Hlavní obsah

Nadýchané, voňavé a s obláčkem moučkového cukru, to jsou stříhané buchty!

Foto: Marcel Rozhoň

Nadýchané a pocukrované buchty na stole, to je symbol domovaFoto: Marcel Rozhoň

Reklama

Také ve vás kynuté buchty vyvolají vzpomínku na  babiččinu kuchyň? Nalaďte se na vzpomínky a připravte si dokonalé stříhané buchty!

Článek

Že se vám kynuté buchty někdy nepovedly? Neházejte flintu do žita. S těmi stříhanými to bude jinak. Základem jsou vždy čerstvé a prvotřídní suroviny. To platí obzvlášť pro droždí. Spoléhejte vždy na kvalitní značky. Důkladně si prohlédněte obal a datum spotřeby. Čerstvé droždí má světlou barvu, drobí se a příjemně voní. Stříhané buchty vypadají trošku jinak než ty klasické, jsou nižší a díky nastřižení jde vidět, jaká je v nich náplň. Máte chuť? :-)

Efektní stříhané buchty

Na 20 buchet budete potřebovat:500 g hladké mouky, 200 ml mléka, 1 vejce, 120 g másla, 30 g droždí, 100 g cukru, špetku soli, 1 vejce na potření. Na náplň: hrst rozinek, 1 lžíci rumu, 250 g tvarohu, 3 lžíce moučkového cukru, ½ lžičky nastrouhané citronové kůry, špetku drcené vanilky, 1 vejce, moučkový cukr na posypání, 1 skleničku povidel

Postup: Do vlažného mléka dejte rozdrobené droždí, trochu mouky, cukru a nechte vzejít kvásek. Mezitím nasypte do mísy prosátou mouku spolu se solí a cukrem, přidejte nakrájené máslo a vejce. Přidejte vzešlý kvásek a vypracujte hladké těsto. Vytvarujte z něho bochník, poprašte moukou a přikryjte utěrkou. Nechte ho kynout na teplém místě asi 40 minut nebo do chvíle, než zdvojnásobí svůj objem.

Nakynuté těsto pak rozdělte na dvě poloviny, z každé vytvořte zhruba 10 kousků, vytvarujte buchty a polovinu naplňte povidly a druhou tvarohem smíchaným s cukrem, rumem, vanilkou, citronovou kůrou a vejcem. Buchty poskládejte do pekáčku, měly by být plošší než ty klasické. Na povrchu je nůžkami natřikrát nastřihněte, potřete rozšlehaným vejcem a pečte je 25 až 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Po vychladnutí je pocukrujte.

Tip: Zbylo vám kynuté těsto a nevíte co s ním? Klidně ho dejte do mrazáku. Po rozmrazení ho pak nechte zase kynout na teplém místě.

Reklama

Načítám