Hlavní obsah

Vosí hnízda: Jak si zjednodušit jejich výrobu?

Foto: And-One, Shutterstock.com

Foto: And-One, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je tu poslední adventní týden a s ním i vyhlášení třetího vítěze naší soutěže o nejoblíbenější cukroví Česka. Na bronzovém místě se umístila vosí hnízda a vy se s námi pojďte podívat, kdo vyhrál multifunkční mixér Tefal Ultrablend Cook, i jak udělat toto cukroví ještě lepší než loni.

Článek

Vosí hnízda (nebo chcete-li včelí úly) v naší soutěži získala 9,1 % hlasů, a zasloužila si tím bronzové třetí místo. A není to nijak překvapivé: Češi milují vaječný koňak. Takže jak jinak si představit talířek s nejoblíbenějším cukrovím než s tím, které se vaječňákem plní! A kdo se může těšit na lákavou cenu za nejlepší komentář?

Sladký dárek ze stolu

Kromě druhů cukroví má naše soutěž i jmenovité vítěze. Do komentáře jste vždy mohli napsat, proč je právě to či ono cukroví vaším favoritem, a z uveřejněných komentářů jsme vybírali vítěze. V minulých dvou týdnech jste se dozvěděli, kdo měl nejlepší komentáře na téma vanilkové rohlíčky a linecké cukroví, a dnes tu máme nejlepší komentář k vosím hnízdům.

Ten nám napsal Martin Řezníček: „Vosí hnízda vždy zmizí ze stolu první. Celá rodina se na ně po rozbalení dárků hned vrhne, a já se usmívám, protože to je jediný druh, který dělám já, a to je ten největší dárek pro mě.“ Martinovi gratulujeme k výhře multifunkčního mixéru Tefal Ultrablend Cook v hodnotě 8999 Kč.

Vám všem ostatním přejeme krásné vánoční svátky, k jejich pohodě dopomohou třeba i vosí hnízda podle našich tipů.

Foto: Tefal

Mixér Tefal za 8999 Kč vám pomůže nejen s oříšky nebo piškoty (ano, ano, rumové koule nelze vynechat), ale i s rychlými jídly během vánočního shonuFoto: Tefal

Vosí hnízda tří barev

Klasická vosí hnízda jsou hnědá se světlým žloutkovým krémem, ideálně dochuceným rumem, nebo ještě lépe – jsou plněná rovnou jen vaječným likérem. Recept na tato klasická hnízda najdete v tomto článku.

V nejedné rodině se ale pečou i hnízda ořechová s kávovým krémem, nebo dokonce hnízda úplně světlá. Jak na ně? Na ořechová hnízda si připravte 200 g mletých vlašských ořechů, 200 g moučkového cukru a 1 vejce (někdo dává jen bílek). Jako náplň poslouží krém ze 100 g měkkého másla vyšlehaného se 100 g moučkového cukru a dochuceného pár lžicemi silné černé kávy. Někdo doporučuje přidat i mletou kávu samotnou, aby měl krém zajímavější texturu a výraznější kávovou chuť.

Světlá hnízda se připravují stejně jako ta klasická, jen místo kakaového prášku přidejte mleté mandle a trochu mandlového aroma.

Foto: Michal Vitek, Shutterstock.com

Tmavým úlkům sluší jako náplň žlutý vaječný koňak Foto: Michal Vitek, Shutterstock.com

Jak na výrobu úlků?

Těsto – v nejklasičtějších receptech jsou rozemleté piškoty, vy místo nich ale klidně použijte jiné oblíbené sušenky (třeba koka nebo karamelové sušenky, které se dávají ke kávě). Máte-li přebytek polámaného cukroví, můžete do těsta jemně namlít i to!

Formičky - formiček jsou v zásadě dva druhy: ty otevíratelné a ty, ze kterých se cukroví vyklepává. Pokud se na koupi formičky teprve chystáte nebo jich děláváte opravdu velké množství, tak vězte, že ta otevíratelná je podstatně pohodlnější – můžete si odpustit vzteklé klepání formičkou o stůl, když se těsto ne a ne vyklopit.

Vysypání – než do formičky budete dávat kuličku těsta, je potřeba ji něčím vysypat. Nejčastěji se to dělá moučkovým cukrem, nechcete-li úly ještě víc sladit, použijte místo cukru kakao. Někdo používá i zbylé namleté piškoty nebo krupicový cukr.

Foto: And-One, Shutterstock.com

Světlé úly se většinou plní čokoládouFoto: And-One, Shutterstock.com

Plnění těstem – kdo by si rád neulehčil práci! Zejména v případě, že máte formičku vyklepávací, a ne otevírací, dejte těsto před samotnou výrobou úlků zhruba na hodinu do lednice. Úlky vyrobené ze studeného těsta se vám budou vyklepávat mnohem snáze.

Plnění krémem či likérem – jestliže plníte něčím hustějším, obvykle máslovým krémem nebo marmeládou, vyplatí se nabrat si ho do malého cukrářského sáčku a hnízda plnit sáčkem – ušetříte si špinavé ruce od krému, které je pak neustále potřeba otírat. Pokud plníte vaječným (nebo jiným) likérem, použijte lžičku nebo stříkačku s velkým otvorem – třeba tu, co se používá místo zdobicího sáčku.

Čím naplnit? – Když už jsme na to narazili, hnízda se dají naplnit spoustou věcí. Největší klasika je rozhodně zmiňovaný vaječný likér nebo žloutkový máslový krém (100 g měkkého másla vyšlehejte se 100 g moučkového cukru a 1 žloutkem, na závěr všlehejte 2 lžíce rumu), použít můžete i krém ze salka jako v úvodním zmiňovaném receptu na klasická vosí hnízda.

Kromě toho se v některých rodinách plní i marmeládou (obvykle meruňkovou nebo malinovou, někdo ji míchá s trochou měkkého našlehaného másla) nebo vaječný koňak vymění za nějaký ovocný. K tmavým vosím hnízdům doporučujeme třeba pomerančový!

Uzavírání – pokud si kladete otázku, čím hnízda uzavřít, obvykle se používá více způsobů: buď dětský piškot, nebo pro tento účel upečená linecká kolečka či prostě jakákoli oblíbená kulatá sušenka přiměřené velikosti.

Teď už nám nezbývá než popřát dostatek trpělivosti při výrobě, a ať chutná celé rodině stejně jako u výherce Martina Řezníčka.

Načítám