Hlavní obsah

Krupicový koláč s kompotovaným ovocem

Hodnocení:
(325)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Krupice dodává moučníkům zajímavou hrubou texturu, která jinak obyčejným ingrediencím propůjčuje úplně jinou chuť a jiný požitek. Tenhle řecký moučník se jmenuje revani. Správně na něj patří pomerančový sirup, s kompotovaným ovocem je ale možná ještě lepší!

Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek dětské krupičky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 hrnek mléka
  • 350 g kompotovaného ovoce
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte krupičkou. Mouku smíchejte s krupičkou a kypřicím práškem.

Krok 2: Měkké máslo utřete s cukrem do pěny, pak jeden po druhém zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud nemáte hladké světle žluté těsto. Přidejte vanilku a citronovou kůru.

Krok 3: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do máslového těsta střídavě vmiste moučnou směs a přilévejte mléko. Nakonec opatrně promíchejte se sněhem z bílků. 

Krok 4: Těsto nalijte do připraveného pekáčku a poklaďte na něj kompotované ovoce – skvělé jsou meruňky, které jsme použili i my, nebo broskve či švestky. Ke švestkám doporučujeme přidat do těsta i špetku mleté skořice.

Krok 5: Připravený koláč pak vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.

Zaujalo vás krupicové těsto? Co zkusit ještě třeba ovocné knedlíkyflameri nebo krupicový trhanec? A pokud to u vás na celé čáře vyhrává klasická krupičná kaše, tak tady máte pár tipů, jak ji přivést k dokonalosti.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.