Hlavní obsah
2,9
(604)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Konci září a začátku října vévodí temně modré švestky. Můžete si z nich upéct koláč anebo je sníst jen tak. Na zimu se dají nasušit nebo zamrazit. A nebo si z nich udělejte oblíbenou klasiku v podobě švestkového kompotu. A nezapomeňte přidat trochu voňavého koření a rumu nebo červeného vína.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 zavařovací sklenice
  • 2 kg švestek
  • 1 l vody
  • 500 g cukru krupice
  • 1 lžička skořice
  • 4 ks hřebíčku
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou sklenic. Na 2 kg švestek budete potřebovat 4–5 zavařovacích sklenic o objemu 720 ml. Sklenice i víčka důkladně vymyjte a zkuste, zda se žádné víčko neprotáčí. Zejména víčka nechte důkladně vyschnout.

02.

Omyté švestky vypeckujte a rozpulte. Na kompot jsou nejlepší pevné plody, z měkčích si udělejte raději švestkovou marmeládu – při dlouhodobém naložení v nálevu by se měkké švestky úplně rozpadly. 

03.

V hrnci svařte litr vody a 300 až 500 g cukru – záleží, jak jsou sladké švestky a jak sladký kompot máte rádi. Přidejte skořici a hřebíček.

04.

Švestky napěchujte do sklenic tak, aby nezasahovaly do užšího hrdla sklenice. Zalijte je horkým nálevem, hrdlo otřete dosucha a pevně uzavřete suchým víčkem. 

05.

Do velkého hrnce dejte na dno utěrku a na ni narovnejte naplněné a zavřené sklenice. Utěrka slouží k tomu, aby o sebe sklenice během varu neťukaly. Zalijte je asi do poloviny výšky horkou vodou a přiveďte téměř k varu. Při 80 °C zavařujte asi 20 minut.

06.

Sklenice opatrně vyjměte z hrnce (nechytejte je přitom za víčko!) a nechte vychladnout.

Tip

Podle chuti můžete část vody vyměnit za sladké červené víno nebo trochu tuzemáku!

Proč jíst švestky? Jsou zdravé a vynikající. A kdyby vám náhodou švestkové kompoty nestačily, tak se podívejte, jak zpracovat velkou úrodu švestek. Ve hře jsou povidla, marmeláda i klevela.

Reklama

Načítám