníst.

Zatímco těsto kyne, opláchněte švestky, rozpulte je a vypeckujte. Pak je posypte skořicovým cukrem a dobře promíchejte.

Vykynuté těsto vyválejte na pomoučené desce na tloušťku zhruba 1 až 1,5 cm. Těsto rozdělte na 24 stejných čtverců o přibližné délce strany 7 cm. Doprostřed každého čtverce dejte polovinu švestky a lžíci makové náplně. Spojte protilehlé konce těsta, slepte je a zatočte. Takto vytvarované buchty dávejte slepenou stranou dolů do vymazaného pekáče.

Buchty důkladně potřete rozpuštěným máslem ze všech stran a vyskládejte do pekáčku natěsno vedle sebe. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů přibližně 35 minut. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Tip: Po dopečení buchty potřete rozpuštěným máslem s jednou lžící rumu. Docílíte tak skvělé chuti, vůně i vláčnosti buchet.

Kynutého těsta se nebojte, přinášíme vám sedm super fíglů, s nimiž se vám vždy povede. A čím nejraději plníte kynuté buchty u vás doma?

Reklama

Související témata:

Načítám